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GUIDING PRINCIPLES FOR LA\il DEPARTMENT EMPLOYEES CONCERNING
CONFLICTS OF INTEREST

Members of the Løw Departmznt's Committee on Professional Responsibility and Ethics often

receive questions from qgency employees about various issues that are addressed by Charter

Chapter 68 ("Conflicts of Interest"), the Administrative Code, the Rules of Professional Conduct

and the Law Deparlment's internal policies, Accordingly, the Committee has prepared a

synopsis of these topics for the general edification of La-w Department employees. The

summaries below are intendedfor general guidance. If you have any particular questions

concerning these matters, they should be raised with your supervisors. If they cqnnot answer

your questions, you or they can contact Paul Rephen (Chair), Karen Grffin (Vice Chair) or

Andrea Berger.

Involvement with non-Law Department leeal matters

Administrative Code $ 7-103 makes it unlawful for ACCs to appear as attorneys in any

actions or litigation except in the discharge of their duties. In addition, it is the ofîÎce's

policy that ACCs are not permitted to maintain an outside practice of law.

o The Administrative Code prohibition against appearances in actions or litigation

includes representing family members or friends.

o You may assist a family member or friend with a non-litigation matter such as a real

estate closing or drafting of a Will, provided that this work is performed without compensation

and there is no City interest in the matter. It is the Law Department's policy that any non-

litigation legal work must be approved by the Managing Attorney.

o If a co-worker asks for your advice about a legal matter, you are not prohibited from

discussing it so long as there is no payment involved and the matter does not involve the City.

o You can represent yourself in a potential or actual litigation, including actions or

proceedings against the City. If you do so, you cannot be involved in your Department work in

any matter that may raise issues raised by or similar to your case.

o Any outside legal work that you are permitted to engage in must be performed on your

own time, and you may not use any City resources, including your office computer or
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BlackBerry. This proscription on the use of City resowces does not apply to the de minimis luse

of offrce resources (equipment and time) in connection with a pro bono or bar association

activity that has been authorized in advance by the office.

Outside employment

It is Law Department policy that no employee may engage in any outside employment if
such employment would interfere with the proper and effective performance of his/her

duties, or create or appear to create a conflict of interest, or reflect adversely upon the Law

Department or the City.

o In general, employees who wish to have any paid or unpaid outside position -- whether

it's teaching, grant-writing, or any other work -- must first obtain permission from their Division

Chiefs or designated supervisor, and then should consult with Andrea Berger on how to proceed.

o If a proposed employer has any business dealings with the City you will need to obtain

a waiver from the Conflicts of Interest Board ("COIB"), after obtaining permission from the Law

Department (in writing).The requirement of a COIB waiver does not apply when the second

position is with another government agency, which would include public institutions of higher

learning such as CLINY or SllNY. However, aside from this exception, because most private

institutions of higher learning in the New York City area engage in some business dealings with

the City, you will need a COIB waiver to teach at such an institution.

o If you have any outside position, whether paid or unpaid, you must not reveal

conhdential information you leamed in the course of representing the City and/or working for

the Law Department. Teaching certain topics, such as "How to Sue the City" would conflict

with your duties as an Assistant Corporation Counsel.

o You may not use City time or resources in connection with any outside job, whether

paid or unpaid.
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Acceptance of eifts and attendance at events

The City's "valuable gifts rule" prohibits a City public servant from accepting any thing or

series of things worth more than $50 from any person or entity doing business with the

Cify.

o Most pafies/events will provide more than $50 worth of food, drink and

entertainment. If the host of the event is doing business with the City, you cannot attend unless

you get permission from the Corporation Counsel after it is determined that it is in the City's

interests for you to attend. Your first step should be to discuss the matter with Andrea Berger.

. A birthday or holiday gift from a relative or close personal friend working for a firm

doing business with the City might be permitted if (l) it can be shown that the reason for the gift

is the family or social relationship and not the City business dealings (in this regard, such

concepts as "my new best friend" are not favored ones); and (2) the acceptance ofthe gift does

not create an appearance that you are misusing your offrce for private gain or that you have

compromised your impartiality. If such a gift is offered to you under these circumstances, you

should consult with Andrea Berger before accepting it.

Actions asainst the City

o If a family member, domestic partner or a person or entity with whom you have a

business or financial relationship has a matter with the Law Department, you should recuse

yourself from any involvement with the matter.

o The COIB has defined the term "business or financial relationship" to include, but not

be limited to, relationships such as debtor/creditor, roommates and shares in a vacation home.

Pro Bono and Bar Association Activities

The Law Department has a program that encourages its attorneys to participate in pro

bono and bar association activities that have been approved in advance by this offrce. If you are

interested in any of these, please visit our intranet website at
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http://lawmtiisvl/intranet/webpage/divisions/Proozó2)bono/probono.html or consult with Andrea

Berger.

Post-employment and iob-seeking matters

If a private firm or company you are dealing with on behalf of the Law Department invites

you to interview for an open position, there are steps you must take:

o You cannot apply for this position if you are still dealing with the firm as a City

employee.

o In order to apply for the position, you must notiff your supervisor and request to be

taken off any matter involving the firm during the time your application is pending.

If you get the job at this firm/company, several post-employment rules that are discussed

below are applicable:

o There is no specific restriction prohibiting a former ACC from representing a pafiy

with regard to a transactional matter involving the City, or a parfy who has interests adverse to

the City in litigation. However, Charter Chapter 68 prohibits former City employees, including

former employees of this offrce, from working on any matter in which they "participated

personally and substantially" while in City service and prohibits former employees from

disclosing any confidential information gained from such City service. The COIB has issued

opinions interpreting these provisions. If you have any questions as to whether this applies to

you in a particular situation, contact the COIB.

Post'employment restrictions on ttappearancest'

o The Charter also prohibits former employees from "appearing" before their former

agencies (e.g., the Law Department) within a period of one year following termination of their

service. "Appear" means making any communication for compensation other than ministerial

matters.
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o There is an exception to this one-year ban for communications with the Law

Department "which are incidental to an otherwise permitted appearance in an adjudicative

proceeding before another agency, body or court, unless the proceeding was pending in the

agency served during the period of the public seryant's service with that agency." The COIB has

interpreted this exception to allow attorneys to communicate with their former agency if the

matter was not pending at their former agency during one's tenure there. If it was not, you may

communicate with opposing counsel from the Law Department to, for example, settle a matter or

engage in any other discussions relating to the litigation.
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