
 

 

 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 92-27 
 
 

 A Community Board staff member has requested an 

opinion as to whether, consistent with Chapter 68 of 

the City Charter, the Community Board may solicit funds 

to hire a consultant to study waterfront-related 

commercial uses for a waterfront site located within 

its jurisdiction.  The Community Board would solicit 

these funds from foundations, civic organizations and 

corporations, including a business corporation which 

owns land adjacent to the site.  The business 

corporation could derive a benefit if the site were 

developed in a particular manner.  However, it does not 

have any matter pending before the Community Board, has 

not had any such matters in recent years, and has 

played no role in preparing the guidelines for the 

study that is contemplated. 

 It is our opinion that the Community Board may, in 

general, solicit funds for such a study from 

organizations and individuals who do not have any 

matters pending before the Community Board, but that 

any solicitation from the business corporation which 

owns land adjacent to the site be conditioned upon 
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 (i)  the corporation having no involvement in the 

study, including input into the selection of the 

consultant;  

 (ii)  the Community Board disclosing any support 

received from the business corporation in any reports 

or other communications concerning the study's findings 

and recommendations; and 

 (iii) if possible, the Community Board arranging 

for the personnel who are involved in the solicitation 

to be different from the personnel who might be 

expected to have dealings with the corporation if the 

substantive recommendations of the study are adopted. 

 Under the City Charter, Community Boards are 

directed to "[p]repare comprehensive and special 

purpose plans for the growth, improvement, and 

development of [their respective] community 

district[s]".  Charter Section 2800(c)(9).  In 

furtherance of this mandate, Community Boards are 

expressly authorized to utilize the services of 

consultants, including planners and other experts.  See 

Charter Section 2800(f).   

 The Community Board in question has proposed to 

hire a consultant, who will investigate whether certain 
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types of commercial uses, including a marina or 

entertainment pier, are suitable for a portion of the 

local waterfront.  The Community Board has requested 

funds for its study from both City and State 

governments, but has been unable to secure the 

necessary appropriations.  It therefore proposes to 

solicit funds from various non-governmental sources. 

 In our Advisory Opinion No. 92-21, we addressed 

the issue of City agencies soliciting and accepting 

gifts from the private sector to support agency 

initiatives and programs.   We noted that while gifts 

to the City should be encouraged, especially in a time 

of severe fiscal constraints, care must be taken to 

insure that acceptance of any gift does not impair 

public confidence in government or the integrity of 

government decision-making.  We therefore identified 

certain factors to be considered in determining whether 

acceptance of a gift would be improper, or have the 

appearance of impropriety.  These factors included:  

whether or not the donor has business dealings with the 

City; whether or not the donor has an interest in a 

matter awaiting determination by the subject agency; 

whether the donor is a sole supplier of certain goods 

or services; whether the donor's contracts with the 

subject agency have been disclosed; and the extent to 
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which the public servants accepting the gift on 

behalf of the subject agency are the same public 

servants who make decisions on the agency's contracts. 

  

 In applying these factors to the instant case, we 

conclude that the Community Board may solicit 

contributions from individuals and organizations for 

its proposed study, provided such individuals and 

organizations do not have any matters pending before 

it.  This condition is critical, to avoid the prospect 

of a gift being used as an inducement for, or as a form 

of pressure to secure, official action in favor of a 

donor. 

 The Community Board may also solicit contributions 

from the business corporation which owns land adjacent 

to the site under study.  While the corporation has no 

pending matter before the Community Board, and would 

not be in a position of inducing any immediate official 

action in its favor, it does own land adjacent to the 

site under study, and could derive a long-term benefit 

if the site were developed in a particular manner.  For 

this reason, additional care must be taken to insure 

that any gift from the corporation does not influence 

the study or impair the integrity of any decision-

making that results from the study.  We therefore 
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conclude that any solicitation of contributions from 

the corporation must be conditioned upon the 

corporation having no involvement in the study, 

including input into the selection of the consultant, 

the Community Board disclosing any support received 

from the corporation in any reports or other 

communications concerning the study's findings or 

recommendations, and, if possible, the Community Board 

arranging for those personnel who are involved in the 

solicitation to be different from those who might be 

expected to have dealings with the corporation if the 

substantive recommendations of the study are adopted.  

 In addition to preventing direct influence through 

involvement with the study, these steps will help 

preserve the integrity of any review of the study's 

conclusions, by insuring that the conclusions are 

scrutinized against the backdrop of any financial 

support received from the corporation. 

 

 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
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Dated:  October 26, 1992 


