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Subcontract Approvals Frequently Asked Questions (Revised 10/2022) 
 

Pursuant to Section 4-13(a) of the PPB Rules, and consistent with the terms of the Standard Human 
Services Contract (“Contract”) and Fiscal Manual1, a contractor may enter into third-party agreements, 
subject to Department of Homeless Services (“DHS”) approval. 

 
In instances where this FAQ conflicts with the Contract, the City Contract shall take precedence. 

 
Q: Our organization uses vendors, not subcontractors. Is a subcontractor approval form 

required? 
A: Yes. The Fiscal Manual now refers to these terms collectively as third-party agreements and 

DHS approval is required. 
 
Q: When does the Department require submission of a Subcontractor Approval Form- 65A? 
A: For third-party agreements that are greater than or equal to $25,000 and are under direct 

reimbursable line, the Contractor shall submit a Subcontractor Approval Form – 65A to the 
Department. The Contractor shall not enter into any subcontract for an amount greater than 
$25,000 without prior approval by the Department. 

 
For determining the value of a subcontract, all subcontracts with the same subcontractor shall 
be aggregated. For third-party agreements that cover multiple contracts, one 65A Form can be 
used if the Contractor provides a schedule of contracts the request for approval covers. 

 

DHS understands that for third-party agreements entered into prior to FY2023, preliminary 
approval may not have been obtained. DHS will be reviewing Form 65A’s retroactively. 
Approvals of the third-party agreements is required for purposes of payment and fiscal year 
closeouts. DHS will withhold payments connected with third-party entity usage if the Contractor 
fails to obtain subcontractor approval. 

 
Q: How can I submit Subcontractor Approval Forms – 65A’s to the Department? 
A: Submissions of all Subcontractor Approval Forms – 65A’s, logs, bids, etc. must be emailed to  

subcontractorapprovals@dss.nyc.gov . To expedite requests, the subject line of the email must 
include the contract number - organization’s name - subcontractor. In order to avoid 
processing delays, the Department strongly recommends that all required information is 
provided all at once so that the Department can provide its final approval. Sending information 
in piecemeal will delay the approval process. 

 
Q: What is required when submitting a Subcontractor Approval Form- 65A? 
A: When submitting a Subcontractor Approval Form-65A: 

 
For third-party agreements valued greater than $25,000 (Department approval is required): 

 
1. Entity must be active in the City’s Payee Information Portal (PIP), 
2. Contractor must list the proposed subcontractor in the PIP, 
3. Entity must be registered in PASSPort, 

 
 

1 This FAQ is intended to be read with the Fiscal Manual. In case of any conflicts, please refer to the FAQ for 
guidance . 
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4. Contractor must submit completed Subcontractor Approval Form-65A, 
5. Contractor must submit completed Subcontractor Log, and 
6. Contractor to submit at least three (3) bids/estimates for third-party agreements that are > 

$25,000. If the lowest bid is not selected, a justification letter, address to the ACCO, as to 
why the lowest bid was not selected, must be submitted. 

 
For third-party-agreements valued less than $25,000: 

 
1. Entity must be active in the City’s Payee Information Portal (PIP), 
2. Entity to be registered in PASSPort, (individual consultants are excluded) 
3. Contractor must submit a monthly Subcontractor Log 

 
Q: Is the Contractor required to list the proposed subcontract information into the City’s Payee 

Information Portal? 
A: Yes. Before submission of the Subcontractor Approval Form-65A to the Department, the 

Contractor shall list the proposed subcontractor in the City’s Payee Information Portal 
(www.nyc.gov/pip ) and provide the following information: maximum subcontract value, 
description of subcontractor work, start and end date of the subcontract, and the 
subcontractor’s industry.  Note that entry of the third-party data into PIP is contract specific 
and must match was is indicated on the 65A. 

 
Q: Does the Department need to approve subcontracts that are less than $25,000? 
A: No. The Department does not need to approve third-party vendors whose total subcontract 

value does not exceed $25,000.00 in the aggregate.  The Department will request a log listing all 
such third-party vendors. However, once a third-party agreement total increases to $25,000 or 
more, the prime contractor is responsible for following the procedure for submitting a Form 65A. 

 
Q: Are written bids/estimates required? 
A: Yes. At least three written bids/estimates are required for third-party vendors including, but not 

limited to, IT Consultants, medical services, contracted security, food service, building 
maintenance, extermination and contracted temp services that are greater than or equal to 
$25,000. As a general rule, the Department will review only those bids that are direct line item 
reimbursable under the specific contract(s). 

 
Q: What is preliminary approval? 
A: Under the Procurement Policy Board Rules, the Department shall notify the Contractor within 

30 days whether preliminary approval has been granted. If preliminary approval is granted, the 
Contractor shall provide such documentation as may be requested by the Department to show 
that the proposed subcontractor has the necessary facilities, skill, integrity, past experience and 
financial resources to perform the required work, including, the proposed subcontract, bids 
and/or any of the items listed in PPB Rule 4-13(d)(3). 

 

Notwithstanding the requirements of the PPB Rules, the Department strongly recommends that 
Contractors provide all information as part of their submissions for approval so that the 
Department can provide a final approval in lieu of the delineated two step approval process in 
order to prevent delay in payments and risk to the Contractors. 

http://www.nyc.gov/pip
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Q: How long is the subcontractor approval process? 
A: Upon receipt of all relevant documentation, please expect a minimum 30-day turnaround time 

for approval of third-party vendors.  If the proposed subcontractor is not approved, the 
Contractor may submit a Form 65A for another proposed subcontractor, unless the Contractor 
decides to do the work. 

 
Q: For how long is my subcontractor approved? 
A: Subcontractors are approved based on the contract dates indicated on the Form 65A. However, 

the Department reserves the right to limit the approval based on circumstances including but 
not limited to: 1) the last time the work has been competitively bid by the Contractor; 2) 
capacity of the third-party vendor; 3) the Department determined that there was a fault in the 
underlying selection process for the third-party vendor and the Department allows time for a 
transition period; and 4) the Department in its determination, determined that the length of the 
third-party agreement is unreasonably long. 

 
Q: Are bids required if utilizing a subcontractor that is part of the Essensa network? 
A: No. Essensa is a New York-based Group Purchasing Organization that offers membership to non- 

profits working with New York City. (New York City Department of Homeless Services Human 
Service Providers Fiscal Manual, January 2022, p. 53-54). Proof that the subcontractor is an 
Essensa member, i.e. Essensa Contract ID, will suffice. 

 

Q: My organization has been utilizing the same third-party vendors for years and are content 
with the services rendered.  Do we still need to solicit bids/estimates? 

A: Yes. The Department strongly recommends that the terms of third-party agreements either 
match the term of the underlying shelter agreement (if the third-party agreement is site 
specific) or 3-5 years (if the third-party agreements covers multiple agreements). The 
Department as part of the approval process may limit the length of approval if the term of the 
shelter agreement and the third-party agreement do not coincide with each other. 

 
Q: My proposed subcontractor was identified in the contract proposal and is integral to the 

success of my program.  Are we still required to submit bids? 
A: No. Please note that contractors, in this instance should be performing some competitive 

process prior to submitting proposals, in accordance with their own by-laws. 
 

Q: Is approval of third-party agreements required on emergency contracts? 
A: Yes. The Department will provide an expedited review in those instances. 

 
Q: Do second tier third-party agreements require Department approval? 
A: Yes. A second-tier subcontractor is an entity that is contracted by the third-party vendor as part 

of  service provision. For example, if demolition is needed for repair work, a demolition 
contractor may be hired by the third-party vendor. The subcontractor would then hire a 
second-tier subcontractor to perform the demolition work. 

 

Please note that the Contractor should not enter into agreements with second tier contractors 
for security, maintenance, food or temporary staffing. 
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Q: How do I know when my proposed subcontractor is approved? 
A: Subcontractors are approved for work on a human service contract when the Department 

approves the subcontractor in PIP or in written communication with the Contractor.  The 
Contractor should not engage a subcontractor until the Department has approved that 
subcontractor. The Contractor is responsible for listing all payments made to subcontractors in 
PIP. 

 
Q: At sites where meals are cooked, multiple vendors are used for meat, dairy, produce, etc., and 

bidding is done on a weekly basis. Are we required to have a contract in place for all of our 
contracts for FY23 and if so, can we have contracts with each of these vendors? 

A: For unprepared foods, the Department will not require submission of Form 65As. However, 
contractors have the affirmative obligation to keep all contracting paperwork and pricing on file 
and provide such information upon Department request or for audit purposes. This information 
is extremely important to determine budget allocations for multiple sites. 

 
Q: The thresholds for requiring bids are too low. For our large providers that may mean having 

to bid out quite a lot more than they currently would. This put large providers at a 
disadvantage by increasing their risk and adding costs.  It also makes providers less nimble 
and able to be responsive to agency requests to add capacity quickly in emergencies given the 
substantial financial risks associated with doing so under these rules that may disqualify  
billing for services with their partners. 

A: The need to provide 3 bids for third-party agreement over $25,000 is a contractual 
requirement. The third-party agreements can be aggregated across multiple contracts.  In 
emergency situations, such as the need to add capacity, the contractor should contact the 
Department for advice and/or direction. In addition, Contractors are required to follow their 
own by-laws when engaging third-party vendors. Such by-laws would have to be consistent with 
the New York State Not for Profit Corporation Law and procurement of third-party vendor  
should still be consistent with your City contracts. 

 
Q: Are phone bids deemed an acceptable form for a bid? 
A: Any third-party agreements that exceeds $25,000 should be procured by written solicitation. 


