
 

 

                                                   
                                                       
                                                       
                                                       
         
 
 
Teaching; Related Academic Activities 
Charter Sections 2604(a)(1)(b); (b)(2), (3) and (4); 
(e) 
 
 
 Advisory Opinion No. 94-16 
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a public servant 

who is an agency head, asking whether he may, 

consistent with the conflicts of interest provisions of 

Chapter 68 of the City Charter, teach on a part-time 

basis at a local college (the "College"), which is 

engaged in business dealings with the City.  Also, the 

public servant has asked whether the City agency which 

he heads may participate in an internship program for 

local college students, including students from the 

College.  For the reasons stated below, it is the 

opinion of the Board that it would not be a conflict of 

interest for the public servant to teach at the 

College, and for his City agency to participate in the 

College's internship program, under the circumstances 

discussed in this opinion. 

 

Background 
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 The public servant has recently entered City 

service.  Prior to his joining City government, the 

public servant was, among other things, a full-time 

faculty member at the College.  He has been employed 

there since 1967 and took an unpaid leave of absence 

upon joining City service.  However, the public servant 

has advised the Board that he would like to continue 

his involvement with the College as an adjunct, part-

time professor.  He intends to teach one general survey 

course in political science per semester, to be held at 

times when he is not required to perform his official 

duties for the City.  The public servant has advised 

the Board that his compensation would be an adjunct 

salary, commensurate with his prior experience and rank 

as an associate professor. 

 The public servant also has advised the Board that 

he would like to continue his involvement in the 

College's internship program.  The internship program 

was already in progress at the time he took office, and 

the public servant already had supervisory 

responsibility for the students in the program.  His 

involvement would be limited to having students from 
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the College serve as interns in his City agency, but he 

would have no academic or administrative 

responsibilities for the students serving as interns.  

The City agency would provide placements for the 

interns and space for lectures.  A professor from the 

College, who has no ties to the public servant's 

agency, would be responsible for setting academic 

requirements, issuing grades, and performing other 

administrative tasks associated with the internship 

program.   

 The public servant's proposed involvement in the 

College's internship program would be passive  

in nature, especially in comparison to his 

responsibilities in the program before the public 

servant joined City service.  Previously, he had 

actively supervised and evaluated the work of a large 

number of student interns in government, 

responsibilities that required a substantial time 

commitment. 

 

Discussion 

 Charter Section 2604(a)(1)(b) provides that no 
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regular employee of the City, including the public 

servant making this request, shall have a position with 

 a firm or institution such as the College which is 

engaged in business dealings with the City.  Charter 

Section 2604(e) provides that a public servant may hold 

an otherwise prohibited position, where the Board has 

determined that the holding of the position would not 

conflict with the purposes and interests of the City. 

 Charter Section 2604(b)(2) provides that no public 

servant shall engage in any private employment, or have 

any financial or other private interest, direct or 

indirect, which is in conflict with the proper 

discharge of his or her official duties.  Charter 

Section 2604(b)(3) provides that no public servant 

shall use or attempt to use his or her official 

position to obtain any private or personal advantage, 

direct or indirect, for the public servant or any 

person or firm associated with the public servant.  

Charter Section 2604(b)(4) provides that no public 

servant shall disclose any confidential information 

concerning the City or use any such information to 

advance any private interest of the public servant or 
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of any person or firm associated with the public 

servant. 

 In light of the limited, part-time nature of the 

public servant's teaching duties, it is unlikely that 

this work will conflict with the proper discharge of 

his official duties.  See Charter Section 2604(b)(2).  

With respect to the public servant's proposed 

involvement in the internship program on behalf of the 

City, such involvement would be limited to making his 

agency's office and resources available to the College 

interns.  The public servant would have no academic or 

administrative responsibilities with respect to the 

interns.  If the public servant were to continue 

working on the internship program on behalf of the 

College, which would require a substantial time 

commitment and a close working relationship with 

students from the College, such an endeavor could cause 

the appearance that the public servant was too heavily 

involved in devoting substantial time to outside 

activities or that he was using his City position to 

obtain a private advantage for the College or its 

students, beyond the fact that his office provides 
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opportunities for internships.  See Charter Sections 

2604(b)(2) and (3). 

 

Conclusion 

 The Board has determined, in accordance with the 

requirements of Charter Section 2604(e), that the 

public servant's limited, part-time teaching activities 

would not conflict with the purposes and interests of 

the City.  Accordingly, it is the opinion of the Board 

that the public servant may, consistent with  

Chapter 68, teach at the College.  Furthermore, the 

public servant's City agency may participate in the 

College's internship program, in the manner described 

above, provided that the public servant's teaching 

duties are performed at times when he is not required 

to perform his official duties for the City; the public 

servant has no academic or administrative 

responsibilities with respect to the College interns 

and does not use or attempt to use his City position to 

obtain any private or personal advantage for himself, 

the College or its students; and the public servant 

does not disclose or use for private advantage any 
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confidential information concerning the City.  See 

Charter Sections 2604(b)(2), (3) and (4), respectively. 

 The Board's opinion that the internship program at 

the public servant's agency may continue, but without 

the public servant's active participation, is based on, 

among other considerations, the fact that the public 

servant will not supervise the interns, which would 

require continual involvement and substantial time.  As 

the head of a large City agency, the public servant's 

active participation in the internship program might 

have interfered with the discharge of his official City 

duties.  In the absence of these circumstances, a more 

active participation in a City agency's internship 

program generally would not violate Chapter 68. 

 Furthermore, the Board notes with approval that 

City agencies have frequently and successfully worked 

with local colleges and universities in implementing 

student internship programs.  Such programs bestow 

great benefits on both the students and the City 

agencies which they serve.  The Board encourages the 

implementation of such programs, provided that this is 

accomplished in a manner consistent with Chapter 68. 
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