
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Blind Trust 
Not-for-Profit Organizations 
Charter Sections  2604(a)(1)(b) 
    2604(b)(2), (3), (4) 
    2604(c)(6) 
 
 
 Advisory Opinion No. 94-26 
 

 A high-level public servant has requested an 

opinion from the Conflicts of Interest Board (the 

"Board") as to whether a blind trust established on his 

behalf complies with the Board's blind trust rule, 

Board Rules § 1-05 (the "Rule" or the "Blind Trust 

Rule"), and, in addition, whether, consistent with the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, he may serve as an officer, director, or 

trustee of various not-for-profit organizations.  For 

the reasons discussed below, it is the opinion of the 

Board that the blind trust agreement complies with the 

Blind Trust Rule.  It is also the opinion of the Board 

that the public servant's involvement with the not-for-

profit organizations would not violate Chapter 68. 
 
 
Blind Trust Agreement 

 Charter § 2604(a)(1)(b) provides that no regular 
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employee of the City shall have an interest in a firm 

which the employee knows is engaged in business 

dealings with the City.  An "interest" in a firm may be 

either a position with the firm or an ownership 

interest in the firm.  Charter § 2601(12).  However, 

"ownership interest" excludes an interest in a blind 

trust that holds an ownership interest and that meets 

the requirements of the Board's Blind Trust Rule.  See 

Charter §§ 2601(6) and (16). 

 The Blind Trust Rule, Board Rules § 1-05, sets 

forth the requirements for the establishment of blind 

trust instruments, including the qualifications of the 

trustees and the contents of the instrument.  The Rule 

contains, among other things, provisions designed to 

ensure that trustees have the authority and the ability 

to function independent of the public servant and 

anyone else who may benefit from the trust, including 

family members.  See Rule § 1-05(a)(1)(i) - (iii).  

These provisions require, among other things, that a 

trustee be independent of any interested party, not be 

an employee of any interested party, not be employed in 

a firm where an interested party has a substantial 

investment, not be in partnership with an interested 
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party, and not be a relative of an interested party.  

The Board's review of the blind trust agreement here at 

issue, in light of those requirements, reveals that the 

agreement complies with the provisions of the Board's 

Blind Trust Rule, including the requisite provisions 

which ensure that the trustee has the authority and 

ability to function independent of the public servant 

and members of his family, some of whom remain active 

in the ownership and management of the public servant's 

businesses.  See Advisory Opinion No. 94-18, in which, 

pursuant to the Blind Trust Rule, the Board reviewed 

and approved the use of a blind trust to hold various 

investments of a high-level public servant. 
 
 
Working For Not-For-Profit Organizations 

 The public servant serves as an officer, director, 

or trustee of a number of not-for-profit organizations, 

some of which have no business dealings with the City 

and some of which do, although none of the 

organizations has business dealings with the public 

servant's agency.  The public servant receives no 

compensation for his services from any of these 

organizations. 
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 As to those not-for-profit organizations that have 

no business dealings with the City, under the Charter, 

the public servant may serve as an officer, director, 

or trustee of those organizations, provided that he 

works for these organizations at times when he is not 

required to perform services for the City; he does not 

use his official City position or City resources to 

obtain a private advantage for himself or the 

organization; and he does not disclose or use for 

private advantage any confidential information 

concerning the City.  See Charter §§ 2604(b)(2), (3), 

and (4), respectively. 

 As to those not-for-profit organizations that do 

have business dealings with the City, the public 

servant may work for these organizations, but he must 

take no direct or indirect part in those business 

dealings; the not-for-profit organizations must, as 

here, have no direct or indirect business dealings with 

the public servant's own agency or any agency subject 

to his supervision, control, or regulation, unless the 

head of the public servant's agency (or the Mayor if 

the public servant is the agency head) determines that 

the activities are in furtherance of the purposes and 
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interests of the City; the public servant must work for 

the organizations at times during which he is not 

required to perform services for the City; and the 

public servant must receive no salary or other 

compensation in connection with these outside 

activities.  See Charter Section 2604(c)(6). 
 
 
 
 
Conclusion 

 For the reasons stated above, it is the Board's 

opinion that the provisions of the blind trust 

agreement comply with Board Rules § 1-05.  It is also 

the opinion of the Board that it would not violate 

Chapter 68 for the public servant to work for the not-

for-profit organizations, provided he does so in 

accordance with the conditions discussed above. 

 

        
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
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