
 
 
 
 
 
 
 
 
 

June 28, 2006 
 

 
 
 
Re: Request for Ruling  

Anonymous 
General Corporation Tax 
FLR 064846-006 

 
Dear  
 
This responds to your request, dated February 2, 2006, for a ruling regarding the application of the 
New York City General Corporation Tax (the “GCT”) to hypothetical facts.  This office received 
additional information concerning this request on April 14, 2006.   
 
FACTS 
 
The hypothetical facts presented are as follows: 
 
A non-New York corporation (the “Taxpayer”) engages in the business of providing routine 
laboratory services, including the analysis of blood samples.  The Taxpayer does not operate a 
laboratory in the City; since 2005, however, it has provided services to patients in the City in two 
ways, through the operation of two patient service centers in the City where blood is drawn, and by 
transporting blood samples to its laboratories.   
 
At each of the two patient service centers, the Taxpayer employees a phlebotomist to draw blood 
samples.  Each center is in a space used exclusively by the Taxpayer with sign identifying the 
Taxpayer.  Patients seeking to have blood samples analyzed visit the center where the phlebotomist 
draws the blood.  The centers have no clerical or other employees apart from the phlebotomist.  The 
blood drawn from the patient is delivered to the Taxpayer’s laboratories.  The Taxpayer charges the 
standard fee for drawing blood (currently $15.00), and standard fees based on the tests requested by 
the healthcare provider, and is not charged for the transportation of the blood samples.  These fees 
are separately itemized on the invoices prepared by the Taxpayer.   
 
In addition, the Taxpayer’s laboratories also analyze blood drawn by phlebotomists in independent 
doctor’s offices in the city.  In those cases, an employee of the Taxpayer transports the samples to 



the Taxpayer’s laboratories.  The patient is charged standard fees for the laboratory testing and is not 
charged for transportation.  
 
Thus, when providing services to patients in the City, the Taxpayer performs services both within 
and outside the City.  With respect to services rendered through the two patient service centers, the 
Taxpayer’s employees perform three functions, drawing of blood, which takes place in the City, 
transporting of the blood to the Taxpayer’s laboratory, which occurs both within and outside the 
City, and  laboratory analysis, which takes place outside the City.  With respect to blood drawn by 
independent doctors and transported to the Taxpayer’s laboratories, the Taxpayer performs only two 
of these functions, the transportation, which occurs inside and outside the city and the laboratory 
testing, which occurs outside the City.  In each case, while the charges are based on standard fees, 
the Taxpayer charges a lump sum for its services. 
 
ISSUE 
 
You have requested a ruling addressing attribution within and outside the City of receipts the 
Taxpayer derives from providing blood testing services to patients in the City for purposes of the 
allocation of the Taxpayer’s entire net income under the GCT. 
 
CONCLUSION 
 
Based on the hypothetical facts, presented we conclude that it is reasonable for the Taxpayer to 
attribute the fees for drawing blood to the City and to attribute the fees for testing blood outside the 
City.  Based on those facts, it is reasonable to disregard the transportation.  The Taxpayer should 
submit details of its method of attribution with its report.   
. 
DISCUSSION 
 
The GCT is imposed on corporations that do business, employ capital, own or lease property or 
maintain an office in the City.  Section 11-603.1 of the New York City Administrative Code (the 
“Code”).  Under the GCT, a corporation’s entire net income is allocated to the City by multiplying a 
corporation's business income by a business allocation percentage and then adding that amount to an 
investment income amount determined by multiplying investment income by an investment 
allocation percentage.  Code § 11-604.3. 
 
A taxpayer’s business allocation percentage is determined by computing percentages for the 
following three factors: (i) real and tangible personal property within the City divided by all real and 
tangible personal property; (ii) receipts within the City divided by total receipts; and (iii) wages 
within the City divided by total wages.  The percentages are then added together and the resulting 
sum is then divided by three to determine the business allocation percentage.  Code § 11-604.3(a). 
 
You have requested a ruling concerning computation of the receipts factor in the three-factor 
formula in the context of the facts presented concerning the Taxpayer’s business.  You have told us 
that the laboratory offers blood-testing services to patients in City.  Concerning the allocation of 
receipts derived from services, Title 19 of the Rules of the City of New York (“RCNY”) section 11-
65(b)(1) provides that:  
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Receipts from services performed within New York City are allocable to New York City.  
All amounts received by the taxpayer in payment for such services are so allocable, 
irrespective of whether such services were performed by employees or agents of the 
taxpayer, by subcontractors, or by any other persons.  It is immaterial where such amounts 
were payable or where they actually were received.  

 
Concerning receipts derived from services provided both within and outside the City, 19 RCNY 
section 11-65(b)(3)(i) provides: 
 

Where a lump sum is received by the taxpayer in payment for services within and without 
New York City, the amount attributable to services within New York City is to be 
determined on the basis of the relative values of, or amounts of time spent in performance 
of, such services within and without New York City, or by some other reasonable method.  
Full details must be submitted with the taxpayer's report.   

 
The Taxpayer, thus, must use a reasonable method to attribute amounts derived form services within 
and outside the City.   
 
Taxpayer operates laboratories for routine services including blood testing outside the City. It 
provides its blood testing service to patients in the City in two ways, through the operation of two 
patient service centers where blood is drawn and then transported to its laboratories, and by 
transporting to its laboratories blood that is drawn in the City by third parties.  In both cases, a lump 
sum is paid for the services.  As a result, the receipts derived from those services must be attributed 
to services performed both within and outside the City as provided in 19 RCNY section 11-
65(b)(3)(i).    
 
With respect to receipts derived through the two patient service centers, you have told us that the 
patient is charged the standard fee for drawing blood (currently $15.00) and standard fees based on 
the tests requested by the healthcare provider, and is not charged for the transportation of the blood 
samples.  Those charges are set out on an invoice prepared with respect to the testing. 
 
With respect to blood drawn by independent doctors and transported to the Taxpayer’s laboratories, 
the laboratory testing occurs outside the City and the transportation is partially inside and outside the 
city.  The Taxpayer is charged a flat fee, which is based on standard charges for the laboratory tests 
and is not charged for transportation.    
 
Because, in the hypothetical facts submitted, the fees charged by the Taxpayer are composed of 
standard fees for either the drawing of blood or  laboratory testing of blood,  those fees are clearly 
specified on invoices issued by the taxpayer, and  the location of these two different activities is 
certain, we believe that those facts present a situation where the use of standard fees is a reasonable 
method of attribution.  As a result, we conclude, based on the hypothetical facts submitted, that the it 
is reasonable to attribute the fees for the drawing of blood to the City, and the fees for the laboratory 
analysis of blood outside the City.  Because there is no additional charge for the transportation, 
which occurs inside and outside the City, it is reasonable, in this case, to disregard the transportation.  
As provided in 19 RCNY section 11-65(b)(3)(i), details concerning that attribution should be 
submitted with the Taxpayer’s report.    
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*                  *                * 

 
 

Sincerely, 
 
 

Dara Jaffe 
Assistant Commissioner 
Office of Legal Affairs 

 
LED: ld 
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