
 

 

Consulting for Business Improvement District 
 
Charter Sections:  2604(a)(1)(b) 
       2604(b)(6) 
       2604(e) 
 
 
 Advisory Opinion No. 95-15      
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a public servant 

as to whether, consistent with the conflicts of 

interest provisions of Chapter 68 of the City Charter, 

she may work part-time as a consultant for a business 

improvement district (the "BID").  For the reasons 

discussed below, it is the Board's opinion that the 

public servant may not accept the position with or work 

for the BID. 

Background 

 The public servant has advised the Board that the 

BID, like other business improvement districts located 

in the City, is a special tax assessment district 

created to assist the delivery of services to 

businesses in a particular area.  The Board has also 

been advised by the BID's president that the BID is 

contractually bound to perform various services for its 

district, such as augmenting City-provided services, 

including sanitation and security services, as well as 

providing advertising and promotional services.  The 
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BID's president has stated that the BID is City-funded 

and that, of its fifteen board members, four are City 

officials or their representatives (an employee of the 

Department of Business Services, on behalf of the 

Mayor; the City Council member where the BID is 

located; the president of the borough where the BID is 

located; and the Comptroller).  The BID is not 

controlled by the City, in that a majority of its board 

consists of local property owners or merchants, and, 

further, the board sets its own priorities and makes 

its own spending decisions. 

 The public servant has also advised the Board that 

the BID wishes to use her services in the following 

ways:  to act as a liaison to City agencies (not 

including the agency which she serves) by, among other 

things, representing the BID at hearings; making 

telephone calls concerning complaints; working with 

various City agencies on the BID's proposed expansion; 

and ensuring that all the BID's contractual obligations 

with the City are fulfilled.  Moreover, the BID's 

president has advised the Board that the BID has been 

seeking to employ the public servant because she "knows 

her way around the City" and she knows "how to get 
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things done" in the City.  In addition, the public 

servant would also work on BID projects such as 

preparing its draft budget, planning and preparing 

special events, writing grant proposals, obtaining 

corporate sponsorship for special events, and preparing 

reports and correspondence. 

 Furthermore, the public servant has advised the 

Board that her City agency is not located in the same 

borough where the BID is located and that her official 

City duties do not involve matters concerning the BID. 

She also has represented that she would work for the 

BID only at times when she was not required to perform 

services for the City. 

Discussion 

 Charter Section 2604(a)(1)(b) provides that no 

public servant who is a regular employee of the City, 

such as the public servant who has requested this 

opinion, shall have a position with or an ownership 

interest in a firm which the public servant knows is 

engaged in business dealings with the City.  "Business 

dealings with the city" means any transaction with the 

City involving the sale, purchase, rental, disposition 

or exchange of any goods, services, or property, any 
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license, permit, grant or benefit, and any performance 

of or litigation with respect to any of the foregoing. 

See Charter Section 2601(8).   Since the BID is clearly 

engaged in business dealings with the City, as 

described above, the public servant's consulting 

position with the BID would be prohibited by Charter 

Section 2604(a)(1)(b).  A public servant may, however, 

hold a position otherwise prohibited by that Charter 

section if, after receiving the written approval of the 

head of the City agency or agencies involved, the Board 

determines that the position would not conflict with 

the purposes and interests of the City.  See Charter 

Section 2604(e). 

 In the instant case, the public servant has not 

obtained the written approval of her agency head.  If 

such approval were secured, the public servant 

nevertheless could not accept the consulting position 

with the BID and perform the duties of that position, 

as they have been described to the Board, in a manner 

consistent with Chapter 68. 

 As stated above, a significant part of the public 

servant's responsibilities for the BID would involve 

appearing before and communicating with various City 
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agencies.  These appearances, made on behalf of the 

BID, would violate Chapter 68.  See Charter Section 

2604(b)(6), which provides that no public servant who 

is a regular employee of the City shall, for 

compensation, represent private interests before any 

City agency or appear directly or indirectly on behalf 

of private interests in matters involving the City. 

"Appear" means to make any communication-- in person, 

by telephone or by letter-- for compensation, other 

than those involving ministerial matters. See Charter 

Section 2601(4).  A "ministerial matter" is an 

administrative act, including the issuance of a 

license, permit or other permission by the City, which 

is carried out in a prescribed manner and which does 

not involve substantial personal discretion.  See 

Charter Section 2601(15).  

 To the extent that the public servant's duties at 

the BID would, by necessity, involve appearances which 

appear to be non-ministerial, i.e., seeking City action 

in response to complaints or ensuring compliance with 

City contracts, the public servant would not be able to 

perform these duties without violating Charter Section 

2604(b)(6).  It would not be appropriate for the Board 
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to grant a waiver in these circumstances, because a 

significant part of the public servant's duties at the 

BID would involve these kinds of substantive 

appearances before and communications with various City 

agencies. 

Conclusion 

 For the reasons stated above, it is the opinion of 

the Board that it would be a violation of Chapter 68 

for the public servant to accept the consulting 

position with the BID and to perform the duties of that 

position.  See Charter Sections 2604(a)(1)(b) and 

(b)(6). 
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