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(212) 442-1400 Fax: (212) 442-1407

Advisory Opinion No. 93-15

A public servant has requested an opinion from the
Conflicts of Interest Board (the "Board"), as to whether,
consistent with Chapter 68 of the City Charter, Members
of the New York City Council may engage in certain
fundraising activities on behalf of not-for-profit
organizations. Specifically, the public servant requests
an opinion as to whether the following fundraising
activities would be prohibited under Section 2604 (b) (2)
of the City Charter, by virtue of the Board’s prior
Advisory Opinion No. 91-10:

1. Soliciting local merchants for contributions of
merchandise or money to the City Parks Foundation, for
the purpose of beautifying City parks;

2. Erecting signs in residential areas advertising
a toy drive being conducted by tenants’ councils in
public housing projects;

3. Soliciting contributions to a book drive being
conducted by a not-for-profit community library operating

in a public housing project;



4. Soliciting contributions of time, materials and
labor from a private firm doing roadwork in the vicinity,
to repair potholes in a park;

5. Soliciting grants or 1loans from private
foundations in support of not-for-profit entities, or
donations of employee services from corporate executives;

6. Urging citizens, through a Council Member’s
newsletter, to visit a local museum which charges
admission fees;

7. Soliciting, through a Council Member’s
newsletter, either volunteers for, or financial support
of, a local not-for-profit entity; and

8. Soliciting donations to a coat drive conducted

by a charitable organization.

Background
The public servant has advised the Board that

Members of the City Council are interested in supporting
or enlisting support for not-for-profit organizations
that operate in their districts, and see this as part of
their traditional role as 1legislators. The public
servant has also advised the Board that Members of the
City Council consider this activity as another form of
constituent services, and believe that restricting this
activity would interfere with their function as community

ombudsmen.



Finally, the public servant has advised the Board
that, in Advisory Opinion No. 91-10, the Board
established guidelines defining the extent to which
elected officials may engage in fundraising for not-for-
profit organizations, and asks whether under a literal
reading of that Opinion, each of the activities listed
above would be prohibited pursuant to Chapter 68 of the
City Charter. The public servant requests that the Board
review each of these activities and, in so doing, clarify
the guidelines established in Advisory Opinion No. 91-10,
defining permissible and impermissible fundraising
activities.

For the reasons expressed below, it is the opinion
of the Board that the guidelines established in Advisory
No. 91-10 remain correct, and that Opinion is hereby
affirmed. However, it is also the opinion of the Board
that further clarification of Advisory Opinion No. 91-10
is warranted, to avoid any misunderstanding of those
guidelines, and to more clearly differentiate between
appropriate fundraising activities and those which would
violate the conflicts of interest provisions of the City
Charter.

Based on Advisory Opinion No. 91-10, as further
clarified herein, it is the opinion of the Board that

Members of the City Council may properly engage in



some of the fundraising activities listed above, but not

others, as more fully set forth below.

Advisory Opinion No. 91-10

In Advisory Opinion No. 91-10, the Board addressed
the question of whether, and to what extent, elected
officials and high-level appointed officials could engage
in fundraising on behalf of not-for-profit organizations
such as community groups, educational institutions, and
charities. The Board noted that it was in the City’s
interest to encourage the financial support of these
organizations "inasmuch as their good works help to
sustain the life of the City and are indeed indispensable
to it." However, the Board also noted that while it was
commendable for an elected official or a high-level
appointed public servant to give his or her own time or
personal financial support to such organizations, "an
appearance of impropriety may be created if the nature of
the official’s involvement is perceived to be coercive or
provides an inappropriate opportunity for access to such
official."

The Board therefore adopted a distinction previously
drawn by the Board of Ethics, between a public servant’s
"active" role in soliciting contributions for these
organizations, and a "passive" role clearly insulated

from the direct solicitation of funds. The Board



concluded that it was improper for an elected official to
engage in "active fundraising", such as making telephone
calls to request contributions, because this form of
activity could create an appearance that his or her City
office was being used as a lure or as pressure to secure
support for the organization in question. In other
words, "active fundraising" could easily create a
perception, in the eyes of solicitees and of the public
at large, that those who seek to do business with the
official are expected, or would be well-advised, to make
a contribution in order to secure access or favorable
treatment. Such a perception could seriously undermine
the public’s confidence in the fairness and impartiality
of its elected officials, and is therefore prohibited
under Section 2604 (b)(2) of the City Charter, which
provides that
No public servant shall engage in any business,
transaction or private employment, or have any
financial or other private interest, direct or
indirect, which 1is conflict with the proper

discharge of his or her official duties.!

! Charter Section 2604 (b) (2) was intended to give
the Board the flexibility to handle situations which
present actual or potential conflicts of interest, but
which were not covered by other provisions in Chapter 68.
See Volume Two, Report of New York City Charter Revision
Commission, December 1986 - November 1988, at p. 175.

The Board has indicated, in a variety of contexts,
that maintaining public confidence in the integrity of
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By way of contrast, the Board concluded that an
elected official could engage in "passive fundraising",
such as being listed as a member of an honorary committee
for a fundraising event, because this form of conduct was
unlikely to involve, or be perceived as, a misuse of
public office. Being listed as a member of such a
committee is not generally viewed as a request for
contributions, or as a suggestion that those who choose
not to contribute risk official disfavor at the hands of

the individual so named. ?

"Active'" Fundraising

It is the Board’s view that the distinction between
"active" and "passive" fundraising remains valid, and

that, at a time of increased public cynicism over the

government decision-making is one of the primary goals of
Chapter 68. Accordingly, the Board has invoked Charter
Section 2604 (b) (2) to prohibit certain conduct which,
while well-intentioned, could give rise to an appearance
of pressure, favoritism or unfair advantage in dealing
with City agencies and officials. See, e.g., Advisory
Opinion No. 92-33, and Advisory Opinion No. 93-9.

? It is important to note that Advisory Opinion No.
91-10, and this Opinion, deal solely with fundraising
activities on behalf of not-for-profit organizations such
as community groups, educational institutions and
charities. Political fundraising is governed by a
specific provision within Chapter 68 (see Charter Section
2604 (b) (12)), and is discussed in detail in our Advisory
Opinion No. 93-6.



integrity of government officials, * those who hold
elective office must avoid any suggestion that their
official actions are motivated by, or are susceptible to
being influenced on account of, anything other than the
public interest. The Board therefore affirms Advisory
Opinion No. 91-10, and the conclusion expressed therein
that pursuant to Charter Section 2604 (b) (2), elected
officials may not engage in "active" fundraising on
behalf of not-for-profit organizations.*

Nonetheless, in view of the public servant’s request

for an opinion, and other requests for advice and

’ The Board notes, as an example of this disturbing
trend, the results of a poll conducted by the New York
State Commission on Government Integrity, indicating that
only 27% of the voters in New York State believe that
"most people who run for public office are honest". See
Restoring the Public Trust: A Blueprint for Government
Integrity, Vols. I and II, New York State Commission on
Government Integrity (September 1990) at p. 78.

4 In addition to its discussion of elected
officials, Advisory Opinion No. 91-10 also held that,
under certain circumstances, high-level appointed public
servants could engage in "active" fundraising for not-
for-profit organizations. Such solicitations could not
be directed at persons or firms likely to come before the
public servant’s agency or be affected by his or her
official action. In addition, such solicitations were
required to be free from any implication that the public
servant would be obtaining any direct or indirect
personal benefits, and could not otherwise create a
perception that the public servant’s office was being
used "as a lure or as pressure."

Although the instant request deals specifically with
Members of the Council, who are elected officials for
purposes of Chapter 68, our affirmance of Advisory
Opinion No. 91-10 also extends to the conclusions reached
therein with respect to high-level appointed public
servants.



guidance received since the publication of Advisory
Opinion No. 91-10, the Board believes it appropriate to
provide further clarification as to the meaning of
"active" fundraising, in order to minimize any
uncertainty in applying the principles set out in that
Opinion. "Active" fundraising cannot be defined by
simply asking whether or not a public servant took any
action whatsoever which resulted, or could result, in
contributions being made to a not-for-profit
organization. Under such an approach, virtually any role
in a fundraising campaign could be characterized as
"active", and would therefore be prohibited under Chapter
68.

As stated in Advisory Opinion No. 91-10, the focus
must instead be on whether or not a public servant’s
involvement "is perceived to be coercive or provides an
inappropriate opportunity for access to such official."
In other words, the principal concern is whether or not
the public servant’s actions would create an appearance
that he or she is using the power of public office to
pressure others into contributing, taking official action
on the basis of whether or not a contribution has been
made, or allowing contributors to have access to City
government in a manner not enjoyed by the general public.
Any fundraising activity which would create such an

appearance constitutes "active" fundraising. Other



activities which do not create such an appearance would
not.

This approach can best be illustrated by comparing
several of the activities listed above. As an example,
by asking a group of local merchants to contribute
merchandise or money for the beautification of public
parks, a Council Member would be targeting a specific
group or class of constituents that are likely to have
some form of dealings with the Member or with City
government. An appeal of this type could well be viewed
as a form of pressure to contribute, or as an implicit
warning that those who fail to do so run the risk of the
Council Member’s disapproval. For this reason, the
appeal would properly be characterized as "active"

fundraising on the part of the Council Member.’

5 A similar concern was noted by the Board in
considering whether City agencies could solicit gifts
from private sector firms in support of agency progranms.
In Advisory Opinion No. 92-21, the Board held that City
agencies could solicit such gifts, provided that care was
taken to insure that their acceptance did not impair
public confidence in government or in the integrity of
government decision-making. The Board identified certain
factors to be considered in determining whether or not a
solicitation was appropriate. These factors include
whether or not the donors have business dealings with the
City, and whether the donors have an interest in matters
awaiting determination by the agency in question. In
other words, a campaign targeted or directed at firms
doing business with the City, or having current business
before the agency, could be perceived as an attempt to
secure a guid pro dguo: contributions to the City in
exchange for favorable official action.
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Conversely, by urging individuals and families to
visit a local museum or volunteer for community service,
through a district newsletter distributed to the public
at large, a Council Member is reaching out to a general,
untargeted audience which may or may not include persons
or firms likely to seek access to the Member or to City
government. More importantly, a solicitation of this
type is not generally perceived as being coercive, or as
suggesting that a contributor would enjoy some special
status if he or she decides to follow the Council
Member’s suggestion. For this reason, it would not be
proper to characterize the solicitation as impermissible

"active" fundraising on the part of the Council Member.

Specific Activities

Based on the foregoing analysis and clarification of
Advisory Opinion No. 91-10, it is the opinion of the
Board that the following activities 1listed above
constitute "active" fundraising, and may not be engaged
in by Council Members: Soliciting contributions of
merchandise or money from local merchants for the purpose
of beautifying public parks; and soliciting contributions
of time, material and labor from a private firm doing
roadwork in the vicinity, to repair potholes in a park.
Each of these situations involves a direct, targeted

appeal, to persons or firms who are likely to perceive
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the appeal as coercive or as suggestive of special
treatment or access.

By applying these same principles, it is the opinion
of the Board that the following activities listed above
do not constitute impermissible "active" fundraising, and
may be engaged in by Council Members: erecting signs in
residential areas advertising a toy drive being conducted
by tenants’ councils in public housing projects;
soliciting contributions to a book drive being conducted
by a local not-for-profit community library operating in
a public housing project; wurging citizens, through a
Council Member’s newsletter, to visit a local museum that
charges admission; soliciting, through a Council Member’s
newsletter, either volunteers for, or financial support
of, a local not-for-profit entity; and soliciting
donations to a coat drive. In each case, our opinion is
conditioned on the premise that the appeal or
solicitation is general and is directed to the public at
large, rather than being targeted at specific individuals
or firms,® and that no other circumstances exist which
would create an appearance of coercion, special

treatment, or improper access.

® As an example, we would reach a very different
conclusion if the coat drive were directed at garment
manufacturers located within the City, or at retailers
located within the Council Member’s district.
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Finally, it is the determination of the Board that
in the case of soliciting grants or loans from private
foundations in support of not-for-profit entities, or
donations of employee services from corporate executives,
the facts presented in the public servant’s request for
an opinion are insufficient for the Board to reach a
determination. There are undoubtedly situations in which
such activities may be appropriate, just as there are
situations in which such activities may create an actual
or potential conflict of interest. Each situation would
need to be judged on its own facts and circumstances,
including the manner in which the solicitation is
conducted; the size and sophistication of the potential
donors; the extent to which the donors are engaged in
business dealings with the City; and whether or not the
resulting donations or gifts are for the benefit of a
not-for-profit organization or the City generally. The
Board will review any proposed activity of this type and

apply the principles set out in Advisory Opinion No. 91-

10, and in this Opinion, to reach a conclusion consistent

iy

with the letter and intent pter .
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