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Advisory Opinion No. 2019-1

The Conflicts of Interest Board (the “Board”) received a request
for advice from a former public servant concerning the application of the
post-employment restrictions of Chapter 68 of the New York City
Charter. The former public servant asked, for purposes of calculating
the end of the one-year appearance ban of Charter Section 2604(d)(2),
whether his service with the City terminated on the day on which he
began a three-month leave of absence and stopped performing work for
his City agency or when he formally resigned from the City agency at
the end of that leave.! Charter Section 2604(d)(2) states in relevant part:
“No former public servant shall, within a period of one year after the
termination of such person’s service with the City, appear before the
City agency served by the public servant.” For the reasons stated below,
the Board advised the former public servant that his service with the City
terminated when he formally resigned from the City agency at the end of
his three-month leave of absence.

When the public servant began planning to resign from City

service he sought to be compensated for approximately 15 months of

! The advice contained in this Advisory Opinion applies only to the requesting public servant. See Charier Section

2604(c)(4).
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accrued compensatory time. However, the public servant’s employing City agency maintained a
policy of paying only 12 months of compensatory time to departing employees. The public
servant and the City agency reached an unmemorialized agreement to enable the public servant
to receive payment for all 15 months of compensatory time in which the City agency agreed that
on the public servant’s last physical day in the office an exit interview would be conducted and
the public servant would provide a letter of resignation. For three months, the public servant did
no work for the City but he remained an employee as he “spent down” his accrued compensatory
time; payroll deductions continued for his pension and commuter benefits; and he continued to
be covered by City health, vision, and dental insurance. At the end of three months, his
resignation was formally triggered. At this time, he stopped receiving the benefits afforded to
employees but continued to receive payments for the remaining I2 months of accrued
compensatory time.

In Advisory Opinion No. 1998-11, the Board addressed the question of when Chapter
68’s post-employment restrictions begin for a former public servant receiving lagged paychecks
for periodic payment for unused leave after ceasing City service.” The Board noted that a former
public servant receiving periodic payments for unused leave “is not, however, working for the
City, is not entitled to any City benefits (other than those available to former City employees)
and does not continue to accrue any leave.” The Board therefore advised that “the date of
termination from City service is the date a public servant effectively resigns and stops working
for the City. It is the public servant’s removal from the active payroll that triggers the imposition

of the one-year appearance ban.” Advisory Opinion No. 1998-11 at 5. The Board distinguished

* Advisory Opinion No. 1998-11 applics only to the public servants who requested it.  See Charter Section
2604(c)(4).
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the former public servant at issue from a public servant who is “on leave” from his or her
position, as a public servant on leave remains on the active payroll. Id. at 4.

Here, the Board determined that the requesting public servant remained an employee of
the City until his resignation was triggered after concluding his three-month leave of absence.
Although the former public servant performed no City work during the three months during
which he “spent down” his accrued compensatory time, he retained his City position to enable
him to receive, pursuant to his agency’s policy, payment for both the three months of
compensatory time and the remaining twelve-month balance after his resignation was triggered.
His status as an employee during the three-month period is further evidenced by his continued
access to City healthcare, dental, pension, and commuter benefits during that period.

The Board thus advised the former public servant that his service with the City
terminated, for the purposes of Charter Section 2604(d)(2), when he resigned from his City
agency at the end of the three-month period. At that time he was no longer an employee of the
City and became subject to the post-employment restrictions of Chapter 68, specifically the start
of his first post-employment year.
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