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     A high-level public servant has requested an 

opinion from the Conflicts of Interest Board (the 

"Board") as to whether, consistent with the conflicts 

of interest provisions of Chapter 68 of the City 

Charter, he and his wife may engage in various 

fundraising and related activities on behalf of 

candidates for City elective office.  Specifically, he 

has asked whether:  (i) he may allow his home to be 

used as the site of fundraising events for the Mayor or 

for any other candidates for local or City-wide office; 

(ii) there are any limitations as to who may be invited 

to attend such events; (iii) his name may appear on the 

invitations; (iv) he may personally attend and 

participate in the events; (v) his wife may fully 

participate in the events; and (vi) other individuals 

may host such fundraising events in his home.  For the 

reasons discussed below, the Board has determined that 

the public servant's wife may host such fundraisers,  

provided that the public servant and his wife comply 

with the conditions set forth in this opinion.  

Background 
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     The public servant's wife is not a City employee. 

 Prior to her marriage to the public servant, she was 

active politically and, among other things, she raised 

campaign funds for various candidates for public 

office.  In addition, she serves on the boards of 

directors of several not-for-profit corporations and 

raises funds for them as well.  The public servant's 

wife plans to host one or more fundraising events for 

candidates for City elective office at the couple's 

home, which is owned solely by the public servant's 

wife.   

     The public servant, who is deemed to be a City 

employee charged with substantial policy discretion,1 

would not be identified as a host of the fundraising 

events.  However, he has asked the Board for guidance 

as to the restrictions Chapter 68 would impose on his,  

 

or his wife's, participation in this fundraising 

activity.   

                         
    1  Pursuant to Board Rules, Section 1-02, "a public 
servant is deemed to have substantial policy discretion 
if, among other things, he or she has major 
responsibilities and exercises independent judgment in 
connection with determining important agency matters." 
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Discussion 

     Charter Section 2604(b)(12) provides that no 

public servant who is charged with substantial policy 

discretion "shall directly or indirectly request any 

person to make or pay any political assessment, 

subscription, or contribution for any candidate for an 

elective office of the City or for any elected official 

who is a candidate for any elective office."  However, 

this section "shall not be construed to prohibit such 

public servant from speaking on behalf of any such 

candidate or elected official at an occasion where a 

request for a political assessment, subscription or 

contribution may be made by others." 

     Since, as noted above, the public servant is 

charged with substantial policy discretion, it would 

violate Charter Section 2604(b)(12) for him to host a 

fundraising event on behalf of a candidate for elective 

office of the City or for any elected official of the 

City who is a candidate for any elective office.  

Chapter 68 does not, however, prohibit a public 

servant's spouse from participating in political  

activities or engaging in fundraising on behalf of 

candidates for public office.  Accordingly, a public 
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servant's spouse may host fundraising events on behalf 

of candidates for City elective office, provided that 

the public servant is not an active participant in the 

fundraising. 

     Thus, it must be clear that the spouse is hosting 

such an event, rather than the public servant.  In 

cases such as this, the Board considers factors 

including, but not limited to, the spouse's history of 

involvement in political fundraising or other political 

activities; whether invitations to an event list only 

the spouse's own name, or both the public servant's and 

the spouse's name; whether invitees have business 

dealings or other connections with the public servant's 

agency; and any other factors which might indicate that 

it is the public servant, rather than the spouse, who 

is hosting the event.   

     In the instant case, the public servant's spouse 

has previously engaged in political fundraising for 

various candidates, and there is no evidence to suggest 

that it is the public servant rather than the spouse 

who is hosting the proposed fundraising events.  The 

Board has thus determined that the public servant's  

spouse may host fundraisers on behalf of candidates for 
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City elective office in the couple's home.  To avoid an 

appearance that the public servant is co-hosting these 

events, invitations to the fundraisers should be sent 

out in the name of the public servant's spouse.  In 

addition, the public servant's name should not be 

listed anywhere on the invitation. 

     The public servant has also asked whether there 

would be any limitations as to who may be invited to 

these fundraisers.  Charter Section 2604(b)(11) 

provides, in relevant part, that "no public servant 

shall, directly or indirectly, compel, induce or 

request any person to pay any political assessment, 

subscription or contribution, under threat or prejudice 

to or promise of or to secure advantage in rank, 

compensation or other job-related status or function" 

or "compel, induce or request any subordinate public 

servant to pay any political assessment, subscription 

or contribution."  Similarly, Charter Section 

2604(b)(9) provides that "no public servant shall 

coerce or attempt to coerce, by intimidation, threats 

or otherwise, any public servant to engage in political 

activities" or "request any subordinate public servant 

to participate in a political campaign."   
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     If employees of the public servant's City agency 

or individuals engaging or seeking to engage in 

business dealings with his agency were invited to the 

fundraisers, this could create the appearance that the 

public servant is requesting that these individuals 

make a political contribution, in violation of Charter 

Sections 2604(b)(9) and (11).  As a result, the Board 

has determined that the guest lists for these 

fundraisers should not include employees of the public 

servant's City agency or individuals who engage in, or 

seek to engage in, business dealings with the public 

servant's agency. 

     Chapter 68 does not restrict the public servant's 

attendance at fundraising events.  In fact, as 

discussed above, Charter Section 2604(b)(12) states 

that public servants with substantial policy discretion 

may attend fundraising events on behalf of candidates 

for City elective office and speak on behalf of such 

candidates.  Nevertheless, under the circumstances of 

this case, the Board has determined that the public 

servant should not speak on behalf of any candidates at 

fundraisers held in the public servant's own home, even 

if the public servant does not host these events.  Such 
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a speech might create the appearance that the public  

servant is co-hosting the event and might also create 

the appearance that the public servant is requesting 

contributions.  For the same reasons, the public 

servant should not personally greet invitees to the 

fundraiser (except for personal friends), accept 

donations, distribute buttons, or otherwise serve as an 

active participant in the fundraiser.  As long as the 

public servant personally abides by the restrictions 

discussed above, it is the opinion of the Board that 

the public servant may attend the fundraising events 

held at his home.2 

     Since none of Chapter 68's restrictions on the  

political activities of public servants generally 

extend to the public servant's wife or acquaintances, 

who do not work for the City, they may fully 

                         
    2  Furthermore, the public servant may participate 
in political activities to the extent described in this 
opinion, provided that he engages in all such 
activities during times when he is not required to 
perform his official duties for the City; he does not 
use his official City position to obtain a private 
advantage for himself or the candidates; he does not 
use City equipment or other City resources in 
connection with these activities; and he does not 
disclose or use for private advantage any confidential 
information concerning the City.  See Charter Sections 
2604(b)(2), (b)(3) and (b)(4), respectively.    
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participate, or serve as hosts, at these fundraising 

events, provided that they do not directly or  

indirectly use the public servant's name or City title 

in connection with the fundraiser. 

Conclusion 

     It is the opinion of the Board that the public 

servant's wife or acquaintances may host fundraisers on 

behalf of candidates for City elective office in the 

couple's home, provided that the public servant abides 

by the restrictions set forth in this opinion.         
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