
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 93-6 
 
 

 A public servant has requested an opinion from the 

Conflicts of Interest Board (the "Board") as to whether 

an elected official violated the provisions of Chapter 

68 of the City Charter, by holding a fundraising event 

during the official's term of office, at a time when 

the official was not an active candidate for re-

election.   The public servant has also requested an 

opinion as to whether it was proper to list the names 

of several public servants on the invitation to such 

event. 

 

Fundraising Event 

 The event in question was held at a public 

facility, to honor the elected official.  Although 

described as a personal event, the Board has been 

advised by the New York City Law Department that the 

event was a fundraiser, to raise money for the 

official's re-election.  The official is serving a term 

of office that has not yet expired and, at the time of 

the event, the official was not an active candidate for 
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re-election. 

 Chapter 68 prohibits certain public servants from 

soliciting political contributions for a candidate for 

City elective office, or for an elected official who is 

a candidate for any elective office.  Specifically, 

Charter Section 2604(b)(12) provides that 

 "No public servant, other than an elected 

official, who is a deputy mayor, or head of an 

agency or who is charged with substantial policy 

discretion as defined by rule of the [Conflicts of 

Interest Board], shall directly or indirectly, 

request any person to make or pay any political 

assessment, subscription or contribution for any 

candidate for an elective office of the city or 

for any elected official who is a candidate for 

any elective office; ... ."  Charter Section 

2604(b)(12) (emphasis added). 

 Since elected officials are expressly excluded 

from the scope of this prohibition, the official in 

question  

is not prohibited from soliciting political 

contributions for the official's re-election.* 

                         
     * "Elected officials" are defined as the Mayor, the 
President of the City Council, the members of the City 
Council, the City Comptroller, and the five Borough 
Presidents.  See Charter Section 2601(10). 
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 Under both the State Election Law and the City's 

Campaign Finance Law, campaign funds may be solicited 

and collected throughout an entire election cycle for 

the public office held by the official.  It is 

therefore not significant that this event was held 

during the official's term of office, and at a time 

when the official was not an active candidate for re-

election. 

 For the foregoing reasons, it is the opinion of 

the Board that the holding of the fundraising event did 

not, in and of itself, violate the provisions of 

Chapter 68.  

 

Invitation 

 The fundraising event in question was sponsored by 

a group styled as "Friends of" the elected official, 

which the Board has been advised is a political 

fundraising committee established for the official's 

benefit and subject to the reporting requirements of 

the State Election Law.  Under the State Election Law, 

political committees (with certain exceptions) are 

required to file periodic statements of receipts and 

expenditures with or at such place as shall be directed 

by, the State Board of Elections.  See State Election 

Law, §§ 14-102, 14-110.  In addition, the State 
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Election Law places certain limits on political 

contributions, and provides that contributions to 

committees may not be converted to "a personal use 

which is unrelated to a political campaign or the 

holding of a public office or party position."  See 

State Election Law, §§ 14-114 and 14-130.  The State 

Board of Elections is authorized and empowered to 

enforce these provisions, and is specifically 

authorized and empowered to conduct investigations, 

compel the production of books and records, and examine 

the administration of elections within the State, 

including campaign financing and campaign finance 

reporting.  See State Election Law, §§ 3-102 and 3-104. 

   

 The invitation to this event listed several 

prominent citizens as "Friends of" the elected 

official, including former high-ranking City and State 

employees.  Additional civic and business leaders were 

listed as members of an event "Club" and an event 

"Committee".  The invitation solicited contributions in 

various amounts, with a $1,000 contribution entitling 

the donor to be listed in the "Club" and to attend a 

special dinner.  While the "Committee" does not have a 

minimum contribution level assigned to it, no evidence 

has been presented indicating that the "Committee" is 
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anything other than a list of lesser contributors 

(members' names are distinguished from, and given less 

prominent treatment than, both the "Friends of" the 

elected official and the event "Club"). 

 The list of members of the "Club" included a 

public servant who, at that time, managed a division 

within a City agency, and a public servant who serves 

on a City board.  The list of members of the 

"Committee" included  

 

a public servant who manages a division within another 

City agency. 

 In its Advisory Opinion No. 91-10, the Board 

concluded that high level appointed officials may 

actively solicit funds on behalf of charitable 

organizations, provided that such solicitations are not 

directed to persons or firms likely to come before the 

officials' agencies or be affected by their official 

actions, and provided further that such solicitations 

are free of any implication that officials are 

obtaining any direct or indirect personal benefit, and 

do not otherwise create a perception that their City 

offices are being misused as a "lure or as pressure."  

Id.   This conclusion was based, in part, on the 

recognition that it is "in the City's interest to 
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encourage the voluntary financial support of community 

groups, educational institutions and charities, 

inasmuch as their good works help sustain the life of 

the City and indeed are indispensable to it."  Id.   

 The solicitation of funds on behalf of political 

candidates stands on a different footing.  As noted 

above, Charter Section 2604(b)(12) expressly provides 

that no public servant (other than an elected official) 

who is charged with "substantial policy discretion" as 

defined by rule of the Board, shall directly or 

indirectly request that any person make or pay any 

political contribution to any candidate for City 

elective office or for any elected official who is a 

candidate for any elective office.   The Board, in 

turn, has defined a public servant who is charged with 

substantial policy discretion as 

 "[one who has] major responsibilities and 

exercises  independent judgment in connection with 

determining  important agency matters.  Public 

servants with 

 substantial policy discretion include, but are 

 not limited to:  agency heads, deputy agency 

 heads, assistant agency heads and public servants 

 in charge of any major office, division, bureau or 

 unit of an agency."  Rules of the Board, Section 
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 1-02. 

This limitation on political fundraising stems from a 

strong concern that "actual or implied coercion may 

exist when people in policy making positions raise 

money for political campaigns."  See Volume Two, Report 

of the New York City Charter Revision Commission, 

December 1986 - November 1988, at 179.   

 Although the two public servants listed as members 

of the "Club", and the public servant listed as a 

member of the "Committee", were each public servants 

charged with substantial policy discretion, it is the 

opinion of the Board that the listing of their names on 

the invitation does not constitute a violation of 

Chapter 68.   These individuals were listed on the 

invitation along with dozens of other contributors, in 

a manner that is common for fundraising events in both 

the public and private sectors, in invitations, 

programs and commemorative journals.  The inclusion of 

a name within such a list is not generally viewed as a 

request by the named individual for a contribution, or 

a suggestion that those who do business with the 

contributor's agency or firm are expected, or would be 

well-advised, to make a contribution in order to insure 

favorable treatment.   As such, it is the Board's 

opinion that the mere listing of these public servants' 
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names, in the manner presented in the invitation, does 

not rise to the level of a direct or indirect request 

that any person or firm make or pay a political 

assessment, subscription or contribution in violation 

of Charter Section 2604(b)(12). 

  The Board notes that a different conclusion would 

have been drawn if it appeared that the elected 

official's office, or the "Friends of" the elected 

official, sought to pressure individuals or firms into 

making contributions through the use of the public 

servants' names, or that any individual or firm was 

accorded or denied favorable treatment by their 

agencies  

 

 

 

as a result of having made, or having failed to make, 

such a contribution.   

  
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
        Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
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Dated:  February 1, 1993 


