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Question:  I am a full-time employee at a City agency, and I 
want to get a second job with a private company to earn some 
extra money.  Is it OK for me to have an outside job? 
 
Answer:  Generally, it is OK for you to have an outside job.  
However, the City’s conflicts of interest law imposes a variety 
of restrictions when you have an outside job.  We will discuss 
these restrictions below.  In addition, above and beyond the restr
the City’s conflicts of interest law, your own agency may have st
you should check with your agency counsel before taking any se
 
The City’s conflicts of interest law, contained in Chapter 68 of th
imposes the following restrictions when you have an outside job:
 

1) You must perform your outside work on your own tim
2) You may not use City equipment, City supplies, City re

letterhead, or City employees for the outside work.  
3) You must always preserve confidentiality of confidenti

Information. 
Never disclose confidential information.  Never use confid
for your own advantage – or for your outside employer’s b
Confidential information is any information that a member
public cannot obtain. 

4) Never, ever use your City position to help your outside 
You may not use your City position to “pull strings” to hel
employer.  For example, you cannot use your City position
outside employer obtain licenses or contracts from City ag

 
These restrictions in Chapter 68 exist to ensure that your outside 
do not cause a conflict of interest with your City job responsibili
specifically, the restrictions exist to prevent the appearance that y
City position to benefit your outside employer.  Such conflicts ca
the City’s) integrity into question.  Recently, for example, a Supe
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City duties was to select a private firm to perform property appraisals for her City 
agency.  Out of all the firms she could have selected, she selected her private 
employer for the job.  Obviously, this could raise serious questions about how the 
City hires private firms.  The Board fined her for this violation of Chapter 68. 
 
In addition to the restrictions mentioned above, the City’s conflicts of interest law 
prohibits full-time public servants from working for a company that has business 
dealings with any City agency.  Business dealings include receiving City funds or 
having City contracts.   For example, an employee of the Department of Parks and 
Recreation works part-time at XYZ department store during the holiday season 
wrapping gifts, and XYZ has contracts with the Department of Education to 
provide certain goods.  In this situation, the public servant, working in seemingly 
unrelated positions, one for the City and the other for the outside employer, would 
be in violation of Chapter 68 because he is moonlighting with a company that has 
business dealings with the City.   
 
However, the Conflicts of Interest Board will, in appropriate circumstances, grant 
you a “moonlighting waiver” to permit you to work for a company that has 
business dealings with the City.  To get a moonlighting waiver from the Board, 
you must first receive written approval from your agency head, detailing why your 
second job would not conflict with your official City duties.  You must submit that 
written approval to the Board in a request for a moonlighting waiver.  If the Board 
sees no conflict, you will be granted a waiver and you will be permitted to work 
the second job, subject to the restrictions we discussed earlier.  With the approval 
of the Parks Commissioner, for example, the Board almost certainly would issue a 
waiver to permit the Parks employee to work part-time at XYZ. 
 
If you are unsure whether your second job creates a conflict of interest, call the 
Conflicts of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the day.  
You can also email us through our website (http://www.nyc.gov/ethics) by clicking 
on “Contact COIB.” All calls and emails are confidential, and you may contact us 
anonymously. 
 

Sung Mo Kim is Associate Counsel at the NYC Conflicts on Interest Board 
 
 
 
 
“Answers from the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board.    
“Answers from the City Ethicist” is provided as general information, and should not replace the text of Charter 
Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the Board at 212-442-1400.  All calls are 
confidential.  You may call anonymously if you wish.   http://nyc.gov/ethics. 
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