
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 91-8 
 
 

 The Conflicts of Interest Board has received 

requests from two former public servants for waivers of 

the prohibition in Section 2604(d)(2), contained in 

Chapter 68 of the City Charter, which provides in 

pertinent part that: "[n]o former public servant shall, 

within a period of one year after termination of such 

person's service with the city, appear before the city 

agency served by such public servant...."*  This one- 

year appearance ban became effective on April 1, 1990, 

as part of the Charter revision of Chapter 68 and was 

designed to strengthen its post-employment 

restrictions. 

 There is no provision in Chapter 68 explicitly 

authorizing a waiver of the one-year ban on appearances 

before the public servant's former agency.  Charter 
                         
     * "Appear" means to make any communication, for 
compensation, other than those involving ministerial 
matters.  See Charter Section 2601(4).  A "ministerial 
matter" means an administrative act, including the 
issuance of a license, permit or other permission by 
the City which is carried out in a prescribed manner 
and which does not involve substantial personal 
discretion.  See Charter Section 2601(15). 
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Section 2604(e), however, provides that:   
  A public servant or former public 

servant may hold or negotiate for a 
position otherwise prohibited by 
this section, where the holding of 
the position would not be in 
conflict with the purposes and 
interests of the city, if, after 
written approval by the head of the 
agency or agencies involved, the 
board determines that the position 
involves no such conflict.  Such 
findings shall be in writing and 
made public by the board. 

 

 In commenting on this section, the Charter 

Revision Commission made clear its intent to permit 

waivers of the prohibitions upon the holding of 

positions (including those which apply during City 

service and the post-employment prohibitions) when not 

in conflict with the City's purposes and interests.  

Such waivers must be approved by the agency head and 

the Board and are intended to give relief "in otherwise 

inequitable situations."  See Report of the New York 

City Charter Revision Commission, December 1986-

November 1988, Vol. II at 184. 

 Given this legislative history, we interpret 

Charter Section 2604(e) to permit us to waive the one-

year appearance ban in Charter Section 2604(d)(2), when 

justified by compelling circumstances in a particular 

case.  We believe it important, however, that such 

waivers be granted sparingly, and only in exigent 
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cases.  

 

 The first request for a waiver of the one-year ban 

is from a former public servant who advised the Board 

that he believed his appearances before the former 

division of his former agency on behalf of a private 

firm, within the year after he left the agency, would 

be in furtherance of certain agency objectives.  The 

former public servant submitted a letter from the 

agency head, who was also his former agency head, 

stating the belief that such appearances would not be 

in conflict with the City's interests.  

 We believe that many former public servants could 

provide similar justifications for permitting their 

appearance before their former agencies before the 

expiration of the one-year period in Charter Section 

2604(d)(2).  Granting a waiver under the circumstances 

here present would seriously dilute this post-

employment restriction and run counter to the Charter 

Revision Commission's intent.  Consequently, this 

request is denied.  

 The second request for a waiver is from a former 

public servant who was offered a position with a firm 

which has a contract to manage certain sites operated 

by his former agency.  If the public servant accepts 
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the position, he would be involved in frequent 

appearances before his former agency.  The agency head 

represented to the Board that the availability of the 

former public servant's expertise as an employee of 

this firm would materially help the agency's efforts to 

meet certain court-imposed deadlines.  We conclude that 

a waiver of Charter Section 2604(d)(2) should issue 

under these circumstances, so that this former public 

servant may appear before his former agency within one 

year after the termination of his City service, to 

assist in meeting the court deadlines. 

           
 
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
 
Dated:  August 14, 1991 
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the purposes and interests of the city, if, 
after written approval by the head of the 
agency or agencies involved, the board 
determines that the position involves no such 
conflict.  Such findings shall be in writing 
and made public by the board. 

 

 In commenting on this section, the Charter Revision 

Commission made clear its intent to permit waivers of the 

prohibitions upon the holding of positions (including those which 

apply during City service and the post-employment prohibitions) 

when not in conflict with the City's purposes and interests.  

Such waivers must be approved by the agency head and the Board 

and are intended to give relief "in otherwise inequitable 
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circumstances in a particular case.  We believe it important,  
 
however, that such waivers be granted sparingly, and only in 
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 The first request for a waiver of the one-year ban is from a 
former public servant who advised the Board that he believed his 
appearances before the former division of his former agency on 
behalf of a private firm, within the year after he left the 
agency, would be in furtherance of certain agency objectives.  
The former public servant submitted a letter from the agency 
head, who was also his former agency head, stating the belief 
that such appearances would not be in conflict with the City's 
interests.  
 
 We believe that many former public servants could provide 
similar justifications for permitting their appearance before 
their former agencies before the expiration of the one-year 
period in Charter Section 2604(d)(2).  Granting a waiver under 
the circumstances here present would seriously dilute this post-
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 The second request for a waiver is from a former public 
servant who was offered a position with a firm which has a 
contract to manage certain sites operated by his former agency.  
If the public servant accepts the position, he would be involved 
in frequent appearances before his former agency.  The agency 
head represented to the Board that the availability of the former 
public servant's expertise as an employee of this firm would 
materially help the agency's efforts to meet certain court-
imposed deadlines.  We conclude that a waiver of Charter Section 
2604(d)(2) should issue under these circumstances, so that this 
former public servant may appear before his former agency within 
one year after the termination of his City service, to assist in 
meeting the court deadlines. 
           

 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
 
Dated:  August 14, 1991 
 
 
     


