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     The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request from the members of a community 

board for an opinion as to whether, consistent with the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, the chair of the community board may have 

a private interest in a firm or organization which 

regularly has matters before the community board.  For 

the reasons discussed in the following opinion, the 

Board has determined that the chair of a community 

board may have interests in firms or organizations 

which regularly have matters before the community 

board, provided that the chair steps down at meetings 

which involve discussions or votes on matters involving 

such private interests, and, further, that the chair 

refrains from making any decisions or taking any other 

official actions on matters involving his or her 
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private interests.                 

 

 

Discussion 

     In Advisory Opinion No. 93-2, the Board determined 

that community board members who are also employees of 

other City agencies may not chair community board 

committees which regularly consider matters involving  

these City employees' City agencies.  In that opinion, 

the Board noted that while a community board member may 

have an interest in a firm which may be affected by an 

action on a matter before the community board, the 

member may not vote on any matter before the community 

board which may result in a personal and direct 

economic gain to the member or any person with whom the 

member is associated.  See Charter Sections 

2604(a)(1)(a) and (b)(1)(b).  The Board reasoned that 

the same concerns which are raised by a community board 

member's voting on a matter involving his or her 

private interest may also be present when a member 

chairs a committee which considers matters related to 

that interest because a committee chair can "greatly 

influence a committee by controlling the agenda, 
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recognizing speakers and making rulings."  See Advisory 

Opinion No. 93-2.  In Advisory Opinion No. 95-18, the 

Board determined that community board members may not 

chair committees if those committees are likely to have 

matters before the community board which concern the 

members' private interests or employment. 

     While committee chairs are generally appointed by 

the chair of a community board, the chair of the full 

community board is elected by its other members.  Thus, 

community board members may decide whether or not to 

vote for a candidate for chair with knowledge of that 

candidate's private interests.  In addition, although 

the chair of a community board may have broad 

discretion in setting the agenda for community board 

meetings, there are many matters which are required to 

come before the full community board for a decision or 

recommendation (e.g., zoning matters, requests for 

variances, etc.)  The chair's role in setting the 

agenda for the meeting is thus limited with respect to 

such matters.  Finally, the Board has been advised by 

staff of the Community Assistance Unit that it has been 

the ongoing practice of the community boards to require 

that the chair of the community board step down as 
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chair at any meetings during which matters involving 

his or her private interests are discussed or voted 

upon.    

     The community boards' current practice of 

requiring that the chair of a community board 

relinquish his or her role as chair at any meetings at 

which matters involving his or her private interests 

are discussed or voted upon protects against the 

appearance that the chair may be unduly influenced by 

his or her private interests in exercising his or her 

official duties.  See Charter Section 2604(b)(2), which 

provides that "no public servant shall engage in any 

business, transaction or private employment, or have 

any financial or other private interest, direct or 

indirect, which is in conflict with the proper 

discharge of his or her official duties."  Accordingly, 

it is the opinion of the Board that all community 

boards must require that the chair of their respective 

boards step down at any meetings at which matters 

involving his or her private interests are discussed or 

voted upon.          

     Furthermore, to ensure that a community board 

chair does not use or appear to use his or her official 
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position for the private advantage of any firm or 

organization with which he or she is associated,1 it is 

the opinion of the Board that the chair of a community 

board must also refrain from making any decisions or 

taking any other official actions on matters involving 

his or her private interests.  See Charter Section 

2604(b)(3), which provides that "no public servant 

shall use or attempt to use his or her position as a 

public servant to obtain any financial gain, contract, 

license, privilege or other private or personal 

advantage, direct or indirect, for the public servant 

or any person or firm associated with the public 

servant."  A community board chair thus may not, among 

other things, choose matters for the agenda or appoint 

committee chairs when such actions would significantly 

affect the chair's private interests.  However, like 

all other community board members, the chair may 

discuss matters before the community board related to 

his or her private interests, provided that the chair 

                         
    1  A person or firm "associated" with a public 
servant includes a spouse, child, parent or sibling; a 
person with whom the public servant has a business or 
financial relationship; and each firm in which the 
public servant has a present or potential interest.  
See Charter Section 2601(5). 
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discloses his or her interest in the matter to the 

other members of the community board and refrains from 

voting on such matters.  See Charter Sections 

2604(a)(1)(a) and (b)(1)(b). 

                           

Conclusion 

     For the reasons stated above, it is the opinion of 

the Board that the chair of a community board may have 

interests in firms or organizations which regularly 

have matters before the community board, provided that 

the chair steps down at meetings which involve 

discussions or votes on matters involving such private 

interests, and that the chair refrains from making any 

decisions or taking any other official actions on 

matters involving his or her private interests; 

however, the chair may otherwise continue to 

participate at community board meetings and, with 

proper disclosure, discuss matters involving his or her 

private interests to the same extent as other community 

board members.  

 
 
                              Sheldon Oliensis 
                              Chair 
 
                              Bruce A. Green  
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                              Jane W. Parver 
 
                              Benito Romano 
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