May 16, 2001

Re: Reguest for Ruling
Commercial Rent Tax

FLR-014774-007
Dear Mr.

Thisisin response to your request for a ruling dated March 14, 2001 regarding the
application of the New Y ork City Commercial Rent Tax ("CRT") to the office space that
the (“Taxpayer”) hasleased at , New York, New York (the
“Taxpayer's premises’ or the “premises’). Additional information was received on or
about April 10, 2001.

FACTS
The facts presented are as follows:

The Taxpayer is a non-profit membership organization exempt from federal income taxes
under section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code ("IRC"). Y ou have represented
that the Taxpayer exists to serve the needs and interests, and enhance the quality of life,
of persons 50 years of age and older. In furtherance of these objectives, the Taxpayer
engages in education and advocacy activities and provides services and programs for
persons in the above age category.

The Taxpayer’s members receive a copy of a bimonthly magazine as a part of their
membership. Prior to 2001, all members received the publication (the “original
publication”). In February, 2001, the Taxpayer launched a new publication known as
(the “new publication”) directed at members between the ages of 50 and 55 who are all
part of the post war “baby boom” generation. These baby boom members of the
Taxpayer now receive the new publication instead of the original publication. In the
years following 2001, the top end of the age group receiving the new publication will
increase by one year so that the members that receive the new publication will continue
to receive the new publication after reaching age 55. Hence, in 2002, members of the
Taxpayer between the ages of 50 and 56 will receive the new publication, and, in 2003,



members between the ages of 50 and 57 will receive the new publication. Members of the
Taxpayer who do not receive the new publication as part of their membership will
continue to receive the origina publication which will now be directed at older members.
However, these members who wish to receive the new publication may purchase an
annual subscription to it for ten dollars. This subscription fee is in addition to the regular
membership dues for these members. Also, the new publication will be available on
newsstands in a limited number of cities across the country.

Y ou have represented that all editorial staff and activities for the new publication are
located at the premises and that the editorial staff and activities for the original
publication, and the advertising solicitations and marketing activities for both the new
and original publications are conducted at a second location in New York City. Further,
you have represented that, for federal income tax purposes, the Taxpayer will treat the
income generated from the sale of advertisements in the new publication as unrelated
business income. However, the Taxpayer will treat the circulation income from the new
publication, including any revenue from subscription and newsstand sales of this
publication, as tax-exempt income, rather than unrelated business income. Y ou have aso
represented that the circulation income from the new publication is tax exempt because
the publication “contributes importantly to the accomplishment of the [Taxpayer’s]
exempt purpose’ because it provides “informational content that is relevant to addressing
the needs and interests of persons over 50 and thereby [enhances] the quality of life for
all by promoting independence, dignity and purpose for such persons.”

ISSUE

Y ou have requested a ruling as to whether the Taxpayer’s use and occupancy of the
premises are subject to the CRT.

CONCLUSION

We have concluded that the Taxpayer’s use and occupancy of the premises are not
subject to the CRT because the premises are not taxable premises.

DISCUSSION

The CRT isimposed on a tenant who occupies, uses, or intends to occupy or use premises
in New York City for “carrying on or exercising any trade, business, profession, vocation
or commercial activity....” Administrative Code of the City of New Y ork (*Code”)
§811-701(5), 11-701(7) and 11-702(a)*. A “tenant’ is defined as a“ person paying or
required to pay rent for premises as a lessee, sublessee, licensee, or concessionaire.”

Code § 11-701(3). The Taxpayer isclearly a“tenant” of the premises under section 11-
701(3). Hence, the Taxpayer’s use and occupancy of the premises will be subject to the

1 For periods beginning on or after September 1, 1995, the rent on any premises located in boroughs other
than the Borough of Manhattan or |ocated north of the center line of Ninety-Sixth Street in the Borough of
Manhattan is exempt from the CRT. Code § 11-704(h)(1).



CRT if the Taxpayer occupies or uses the premises in connection with a “trade, business,
profession, vocation, or commercial activity...” and the Taxpayer is not otherwise
exempt from the CRT. Code § 11-701(5).

Code section 11-704(a)(4) exempts from the CRT any organization “organized and
operated exclusively for religious, charitable, or educational purposes, or for the
prevention of cruelty to children or animals, and no part of the net earnings of which
inures to the benefit of any private shareholder or individual and no substantial part of the
activities of which is carrying on propaganda or otherwise attempting to influence
legidation....” However, the Taxpayer does not qualify for the exemption under section
11-704(a)(4), because the Taxpayer is exempt from federal income taxation under IRC
section 501(c)(4), as anot for profit organization operated exclusively for the promotion
of social welfare, and not as an educational, charitable or religious organization under
IRC section 501(c)(3). None of the other exemptions to the CRT are applicable to the
Taxpayer. See Code § 11-704.

The Taxpayer has represented that the premises will be used for the editoria staff and
activities of the new publication, and that advertising activities for the new publication
will be conducted at a second location and not at the premises. Accordingly, whether the
Taxpayer’s use and occupancy of the premises are exempt from the CRT turns on
whether the Taxpayer’s editorial activities constitute a business, trade, profession or
commercia activity.

Under section 7-06 of Title 19 of the Rules of the City of New York (“RCNY™), all
premises are presumed to be taxable. The tenant bears the burden of proof in showing
that the tenant does not use its premises in connection with the conduct of a business,
trade, profession or commercial activity. See 19 RCNY § 7-06. However, with certain
exceptions not relevant here, premises used or occupied by an organization exempt under
IRC section 501 are presumed not to be taxable premises unless the premises are used
“substantially in connection with an unrelated trade or business.” 19 RCNY § 7-06.
Hence, if the premises are not used “substantially in connection with an unrelated trade or
business,” the Taxpayer’s use of the premises is presumed not to be in connection with a
business, trade, profession or occupation that would subject the Taxpayer to the CRT.
Inasmuch as 19 RCNY section 7-06 adopts the federal income tax concept of unrelated
trade or business, it is appropriate to use federal income tax law analysis to determine
whether the Taxpayer’s activities on the premises constitute an unrelated trade or
business.

Tax-exempt organizations are subject to federal income tax on unrelated business
income. IRC 88 511, 512, 513. To determine unrelated business income under the IRC,
the Treasury Regulations follow the “fragmentation principle’. Under that principle, the
“circulation income” generated by the distribution of the editorial or readership content of
atax exempt organization’s publication must be separated from the “advertising income”
generated by the sale of advertising space in that publication. See Treas. Reg. §81.512(a)-
1(f), 1.513-1(d); United States v. American College of Physicians, 475 U.S. 834, 839-840
(1986); AmericanMedical Ass n v. United States, 887 F.2d 760, 763 (7" Cir. 1989).




Circulation income includes income from the sale or distribution of the publication as
well as an allocated portion of the membership dues of the tax-exempt organization, if the
right to receive the publication is included with membership in the organization. See
Treas. Reg. §81.512(a)-1(f)(3), 1.512(a)-(1)(f)(4).

Where the publication’s editorial content contributes importantly to the tax-exempt
organization’s exempt purpose, the publication’s circulation income is tax-exempt
income, and is not taxable unrelated business income. See Treas. Reg. 88 1.513-1(d)(2),
1.513-1(d)(4); American Medical Ass'n at 763. By contrast, the tax-exempt
organization’s income from advertising activities is considered unrelated business
income, unless the Taxpayer’s conducting of an advertising business contributes
importantly to the organization’s exempt purpose. See Treas. Reg. § 1.513-1(d)(4)(iv)
Examples5 & 7. The content of the advertisements is not determinative.

Here, the Taxpayer has represented that the editorial content of the new publication
“contributes importantly to the accomplishment of the taxpayer’s exempt purpose”
because it provides “informational content that is relevant to addressing the needs and
interests of persons over 50 and thereby [enhances] the quality of life for al by
promoting independence, dignity and purpose for such persons.” The Taxpayer has aso
represented that it will treat the new publication’s circulation income as tax-exempt
income, rather than unrelated business income, for federal income tax purposes. In
addition, the Taxpayer’s tax-exempt treatment of the circulation income from the new
publication is fully consistent with its treatment of the circulation income from its other
publications on its recent federal income tax returns.?

Based on the Taxpayer’s representations and its consistent federal income tax reporting
practices, we conclude that the circulation income from the new publication is not
unrelated business income, and that the taxpayer’s editorial activities do not constitute an
unrelated trade or business. Accordingly, under 19 RCNY section 7-06, the Taxpayer’s
use of the premises for its editorial activities is presumed not to be in connection with a
trade or business. Given the Taxpayer’s representations and the above presumption, we
conclude that the Taxpayer’s use and occupancy of the premises are not subject to the
CRT.

2 The Taxpayer will report its advertising income from the new publication as unrelated business income,
and it has consistently done the same with respect to its other publications.



The Department reserves the right to verify the information submitted. 1n addition, you
must notify the Department immediately if the circulation income from the new
publication is ever treated as unrelated business taxable income for federal income tax
purposes. You must also notify the Department immediately if there is any change in the
nature of the activities conducted at the Taxpayer’s premises.

Sincerdly,
Devora B. Cohn

Associate Commissioner
For Legal Affairs



