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SCOPE OF CERTIFICATION OF FIRE ALARM 

SYSTEM SEQUENCE OF OPERATION 

 

Q. The Fire Department rule that allows licensed professionals to certify correction of 

fire alarm system defects by submitting the FA-26 form requires certification(s) that 

the work was done in accordance with all applicable code requirements and a 

certification of the functionality of the fire alarm system.  Does the second 

certification require that the licensed professional verify the functionality of the entire 

fire alarm system or just the part of the fire alarm system that needed to be corrected? 

 

A. The latter. Subdivision (f) of the Fire Department rule, 3 RCNY 104-04, ties the 

verification of system operation to the defective condition that has been corrected:  

Scope of Certification of Professional Verifying System Functionality. 

Certification of corrected defects constitutes a representation by the licensed or 

certified professional verifying the functionality of the fire alarm system 

following correction of defects, made under the authority granted to the licensed 

or certified professional by his or her professional license or certification and 

the applicable Department certificate, that a defect involving a missing or non-

working component has been corrected and the fire alarm system is operating 

as designed in accordance with the approved plans for the fire alarm system, as 

amended by any as-built design and installation documents, including the 

Input/Output programming matrix that defines the sequence of operation (as set 

forth in Annex A to Section A.14.6.2.4 of NFPA Standard 72). 

The second certification is intended to confirm that the fire alarm system components 

associated with the defective condition are now operating in accordance with the approved 

plans (or amended as-built plans being submitted for approval). The second certification 

should verify the operation of all components that were installed and/or repaired in order 

to correct the defective condition (essentially, the scope of work of the correction) and all 

related fire safety functions (as encompassed in the term “operates as designed,” as set 

forth in Section 104-04(e)(2)). 

For example, the scope of the operational verification on the certification of correction 

(FA-26) form for a newly-installed, repaired, replaced or relocated smoke detector would 

typically be the detector, the control panel and such related fire safety functions as 

notification activation, door release, fan shut down, smoke control, etc.  The scope of the 

operational verification for a newly-installed, repaired, replaced or relocated notification 

appliance (speaker, strobe) would typically be the appliance and the control panel that 

activates it. 

The certification for purposes of correction of fire alarm defects does not extend to the 

operation of other fire alarm system components. Verification of the operation of the fire 

alarm system generally would be reflected on the as-built plans, consistent with the scope 

of work reflected on those plans. 

 

FAQ (Certification of Corrected Defects for Fire Alarm System) (04/28/21) 


