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     The Board has received a request for an opinion 

from a public servant as to whether, consistent with 

the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of 

the City Charter, he may respond to a Request for 

Qualifications ("RFQ") issued by the Department of 

Housing Preservation and Development ("HPD") to 

purchase and manage certain properties from HPD's 

inventory.   

     For the reasons discussed below, the Board has 

determined that the public servant may respond to the 

RFQ, provided that he acts in accordance with the 

conditions discussed below. 

Background  

     The RFQ to which the public servant would like to 

respond has been issued in connection with HPD's 

Neighborhood Entrepreneurs Program (the "Program"), 

which is an effort to renovate and revive properties 

concentrated in the City's low-income communities.  

During the first phase of the Program, ten applicants 

will be accepted to manage these properties and will 

assume responsibility for the management, maintenance 
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and rehabilitation of the buildings for a period of up 

to three years.  If performance requirements are met, 

the applicant will then be allowed to purchase the 

buildings. 

     The public servant does not work for HPD and has 

no involvement, as a City employee, with HPD.  In 

addition, he has advised the Board that he would resign 

from City service if he meets the prequalification 

requirements and is accepted into the Program. 

Discussion 

     If the public servant is deemed qualified for the 

Program, he will be expected to assume a position 

managing one of HPD's properties.  The public servant 

has stated that he would resign from City service at 

that time.  Accordingly, his request for an opinion 

raises two issues.  First, the Board must consider 

whether the public servant may respond to the RFQ.  

Next, if the Board determines that the public servant 

may respond to the RFQ, and he is deemed qualified by 

HPD, the Board must then consider whether the public 

servant may participate in the Program after leaving 

City service. 

     Charter Section 2604(d) sets forth the 



Advisory Opinion No. 95-4 
February 27, 1995 
Page 3 
  
 

 

restrictions on the activities of public servants who 

leave, or contemplate leaving, City employment.  

Charter Section 2604(d)(1) provides that, "no public 

servant shall solicit, negotiate for or accept any 

position (i) from which, after leaving City service, 

the public servant would be disqualified under this 

subdivision, or (ii) with any person or firm who or 

which is involved in a particular matter with the city, 

while such public servant is actively considering, or 

is directly concerned or personally participating in 

such particular matter on behalf of the city."1 

     By responding to the RFQ issued by HPD, the public 

servant is, in effect, soliciting a position with the 

Program.  He must, therefore, comply with Charter 

Section 2604(d)(1).  The public servant has stated 

that, during his tenure as a City employee, he has had 

no involvement or contact with HPD as a part of his 

                         
    1  "Particular matter" means any case, proceeding, 
application, request for a ruling or benefit, 
determination, contract limited to the duration of the 
contract as specified therein, investigation, charge, 
accusation, arrest or similar action which involves a 
specific party or parties, including actions leading up 
to the particular matter.  See Charter Section 
2601(17). 
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official City duties.  Thus, he is not actively 

concerned with or personally participating in any 

matters before his agency which may concern the 

Program.  As a result, his response to the RFQ would 

not violate Charter Section 2604(d)(1)(ii).   

     In this case, none of the post-employment 

provisions of Chapter 68 would disqualify the public 

servant from participating in the Program after he left 

City service.  Such participation would neither require 

him to appear before his former agency for one year 

after having left City service nor to participate in 

any particular matters he worked on while employed by 

the City.  See Charter Sections 2604(d)(2) and (d)(4), 

respectively.  In addition, the public servant's 

participation in the Program would not require the 

public servant to disclose or use for private advantage 

any confidential information concerning the City.  See 

Charter Section 2604(d)(5).   

     Since the public servant, as a City employee, has 

had no involvement or contact with HPD, his response to 

the RFQ would not violate Charter Section 2604(d)(1).  

Furthermore, the public servant's participation in the 

Program after he left City service would not violate 
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any of the post-employment restrictions.  Accordingly, 

the public servant may respond to the RFQ and, if 

deemed qualified by HPD, he may participate in the 

Program after leaving City service. 

Conclusion 

       Since the act of responding to the RFQ is 

equivalent to negotiating for or soliciting a position 

with the Program, and since such solicitation is 

consistent with Charter Section 2604(d)(1) under the 

circumstances described above, it is the opinion of the 

Board that it would not violate Chapter 68 for the 

public servant to respond to HPD's RFQ.  It is also the 

determination of the Board that the public servant may, 

if he is deemed qualified by HPD and is accepted into 

the Program, participate in the Program after leaving 

City service.  

                                                     
 
                              Sheldon Oliensis 
                              Chair 
 
                              Jane W. Parver 
 
                              Beryl R. Jones 
                               
                              Benito Romano 
  
                              Shirley Adelson Siegel 
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Dated:  February 27, 1995 
             
                  


