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 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received requests for an opinion from members of two 

different community boards.  The first, an attorney 

(the "Attorney") in private practice, asks whether an 

attorney in his private law firm may appear before the 

community board.  The second, an architect (the 

"Architect") in private practice, seeks to represent a 

client before the Board of Standards and Appeals 

("BSA") and a Borough President's Office, with respect 

to a property which lies within the borders of his 

community board. 

 For the reasons discussed below, it is the opinion 

of the Board that it is appropriate to grant the 

Attorney a waiver under Charter Section 2604(e) 

allowing the Attorney's firm to appear before the 

community board, provided that he recuse himself from 

any matters relating to his firm or his firm's client 
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that may come before the community board and also 

recuse himself from working on the matter for his firm. 

 It is also the opinion of the Board that it is 

appropriate to grant the Architect a waiver under 

Charter Section 2604(e) so that the Architect may 

appear before the BSA and the applicable Borough 

President's Office.  Therefore, in both instances, the 

Board has determined that a waiver of Charter Section 

2604(b)(6) is appropriate. 

 

Background 

   The Attorney 

 The first request comes from the Attorney, a 

community board member who is in private practice in a 

large law firm.  The Attorney seeks permission from the 

Board to allow another attorney in his law firm to 

appear before a committee of his community board.  The 

Attorney is not a member of this particular committee 

and has advised the Board that he is neither involved 

with nor has knowledge of the matter in relation to 

which his firm is representing the client.  He has 

advised the Board that he would recuse himself from any 

community board meeting at which his firm may appear 

and that he would recuse himself from voting on any 
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matter on which his firm may appear.  He would also 

recuse himself from working on the matter for his firm. 

   The Architect 

 The second request comes from the Architect who is 

also in private practice and a member of a community 

board.  He is Chairman of one of his community board's 

committees. 

 In his architectural practice, the Architect 

obtains approval of Uniformed Land Use Review Process 

("ULURP") actions, such as zoning changes, variances 

and special permits for his clients.  He seeks to 

represent a client in a ULURP action where the premises 

are within the area covered by the community board on 

which he serves.  He seeks to be able to present the 

case to a Borough President's office and to the BSA, 

but not to the community board.  All contact with the 

community board would be handled by an independent firm 

with which he is not associated. 

 

Discussion 

 Pursuant to Charter Sections 2604(a)(1)(a) and 

2604(b)(1)(b), community board members may have 

interests in organizations which have matters before 

their community boards, and they may represent their 



COIB Advisory Opinion No. 98-9 
September 14, 1998 
Page 4 
 

own personal interests before their community boards.  

However, community board members may not represent the 

interests of others, including private clients, before 

the community board which they serve. 

 In accordance with Charter Section 2604(b)(1)(b), 

community board members may, upon disclosure of their 

own personal interests to their respective community 

boards, participate in their boards' actions affecting 

those interests by, for example, participating in the 

boards' discussions.  These community board members may 

not, however, "vote on any matter before the community 

or borough board which may result in a personal and 

direct economic gain to the member or any person with 

whom the member is associated."  Charter Section 

2604(b)(1)(b). 

 Community board members are considered "public 

servants" but not "regular employees" of the City for 

the purposes of Chapter 68.1  Charter Section 

                         
    1   See Charter Section 2601(19), which provides 
that public servant means "all officials, officers and 
employees of the city, including members of community 
boards. . . ."  See also Charter Section 2601(20), 
which provides that regular employee means "all elected 
officials and public servants whose primary employment, 
as defined by rule of the board, is with the city, but 
shall not include members of advisory committees or 
community boards." 
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2604(b)(6) provides that a public servant who is not a 

regular employee may not, for compensation, represent 

private interests before his or her City agency nor 

appear directly or indirectly on behalf of private 

interests in matters involving his or her City agency. 

 Under Charter Section 2601(4), "appear" means to make 

any communication, for compensation, other than those 

involving ministerial matters.  Thus, community board 

members may not represent private interests before 

their community boards nor may they appear anywhere 

directly or indirectly on behalf of private interests 

in matters involving their community boards.   

 In Advisory Opinion No. 96-4, the Board considered 

whether a partner or employee of a private law firm in 

which the community board member has an interest may 

represent clients before the community board.  In that 

Opinion, the Board determined that neither community 

board members nor their partners or employees in 

private firms may represent private clients before 

their community board committees or appear before their 

community boards on behalf of their private clients. 

 Left unanswered in Opinion No. 96-4 was the issue 

of whether the provisions of Charter Section 2604(b)(6) 

may be waived by the Board pursuant to Charter Section 
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2604(e).  Charter Section 2604(e) provides that an 

otherwise prohibited position may be held "where the 

holding of the position would not be in conflict with 

the purposes and interests of the city. . . ."  Thus, 

without a waiver from the Board, a community board 

member is prohibited from representing private clients 

before his or her community board.  Likewise, without a 

waiver, partners or employees of a community board 

member's private firm are prohibited from representing 

clients before the community board.  So, too, without a 

waiver, a community board member may not appear before 

another City agency on behalf of a client in a matter 

that is before the community board.  

 It is the opinion of the Board that the waiver 

provisions of Charter Section 2604(e) are applicable to 

Charter Section 2604(b)(6) and that, in certain 

circumstances, it is appropriate for the Board to waive 

the provisions of Charter Section 2604(b)(6).  In order 

for the Board to make a determination whether to grant 

or deny a waiver request, the Board must receive a 

certification from the community board member that the 

proposed conduct will not be in conflict with the 

purposes and interests of the City.  The community 

board member must furnish this certification, in 
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writing, to the Board along with a complete set of the 

relevant facts.  The Board will then make an 

independent determination as to whether a waiver is 

appropriate in the particular case. 

 If the Board determines that a waiver is 

appropriate, the community board member would be 

subject to such restrictions as the Board may determine 

are appropriate for that particular case.  In 

particular, community board members must recuse 

themselves from any community board meeting at which 

their firm may appear and recuse themselves from voting 

on any matter on which their firm may appear.   

 The Attorney has certified to the Board that his 

firm's appearance before his community board on behalf 

of a client would not conflict with the purposes and 

interests of the City.  He has also provided a complete 

set of facts to the Board describing the circumstances 

of his firm's representation.  In this case, the Board 

has determined that the Attorney's law firm may 

properly appear before his community board, provided 

that the Attorney recuse himself from any matters 

relating to his firm or his firm's client that may come 

before him at the community board and that he not vote 

on any matter involving his firm or his firm's client 
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and further provided that he recuse himself from 

working on the matter for the firm. 

 The Architect has also certified to the Board that 

his appearance before the BSA and a specific Borough 

President's Office in a matter that is before his 

community board would not conflict with the purposes 

and interests of the City.  In addition, he has 

provided the Board with a complete set of facts on 

which the Board relied in determining whether a waiver 

would be appropriate.  The Board has determined that 

the Architect may properly appear before the BSA and 

the applicable Borough President's Office with respect 

to the above-mentioned matter, provided that he recuse 

himself from any matters relating to this property or 

his client that may come before him at the community 

board and that he not vote on any matter involving his 

client. 

 

Conclusion 

 It is the opinion of the Board, for the reasons 

stated above, that Charter Section 2604(b)(6) is 

subject to the waiver provisions of Charter Section 

2604(e).  However, for the Board to make a waiver 

determination in a particular case, members of 



COIB Advisory Opinion No. 98-9 
September 14, 1998 
Page 9 
 

community boards must certify to the Board that their 

proposed conduct would not conflict with the purposes 

and interests of the City.  Further, community board 

members must provide the Board with a complete set of 

facts describing the circumstances of their 

representation or their firm's representation of a 

client.  The Board makes its determination on a case-

by-case basis as to whether a waiver is appropriate, 

given the particular facts and circumstances of each 

case. 

 The Board's decision in this matter is conditioned 

on the correctness and completeness of the facts 

supplied to the Board.  If such facts are in any 

respect incorrect or incomplete, the advice given in 

this opinion may not apply. 

 

 

 
      Benito Romano 
      Acting Chair 
 
      Bruce A. Green 
      Jane W. Parver 
 
 
Dated:  September 14, 1998 


