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Advisory Opinion No. 2001-1 
 
 
 In a case of first impression, a high-ranking public servant has 

requested the Board’s advice concerning soliciting contributions in support of 

the public servant’s campaign for an elective office of the City.  In more 

particular, the public servant asks whether Charter Section 2604(b)(12), 

which, among other things, prohibits appointed public servants with 

substantial policy discretion from directly or indirectly asking anyone for 

contributions to a candidate for City elective office, applies when the public 

servant is the candidate and, if so, precisely what conduct is prohibited by that 

provision. 

 

Background 

 The public servant is a high-ranking appointed official who has been 

designated by his agency, pursuant to Board Rules Section 1-02, as a public 
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servant “charged with substantial policy discretion.”  The public servant has 

announced his intention to seek City elective office in the municipal elections 

to be held in 2001.  The public servant further informs the Board that among 

his opponents for the office which he seeks is a City elected official.  The 

office which they seek is not the office which his opponent currently holds, 

i.e., his opponent is not running for re-election but is running for a different 

City elective office.  

 The Board further notes that there appear to be other high-ranking 

public servants similarly situated, namely, they are appointed public servants 

identified by their agencies as being charged with substantial policy 

discretion; they have announced an intention to seek City elective office in the 

2001 elections; they have likely opponents who are currently serving the City 

as elected officials; and the office for which they will likely compete is not the 

office which their opponent, the elected official, currently holds.1  

 

Discussion  

 Charter Section 2604(b)(12) reads as follows: 

 No public servant, other than an elected official, who is a deputy 
mayor, or head of an agency or who is charged with substantial policy 
discretion as defined by rule of the board, shall directly or indirectly 
request any person to make or pay any political assessment, 
subscription or contribution for any candidate for an elective office of 
the city or for any elected official who is a candidate for any elective 
office; provided that nothing contained in this paragraph shall be 
construed to prohibit such public servant from speaking on behalf of 

                                                 
1 The explanation for this circumstance, one that in the Board’s history appears to be a new 
phenomenon, is that the 2001 election is the first in which the recently enacted term limits law 
will prevent City elected officials from seeking re-election. 
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any such candidate or elected official at an occasion where a request 
for a political assessment, subscription or contribution may be made 
by others. 

 
The Charter Revision Commission in its comment on this provision 

stated the following:  

 The prohibition recognizes the actual or implied coercion which may 
exist when people in policy-making positions raise money for political 
campaigns….The prohibition applies to any request, whether made 
“directly” or “indirectly.”  Individuals subject to the prohibition cannot 
escape its application by having others make the solicitations on their 
behalf. The provision makes clear, however, that speaking on behalf of 
an elected official at a function where solicitations may be made by 
others is not in and of itself prohibited. 

 
See Volume II, Report of the New York City Charter Revision Commission, 

December 1986 – November 1988, pp. 179-180. 

 The history of the provision also includes the following colloquy 

during a meeting of the Charter Revision Commission indicating that the 

drafters realized that the prohibition would apply when the policy-making 

official was himself or herself the candidate, and further indicating that the 

drafters believed that if the prohibition was too onerous, the candidate had the 

option of resigning from public service: 

COMMISSIONER BETANZOS:  What happens if one of the Deputy 
Mayors, a head of an agency, decides he wants to run for office.  According to 
this— 

MR. LANE:  They may not do this solicitation. 
COMMISSIONER BETANZOS:  They are going to go through this 

run for office, without— 
COMMISSIONER GRIBETZ:  He could resign. 

 

See Transcript of August 10, 1988, Meeting of the New York City Charter 

Revision Commission, p. 168. 
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 The Board’s advisory opinions interpreting Section 2604(b)(12), none 

of which involves a case where the appointed public servant charged with 

substantial policy discretion is the candidate, shed little light on the questions 

presented.2   

 In light of the above, the Board for several reasons determines, first, 

that the language of Section 2604(b)(12) prohibiting a public servant with 

substantial policy discretion from soliciting a campaign contribution “for any 

candidate” cannot reasonably be construed not to reach the public servant who 

is himself the candidate.  This is the natural reading of the provision, and 

nothing in its language suggests otherwise; the Charter Revision Commission 

transcript, if slight, suggests that the drafters so intended; and, perhaps most 

persuasively, the evil sought to be prevented, namely, the coercive use of 

office, is certainly as likely to be present when one is soliciting contributions 

for one’s own campaign as when one is asking for a third party’s campaign. 

 We recognize the arguable unfairness of applying this prohibition to a 

high-ranking appointed public servant who happens to be running against an 

elected official, who by the terms of the Charter is not prohibited from 

fundraising.  It may seem even more unfair when the elected official is 

 
2These opinions include Opinion No. 92-25, where the Board stated that service by an 
appointed public servant with substantial policy discretion as an officer or director of a 
political action group would violate that provision, since the group was a political fundraising 
organization; Opinion No. 93-6, where the Board determined that the mere listing of a public 
servant’s name, along with several dozen others, on an invitation to a political fundraiser did 
not in and of itself constitute a solicitation prohibited by Section 2604(b)(12); and Opinion 
No. 95-13, where the Board determined that a high-ranking official could not host a political 
fundraiser in his home, though his non-public servant spouse could, but where the Board 
further determined, relying substantially on the proviso permitting speaking at fundraising 
events, that the public servant could attend the event without violating Section 2604(b)(12). 
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running, not for re-election, but for a new office, because it may not seem 

unreasonable to require such a candidate to resign his elected office before 

fundraising.  The Charter however permits no such interpretation.  Likewise, 

under the Charter, to carve out an exception for a high-ranking appointed 

official running against an elected official would overstep the line between 

interpreting and rewriting the law.3  The Board therefore determines that 

Section 2604(b)(12) does apply when a public servant charged with 

substantial policy discretion is running against a City elected official, even 

one not seeking re-election. 

 Next, as to the precise meaning of the prohibition when the appointed 

public servant charged with substantial policy discretion is the candidate, the 

Board determines the following:   

(1) The prohibition on direct solicitation means that the public servant 

cannot personally speak with, call, write to, or otherwise 

communicate with anyone to ask for a contribution to his or her 

campaign. 

(2) The prohibition on indirect solicitation means that individuals and 

groups associated with the public servant candidate, including 

without limitation his or her campaign committee, may similarly 

not solicit contributions from anyone on behalf of the campaign.    

 
3 The Board notes that such an exception, again arguably, might be contrary to the purpose of 
the provision.  An appointed official can misuse his position in support of his campaign 
fundraising, whoever his opponent.  As for an elected official running for office, it is 
commonly understood that elected officials will retain their office while they campaign, 
whether for reelection or for a higher elective office. 
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 Thus, when a public servant with substantial policy discretion is a 

candidate for City elective office, the Board concludes that Section 

2604(b)(12) essentially limits his or her fundraising to the accepting of 

unsolicited contributions. 

  Because the Board has not previously spoken on this issue, because its 

determination, as compelled as it appears to the Board to be, may well have 

been unexpected not only by the public servants affected but by disinterested 

observers as well, and in order to give public servant candidates and their City 

agencies the opportunity to make any necessary transitions, the Board will 

suspend enforcement of this interpretation until April 1, 2001.  More 

particularly, the Board will not initiate enforcement proceedings under Charter 

Section 2604(b)(12) against any public servant for soliciting contributions for 

his or her own campaign on account of any such solicitation occurring prior to 

April 1, 2001.  In all other respects, Section 2604(b)(12), as well as all other 

Charter provisions touching on political activities, including without 

limitation Sections 2604(b)(3), (b)(9), and (b)(11), will naturally continue to 

be enforced. 

 

Conclusion 

 As stated above, the Board is constrained to conclude that the 

prohibition in Charter Section 2604(b)(12) against appointed public servants 

charged with substantial policy discretion requesting contributions for 

candidates for City elective office applies even when the public servant is the 
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candidate, and even when the public servant is running against a City elected 

official for an office other than that which the elected official holds.  The 

Board also determines that the prohibition means that both the public servant 

candidate and those acting on his or her behalf, including without limitation 

his or her campaign committee, may not solicit contributions from anyone.  

As also stated, the Board effectively suspends this interpretation until April 1, 

2001. 
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