
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 93-28 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion as to whether, 

consistent with the conflicts of interest provisions of 

Chapter 68 of the City Charter, a public servant may be 

hired to serve as the manager in charge of a particular 

branch office of a City agency, in light of the fact 

that her spouse occasionally appears before that 

agency. 

 The public servant currently serves the agency on 

a per diem basis.  In those matters where her spouse 

has represented private interests before the agency, 

the public servant has always recused herself.  In her 

new full-time position with the agency, the public 

servant will manage staff and per diem employees only 

in the particular branch office to which she has been 

assigned and not in any of the other branch offices. 

 The agency plans to address any appearance of 

impropriety by following the procedure summarized 

below.  After the public servant's appointment:  (1) 

all of her spouse's cases will be heard only in the 

agency's other branch offices, where the public servant 
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has no supervisory authority; and (2) a memorandum will 

be sent to all of the agency's per diem and staff 

employees instructing them that any matter involving 

the public servant's spouse should not be brought to 

the attention of the public servant.  The public 

servant's spouse has agreed to abide by these 

conditions. 

 It is the opinion of the Board that the public 

servant may serve as the branch manager, provided that 

the public servant does not discuss any cases involving 

her agency with her spouse and that the agency, the 

public servant and her spouse act in accordance with 

the procedures summarized above.  In addition, any 

agency matters handled by members or employees of the 

spouse's firm should be subjected to the same 

procedures.  See Charter Section 2604(b)(3), which 

provides that no public servant shall use or attempt to 

use his or her position as a public servant to obtain 

any financial gain or other private or personal 

advantage, direct or indirect, for the public servant 

or any person -- including a spouse -- or firm 

associated with the public servant, and Charter Section 

2604(b)(4), which provides that no public servant shall 

disclose any confidential information concerning the 

City or use any such information to advance any direct 
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or indirect financial or other private interest of the 

public servant or of any person or firm associated with 

the public servant. 

 Under the procedures outlined above, the public 

servant should not become aware of any matters where 

her spouse or his firm appears before the agency, but, 

if, for any reason, she does become aware of such 

matters, she should recuse herself from consideration 

or involvement with that matter.  The Board understands 

such recusal to require, among other things, that the 

public servant not participate in discussions with 

other agency employees or others regarding cases being 

litigated by the public servant's spouse and that the 

public servant does not receive copies of relevant 

documents.  See Charter Section 2604(b)(2), which 

provides that no public servant shall have any private 

interest, direct or indirect, which conflicts with the 

proper discharge of his or her official duties. 
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Dated:  November 30, 1993 
 
 


