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     The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from the Chair of a 

Community Board, asking for clarification as to the 

circumstances under which members of a community board 

or their business associates may represent private 

interests before the community board.1  The Chair has 

asked, among other things, (i) whether a community  

                         
    1  The Chair of the Community Board had also asked 
whether, generally, a community board member may serve 
on a committee that considers matters involving the 
community board member's private interests.  The Board 
has previously determined that community board members 
may serve on any committees, regardless of their 
private interests.  If these community board members 
wish to participate in board discussions concerning 
these private interests, they must first disclose the 
nature and extent of these interests to their boards.  
Further, these members are not permitted to vote on any 
proposed board action affecting these matters.   See 
Charter Section 2604(b)(1)(b); Advisory Opinion  
No. 95-18. 
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board member may represent private clients before his  

or her community board; (ii) whether a partner or 

employee of a private firm in which the community board 

member has an interest may represent clients before the 

community board; and (iii) whether a community board 

member who agrees not to represent clients on matters 

before a particular committee of the community board 

may chair such a committee. 

     For the reasons discussed below, it is the opinion 

of the Board that neither members of community boards 

nor their partners or employees in private firms may be 

retained to represent private clients before the 

community board or appear before the community board on 

behalf of these clients.  In light of the foregoing, a 

community board member's agreement not to represent 

clients before a particular committee would have no 

bearing on whether he could chair or serve on that 

committee, because the community board member would 

only be agreeing to not engage in conduct which already 

is prohibited by Chapter 68.2 

                         
    2  The relevant factor in determining when community 
board members may not serve as committee chairs 
requires an examination as to whether, among other 
things, the particular committee is likely to have 
matters before it on a regular basis concerning the 
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Discussion 
 1. Community Board Members' Representation of  

Private Clients Before the Community Board 
 
 

  Pursuant to Charter Sections 2604(a)(1)(a) 

and 2604(b)(1)(b), community board members may have 

interests in organizations which have matters before 

their community boards, and they may represent their 

own personal interests before their community boards.3 

 However, community board members may not represent the 

interests of others, including private clients, before 

the community boards on which they serve.4 
                                                        
members' own personal interests or employment.  See 
Advisory Opinion Nos. 93-2 and 95-18.   

    3   Pursuant to Charter Section 2604(b)(1)(b), 
community board members may, upon disclosure of their 
own personal interests to their respective boards, 
participate in their boards' actions affecting those 
interests by, for example, participating in the boards' 
discussions.  These community board members may not, 
however, "vote on any matter before the community or 
borough board which may result in a personal and direct 
economic gain to the member or any person with whom the 
member is associated." 
 
 

    4  While community board members may not represent 
the interests of private clients before their community 
boards, on specific matters such as applications for 
approvals of permits, zoning changes or other specific 
actions sought by clients, community board members may 
take positions at board meetings which generally 
promote their clients' interests. 
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 Charter Section 2604(b)(6) provides that "no 

public servant shall, for compensation, represent 

private interests before any city agency or appear 

directly or indirectly on behalf of private interests 

in matters involving the city."  Charter Section 

2601(4) provides that "appear" means to make any 

communication, for compensation, other than those 

involving ministerial matters.  For community board 

members, who are not regular employees of the City, 

this prohibition applies only to their own community 

boards.5 

 It is permissible for a community board member to 

have a personal interest in matters before his or her 

community board.  However, a community board member's 

                         
    5  Community board members are considered "public 
servants" but not "regular employees" of the City for 
the purposes of Chapter 68.  See Charter Section 
2601(19), which provides that public servant means "all 
officials, officers and employees of the city, 
including members of community boards ...."  See also 
Charter Section 2601(20), which provides that regular 
employee means "all elected officials and public 
servants whose primary employment, as defined by rule 
of the board, is with the city, but shall not include 
members of advisory committees or community boards." 
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representation of the interests of clients before his 

or her community board is prohibited.  The Board has 

thus determined, pursuant to Charter Section  

 

2604(b)(6), that community board members may not 

represent private clients before their community 

boards.  

 
 2. Representation of Private Clients Before a 

Community Board by Partners or Employees of a 
Firm in Which a Community Board Member has an 
Interest                                      
                                 

 

 Public servants are also prohibited from appearing 

indirectly on behalf of private clients before the City 

agencies which they serve.  See Charter Section 

2604(b)(6).  The Board has previously determined that 

an appearance by a member of a public servant's private 

firm before the public servant's agency constitutes an 

indirect appearance by the public servant before the 

agency.  See Advisory Opinion No. 94-24. 

 In Advisory Opinion No. 94-24, the Board 

determined that a private law firm in which a high-

level, part-time public servant was a partner had to 

divest itself of cases which would require appearances 

before the public servant's City agency.  In that 
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opinion, the Board noted that the public servant's 

recusal from such matters was not sufficient to avoid 

the public perception that other employees of the  

 

 

agency could be influenced in their deliberations 

concerning the firm's cases because of the public 

servant's partnership in the firm.  Citing Charter 

Section 2604(b)(6), the Board stated that the firm's 

representation of clients before the public servant's 

agency "would constitute an indirect appearance by the 

public servant in such matters...." The Board also 

indicated that the presence of the public servant's 

name on the firm's letterhead would constitute "at 

least an indirect appearance and would serve to notify 

Agency employees that the public servant is a partner 

and has an interest in the [f]irm."  See Advisory 

Opinion No. 94-24.6 
                         
    6  The rule is different for a former public 
servant.  A former public servant's law firm may appear 
before the City agency which he or she formerly served. 
 See Advisory Opinion No. 93-11, in which the Board 
determined, among other things, that another attorney 
in a former public servant's law firm could appear 
before the former public servant's City agency within 
one year after the former public servant's termination 
of his City employment, provided that the former public 
servant did not personally appear before his former 
agency. 
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 It is thus the opinion of the Board that, to the 

same extent that a member of a community board is 

prohibited by Charter Section 2604(b)(6) from 

representing private clients before the community  

 

board, a member or an employee of the community board 

member's private firm is also prohibited from 

representing such clients before the community board. 

 
 3. Chairing of Committees by Community Board 

Members Who Agree Not to Represent Clients 
Before Such Committees                     

 
 

 As discussed above, community board members may 

not represent private clients before their own 

community boards.  It follows, therefore, that 

community board members may not represent private 

clients before any of the board's committees.  An 

agreement to forgo such representation would of course 

have no effect on this conclusion, in that this kind of 

activity is already prohibited by Chapter 68. 

  

Conclusion 

 It is the opinion of the Board, for the reasons 

stated above, that neither the members of community 
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boards, nor their partners or employees in private 

firms, may represent private clients before their 

community boards or community board committees, or 

appear on behalf of these clients before their  

 

 

community boards.   
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