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 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from the district 

manager of a community board (the "Community Board") as 

to whether, consistent with the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the City Charter, the 

members and staff of the Community Board may accept 

donations on behalf of the Community Board and hold 

fundraising events to support the Community Board's 

programs and initiatives.  Specifically, the district 

manager has asked whether: (i) the Community Board may 

accept grants from private foundations; (ii) the 

Community Board may accept monetary contributions from 

individual Community Board members, community-based 

organizations, and individual residents; (iii) the 

Community Board may accept donations of supplies from 

Community Board members, community-based organizations  
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and individual residents; and (iv) Community Board 

members or staff may hold fundraising events on behalf 

of the Community Board during official working hours or 

at other times. 

 It is the opinion of the Board, for the reasons 

stated below, that the Community Board members and 

staff may solicit and accept contributions to the 

Community Board and generally engage in fundraising on 

behalf of the Community Board, provided they act in 

accordance with the conditions specified in this 

opinion. 

 

Background 

 The district manager has advised the Board that 

the Community Board, like many other community boards 

throughout the City, is faced with severe budget 

reductions which will have a significant impact on its 

ability to serve the community.  The services which the 

Community Board provides to the community include, 

among others: assisting City agencies in communicating 

with the people in its district; preparing detailed 

plans for the district; developing priorities for how 

funds should be allocated; reviewing proposals for the 



COIB Advisory Opinion No. 95-27 
November 17, 1995 
Page 3 
 

use or development of land located in the district; and  

rating the delivery of local services, which include 

fire, sanitation, police and transportation. 

 As a result of the budget reductions, the 

Community Board is seeking private sources of funding 

for its programs and initiatives, and it has asked the 

Board for guidance as to how to conduct this 

fundraising program in a manner consistent with  

Chapter 68. 

 

Discussion 

 As the Board has stated in its Advisory Opinion 

No. 92-21: 
      In general, it is the opinion of the Board 

that the City is well served by contributions from 
the public which aid the City's efforts to meet 
the needs of its citizens.  Philanthropy which 
takes the form of donations to the City should be 
encouraged.  This is especially true now when the 
City is under severe financial constraints. 

 

The Board also observed in that opinion, however, that 

the City's receipt of contributions is not free from 

ethical problems. 

 Community boards are unique among City agencies.  

Their memberships consist of individuals who are 

residents or individual representatives from 

organizations and businesses which are located within 
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the particular districts which the community boards  

 

serve.  That is, members of community boards frequently 

sit on such boards as a direct result of their private 

interests.  When a public servant's public duties stem 

from his or her private interests, special care must be 

taken to avoid potential conflicts of interest.  

Indeed, no community board member may vote on any 

matter which may result in a personal and direct 

economic gain to the member or any person with whom the 

member is associated.  See Charter Section 

2604(b)(1)(b). 

 It is, therefore, in light of the special nature 

of community boards, that the Board addresses herein 

each of the district manager's specific inquiries. 

 

Grants From Private Foundations 

 In Advisory Opinion No. 92-21, the Board 

determined that City agencies may, under certain 

circumstances, solicit and accept gifts from private 

donors.  These factors include, among other things, 

whether the potential donor has any matters or is 

likely to have any matters pending before the recipient 

City agency.  The Board stated that, if so, City 
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agencies should inform such potential donors in their 

solicitation that any gifts will not affect the  

 

decision-making process or serve as a quid pro quo in 

securing favorable determinations from these agencies.  

 Furthermore, with respect to community boards 

engaging in fundraising, the Board, in its Advisory 

Opinion No. 92-27, determined that a community board 

could solicit funds to hire a consultant to work on one 

of the community board's projects.  Such solicitations 

could, however, only be made to individuals and 

organizations which did not have any matters pending 

before the community board, or which had no matters 

where the Community Board's involvement was imminent.  

This condition was deemed critical, in order to avoid 

the prospect of a contribution's being used as an 

inducement for, or as a form of pressure to secure, 

official action in favor of a donor.   

 In light of the opinions discussed above, it is 

thus the opinion of the Board that, with respect to the 

Community Board's solicitation and acceptance of grants 

and other donations from private foundations, such 

actions are consistent with Chapter 68, provided that 

the Community Board members and staff do not solicit 
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contributions or otherwise accept donations of money or 

supplies from those foundations (or from firms, 

organizations or individual residents) which have  

 

matters pending before the Community Board, or which 

have matters where the Community Board's involvement is 

imminent.  Also, all potential contributors must be 

informed that any donations would not affect the 

contributors' dealings with the Community Board or 

serve as a quid pro quo in securing favorable treatment 

from the Community Board, in the event the contributors 

have matters before the Community Board in the future. 

 See Advisory Opinion No. 92-21.    

 

Contributions of Money and Supplies from Community 

Board Members, Other Individuals and Community-Based 

Organizations 

 For the reasons stated above, the Community Board 

may also accept contributions of money and supplies 

from Community Board members, other individuals and 

community-based organizations, provided that anyone 

acting on behalf of the Community Board acts in 

accordance with the conditions discussed in this 

opinion.  
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  These conditions apply not only to community-

based organizations and individuals, but also to 

members of the Community Board who personally have 

matters pending before the Community  Board or who have  

interests in firms which have matters pending before 

the Community Board.1  As noted above, community board 

members may have such interests, but may not vote on 

any matter which may result in a personal and direct 

economic gain.  See Charter Section 2604(b)(1)(b).  By 

the same token, community board members may not take 

any action -- which includes contributing to their 

community boards at a time when they have matters 

pending before the boards or when they expect to have 

matters before their boards -- which could cause the 

appearance that the community board members were using 

their positions as public servants to obtain any 

financial gains or other private or personal 

advantages, direct or indirect, for the community board 

members or any persons or firms associated with them.  

See Charter Section 2604(b)(3).     

 Thus, it is the opinion of the Board that the 

                         
    1  "Interest" means an ownership interest in a firm 
or a position with a firm.  See Charter Section 
2601(12). 
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Community Board may accept contributions of money and 

supplies from Community Board members who personally 

have no matters pending before the Community Board or  

 

 

matters where the Community Board's involvement is 

imminent, from Community Board members whose firms have 

no such matters, and from other community-based 

organizations and individuals, provided that the 

conditions discussed in this opinion are observed and 

that no potential contributor is caused to make a 

contribution by the expectation of favorable treatment 

in return for his or her contribution, which could 

cause the appearance of a conflict of interest.    

 

Fundraising Activities by Community Board Members and 

Staff on behalf of the Community Board 

 The Board has addressed fundraising activities by 

public servants in several of its advisory opinions, 

most notably in Advisory Opinion Nos. 91-10 and 93-15, 

which offered guidance to various City officials and 

employees as to how to conduct themselves while 

engaging in fundraising activities on behalf of not-

for-profit organizations.   
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 In fundraising situations, the Board has advised 

City officials and employees that their solicitations 

should be free of any implication that the officials 

and employees would obtain any direct or indirect  

 

 

personal benefit and should not otherwise create a 

perception that their City offices are being misused as 

"a lure or pressure."  See Advisory Opinion No. 91-10. 

 See also Charter Section 2604(b)(2), which provides 

that no public servant shall have any financial or 

other private interest, direct or indirect, which is in 

conflict with the proper discharge of his or her 

official duties. 

 In Advisory Opinion No. 93-15, the Board stated 

that the principal concern in fundraising situations 

"is whether or not a public servant's actions would 

create an appearance that he or she is using the power 

of public office to pressure others into contributing, 

taking official action on the basis of whether or not a 

contribution has been made, or allowing contributors to 

have access to City government in a manner not enjoyed 

by the general public." 

 For the reasons stated in this section and 
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elsewhere in this opinion, it is the Board's opinion 

that members and staff of the Community Board may, 

consistent with Chapter 68, engage in fundraising on 

behalf of the Community Board, provided that they do 

not target individuals, firms or other organizations  

which have matters pending before the Community Board 

or which have matters where the Community Board's 

involvement is imminent, or which are otherwise likely 

to perceive a fundraising appeal as a promise of 

special treatment in return for a contribution. 

 The fundraising at issue in this opinion differs 

from the kind of fundraising discussed in Advisory 

Opinion Nos. 91-10 and 93-15 because the fundraising 

activities here are being conducted on behalf of the 

Community Board rather than a non-City entity.  Since 

the fundraising activities here are in furtherance of 

the  Community Board's and the City's interests, this 

work is consistent with the Community Board members' 

and staff's official duties.  Thus, board members and 

staff may perform this work on City time, and they may 

use City equipment and resources to perform this work.2 

                         
    2 If the board members and staff were engaged in 
fundraising activities on behalf of non-City entities, 
they would be required to perform this work only at 
times when they were not required to perform services 
for the City, and they would be prohibited from using 
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Conclusion 

 It is the Board's opinion, for the reasons 

discussed above, that members and staff of the 

Community Board may solicit and accept contributions of 

money or supplies, hold fundraising events, or make 

contributions themselves, in order to generally support 

the Community Board's programs and initiatives,  

provided that they do not solicit or accept 

contributions from individuals, businesses or 

organizations which have matters pending before the 

Community Board, or which have matters where the 

Community Board's involvement is imminent.  In 

addition, all potential contributors should be informed 

that contributions will not affect any possible future 

dealings with the Community Board or serve as a quid 

pro quo in securing favorable treatment from the 

Community Board.      
 
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Jane W. Parver 
 

                                                        
City equipment and other City resources.  See Charter 
Sections 2604(b)(2) and (3), respectively. 
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      Benito Romano 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated:  November 17, 1995      
  
 
 
95-73.ao 


