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 The Conflicts of Interest Board (the “Board”) has received a request 

from a public servant about to resign from City service as to whether he may, 

consistent with the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the City 

Charter, have non-ministerial communications with his former agency during 

the first year following his resignation.  Specifically, he has asked whether, as 

the employee of a firm which pursuant to a contract with the State of New 

York has undertaken an environmental review of a proposed State project, he 

may have such communications with his former City agency in the course of 

conducting that review for the State. 

 For the reasons discussed below, it is the opinion of the Board that, on 

the facts presented, his proposed activity constitutes “representation on behalf 

of” the State within the meaning of Charter Section 2604(d)(6), the 

“government to government” exception to the post-employment restrictions of 

Chapter 68.  He may accordingly have communications with his former City 

agency in execution of that State contract within one year of leaving City 
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service, communications which, but for this exception, would be prohibited by 

Section 2604(d)(2). 

 

Background 

 The public servant has advised the Board that he is the director of a 

unit in his City agency (the “Agency”) and that he will shortly resign from 

City service to take a position at a private firm  (the “Firm”) whose business 

includes the analysis of the environmental impact of public works.  At the 

Firm his position will involve the day to day management of a major 

environmental review project (the “Project”).  The Firm is undertaking the 

Project pursuant to a contract with a State agency, which is considering 

whether and how to undertake a major construction program. 

 As part of his duties at the Firm, the public servant anticipates that he 

will find it necessary to have communications with Agency staff.  More 

particularly, in the course of the Project, he advises that it is necessary to 

identify the public work under consideration, and feasible alternatives thereto, 

and to evaluate the environmental impacts of each.  In the course of that 

evaluation, it is also typical, for both political and technical reasons, to brief 

interested public and private entities and individuals about the progress of the 

study and to obtain their feedback.  He anticipates that it will be necessary for 

him to communicate with Agency staff for these and similar purposes. 
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The public servant further advises that at the Agency he has had no 

involvement in any aspect of the Project.  He also advises that he has had no 

Firm matters before him at the Agency.   

 

Discussion 

 Charter Section 2604(d)(2) provides that “[n]o former public servant 

shall, within a period of one year after termination of such person’s service 

with the city, appear before the city agency served by such public servant….” 

 Charter Section 2604(d)(6), the so-called “government-to-

government” exception to the post-employment rules, provides that the 

“prohibitions on negotiating for and having certain positions after leaving city 

service shall not apply to positions with or representation on behalf of any 

local, state or federal agency.” (Emphasis added.)  Regarding Section 

2604(d)(6), the Charter Revision Commission Report at page 184 states that 

“[t]his would include any employment with or service provided as an attorney 

or consultant to such agency.” (Emphasis added.) 

 While none of the Board’s Advisory Opinions concerning Section 

2604(d)(6) discusses the “representation on behalf of” language of that 

provision, on its face it seems plain that, since the public servant will be acting  
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as a consultant to, and indeed a representative of,1 the State in his  

communications with the Agency, his conduct falls within the government-to-

government exception. One line of Advisory Opinions concerning Section 

2604(d)(6) does however suggest a distinction between a former public 

servant consulting personally with a government agency and his private 

employer contracting with the agency to provide his services.  See Advisory 

Opinions Nos. 93-12 and especially 95-1, the so-called “consulting back” 

opinions.  In those opinions, the Board approved as a form of government-to-

government work, a former public servant consulting back personally, but not 

through any private employer, with his or her former City agency, a 

circumstance which occurs when, for example, projects require completion.  

The Board in fact noted in Advisory Opinion No. 95-1 that if the agency had 

contracted with the former public servant’s private firm, a waiver of the post-

employment rules would have been required, and further stated that a waiver 

would likely not have been granted.  The Board there expressed its concern, 

often expressed in its analysis of post-employment waivers, for the 

competitors of the former public servant’s private employer. 

 The relevant question, therefore, is whether this requirement of 

personal contracting may and should be read into the “representation” 

language of Section 2604(d)(6).  For a variety of reasons, the Board will not 

so read the “representation” language.  First, since the Commission Report  

                                                 
1 Section 2604(d)(6) speaks of “representation on behalf of” a government agency.  The 
Board notes that many, if not most, vendors of services will not “represent” government 
within the meaning of Section 2604(d)(6). 
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plainly states that an attorney providing service to a government agency 

would be within the scope of Section 2604(d)(6), the permissibility of such 

representation should not turn on whether the retainer agreement is with the 

attorney personally or with his or her firm.  Second, and perhaps more 

importantly, the “contracting back” opinions deal with communications 

otherwise prohibited by Section 2604(d)(2) by former public servants who 

were in contract with their own former City agency.  If communications 

incidental to contracting with one’s former agency were permissible when one 

was an employee of a contracting firm, then the exception would threaten to 

eat up the rule---the firm employing a former employee would obtain a 

contract with the employee’s former agency, and the employee would be able 

to communicate with the agency because of that contract.2  In contrast, in 

situations like the instant case where the contract is with a different agency 

(here, in fact, with a State agency), there is no appearance of special access or 

undue influence in the obtaining of the contract.  To interpret Section 

2604(d)(6) to permit the public servant here to communicate with his former 

agency as a State consultant would accordingly be consistent with the 

purposes of that provision.  The Board noted in Advisory Opinion No. 93-13 

that Section 2604(d)(6) “was added to the Charter because it was recognized 

that, in addition to preventing corruption and undue influence, the post-

                                                 
2 While the Board here finds that the former public servant’s activity falls within Section 
2604(d)(6), such activity would violate Chapter 68 if undertaken pursuant to his firm’s 
contract with his former City agency.  In such cases, neither the “consulting back” Advisory 
Opinions Nos. 93-12 and 95-1, nor the instant “representative” opinion, will obviate the need 
for a waiver pursuant to Section 2604(e), which waiver the Board might not necessarily grant.  
See, e.g., Advisory Opinion No. 95-1, where the Board declined to issue a waiver. 
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employment restrictions could also work against the public interest by 

prohibiting government agencies from legitimately engaging the expertise and 

experience of former public servants.” 

 

Conclusion 

 The Board accordingly determines that the government-to-government 

exception of Section 2604(d)(6) will apply to the public servant’s 

communications with his former City agency in his role as a consultant to the 

State.  He may therefore have such communications during the first year 

following his departure from City service. 
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