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 The Board has received a request for an opinion 

from a public servant who holds a high-level staff 

position in City government as to whether, consistent 

with the conflicts of interest provisions of Chapter 68 

of the City Charter, he may continue to serve on the 

board of directors of the cooperative corporation (the 

"corporation") which owns the building where he 

resides.  For the reasons stated below, the public 

servant may continue serving on the corporation's board 

of directors. 

 

Background 

 A public servant who is neither an agency head nor 

an employee of a City agency which has direct dealings 

with cooperative corporations or residential buildings 

is a member of the board of directors of the 

cooperative corporation which owns the building in 
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which he resides.  The public servant does, however, 

hold a high-level staff position in City government.  

While the public servant does not have any direct 

dealings with cooperative corporations or residential 

buildings, he might, because of the nature of his City 

position, sometimes be required to deal with related 

issues.  The public servant has advised the Board that, 

if he were to continue serving on the corporation's 

board of directors, he would not communicate, directly 

or indirectly, with any official or agency in City 

government on behalf of the corporation. 

 

Discussion 

 Charter Section 2604(a)(1)(b) provides that no 

public servant shall have an ownership interest in or a 

position with a firm which is engaged in business 

dealings with the City; however, transactions involving 

a public servant's residence are excluded from the 

definition of "business dealings" with the City.  See 

Charter Section 2601(8).  See also Advisory Opinion  

No. 92-7, which provides that, except for certain 

restrictions discussed below, a public servant may 

serve on the board of directors of the cooperative 
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corporation which owns the apartment where he or she 

resides. 

 

 Advisory Opinion No. 92-7 prohibits agency heads 

and other high-level public servants from serving on 

the boards of directors of cooperative corporations if 

the corporations are subject to the regulatory 

authority of the public servants' City agencies.  Since 

the public servant in this case has no official duties 

which directly affect cooperative corporations or 

residential buildings or their regulation by the 

Department of Finance, the Department of Buildings or 

other City agencies, his service on the corporation's 

board of directors would be consistent with Advisory 

Opinion No. 92-7. 

 In addition to the foregoing, Advisory Opinion  

No. 92-7 prohibits public servants who serve on the 

boards of directors of their cooperative corporations 

from communicating, directly or indirectly, with their 

City agencies on behalf of the corporation.  See 

Charter Section 2604(b)(3), which provides that a 

public servant may not use his or her official City 

position to obtain a private advantage for the public 
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servant or for a person or firm with which the public 

servant is associated.  Since the public servant has 

represented that he would contact neither his City  

 

agency nor anyone in City government on behalf of the 

corporation, his service on the board of directors 

would not be a conflict of interests. 

  

Conclusion  

 Since the public servant's duties are sufficiently 

removed from the regulation of private cooperative 

corporations and related issues, and the public servant 

has represented that he would not contact anyone in 

City government about the corporation or related 

issues, it is the Board's opinion that it would not 

violate Chapter 68 for the public servant to continue 

serving on the corporation's board of directors, 

provided that he continues to act in accordance with 

Advisory Opinion No. 92-7. 

 

 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Beryl R. Jones 
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      Jane W. Parver 
 
      Benito Romano 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated: December 27, 1994 
 


