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Advisory Opinion No. 2006-1

The Conflicts of Interest Board (the “Board”) has exercised its
waiver authority under Charter Section 2604(e) to permit several
members of the Community Education Councils (“CECs”) of the
Department of Education (the “DOE”), with the written approval of
the DOE Chancellor, to continue their employment with firms that
have business dealings with the DOIE. Because the Board anticipates
receiving additional similar requests in the future, it issues this
opinion to delineate the circumstances in which it will issue such

waivers and the conditions it will attach to such waivers.

Background

In the most recent revision of the DOE’s governance law, the
Legislature created the CECs to replace the Community School
Boards (“CSBs”). There is a CEC for each of DOE’s 32 districts,
each with eleven voting members, nine of whom are parents whose
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children attend a school in the district. These parent members are selected by the
leadership of the Parent Teacher Associations or Parent Associations (“PTA/PA”) of the
district. The other two voting members are appointed by the Borough President. One
non-voting member is a high school senior residing in the district and appointed by the
District Superintendent from among elected student leadership. All members selected
and/or appointed in spring 2004 served for one year. Beginning in the spring of 2005,
selections made by PTA/PA officers as well as appointments made by Borough
Presidents, take place every two years, although high school seniors continue to serve
only one-year terms. See N.Y. Educ. Law §2590-c (McKinney’s Consolidated Laws of
New York, 2005).

The CECs have various powers and duties, including: submitting comments on
the district’s capital plan; playing a role in evaluating the Community Superintendent and
Local Instructional Superintendents; approving zoning lines for district schools, as
submitted by the Superintendent; reviewing the district’s educational programs and
assessing their impact on student achievement; and holding at least one public meeting
per month where the public can air its concerns about the schools in the district. CECs
have no executive or administrative powers or functions, no involvement with contracts
between vendors and their respective districts, and no power to determine how their
districts spend funds. Id at §2590-¢.

Since membership on a CEC is an unpaid activity, many CEC members are also
engaged in full-time or part-time paid employment. Their employers run the range of

public and private entities in the City, and include a substantial number of private firms
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that provide goods and services to the DOE. These private entities include financial
service firms, public utilities, universities, and consulting firms. Some of these entities,
particularly the larger ones, enter into multi-million dollar contracts with the DOE
negotiated at the DOE’s central offices and provide for goods and services throughout the
entire public school system. Other employers, typically the smaller firms, enter into
smaller contracts, often negotiated at the district or regional level, typically providing for
services in a single district or a handful of districts.

The numerous waiver requests received by the Board since the CECs were
established have indicated that, where the CEC member’s employer has dealings with
“DOE central” — again, typically dealings involving large contracts and large firms — the
CEC member has had little or no involvement in those dealings on behalf of his or her
employer. Wherer the CEC member’s employer has the more localized business with the
DOE - for example, when the employer has a contract to provide services in only one
district — the business dealings often do not include the district on whose CEC the
member sits, although the member is sometimes involved in those dealings on behalf of

his or her employer.

Discussion
Charter Section 2604(a)(1)(a) prohibits a public servant from having an interest in
a firm that has business dealings with the public servant’s City agency. Charter Section

2601(12) defines “interest” to mean a “position” with, or ownership interest in, a firm.
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Charter Section 2604(b)(6) prohibits a public servant from representing, for
compensation, private interests before his or her City agency.

Thus, Charter Section 2604(a)(1)(a) would prohibit a CEC member from working
at a firm that has any business with the DOE. In addition, Charter Section 2604(b)(6)
would prohibit the member from communicating with the DOE on behalf of his or her
private employer.

Charter Section 2604(e) provides, however, that a public servant may hold a
position or engage in conduct otherwise prohibited by Chapter 68 if the Board
determines, after receiving the written approval of the head of the agency or agencies
involved, that such position or conduct does not involve a conflict with the purposes and
interests of the City.

The Board had granted Section 2604(¢) waivers to members of the CSBs, the
predecessors to the CECs, allowing CSB members to retain outside employment with
employers that had business dealings with the DOE, but generally only if there were no
business dealings between the CSB member’s employer and the district served by the
member. But the Board denied waivers if there were such dealings, in order to prevent
the appearance that CSB members might use their CSB positions for the benefit of their
outside employers.

The Board has now received waiver requests from members of the CECs, bodies
that, unlike the CSBs, have no administrative or executive authority. Because of this
critical difference, the Board has determined that, in appropriate circumstances, it will

grant waivers to permit the outside employment of CEC members, not only at firms that
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deal only with “DOE central” or that have no business with the member’s own district,

but also at firms that have business dealings with the member’s own district — subject,

however, to the following conditions:

(1)

)

3)

4

)

The member may not be involved on behalf of his or her outside employer
in any matters involving the CEC district the member serves, and may not
be involved at the CEC in any matters involving his or her outside
employer. This means, without limitation, ihat the CEC members must
recuse themselves at both their outside employer and the CEC from any
business dealings or contracts between the CEC district they serve and
their outside employer.

The member may not communicate on behalf of his or her outside
employer with any employee of the district the member serves or of any
school in the district.

The member may not use his or her official City position or title to obtain
any private or personal advantage for the member’s employer.

The member may not use any DOE equipment, letterhead, personnel, or
other DOE resources in connection with his or her non-City work.

The member may not disclose or use for private advantage any
confidential information obtained as a result of the member’s City

position.
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Conclusion

Members of the Community Education Councils (“CECs”) of the Department of
Education (the “DOE”) who work at private firms that have business dealings with DOE
would, absent a waiver from the Board, be in violation of Charter Section 2604(a)(1)(a).
However, upon the written approval of the DOE Chancellor, the Board will, in
appropriate circumstances, grant Section 2604(e) waivers to permit CEC members to
hold such positions, but will condition any such waivers on the requirements that the
member not participate at the CEC in any matter involving his or her outside employer;
not communicate on behalf of that employer with staff of the district on whose CEC the
member sits, or with the staff of any school within that district; not use any DOE

equipment, supplies, or other resources in connection with the outside employment; and
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