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Notice of Adoption of Final Rules

NOTICE IS HEREBY GIVEN PURSUANT TO THE AUTHORITY VESTED IN THE 
NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD by Section 1043 of the City Charter 
and Section 3-907 of the New York City Administrative Code that the Conflicts of Interest Board 
has adopted Board Rules regarding community board service.

The proposed Rules were published in the City Record on August 27, 2019, and a public 
hearing was held on September 27, 2019.  After consideration of the testimony and written 
comments received, the Conflicts of Interest Board now adopts the following Rules.

Statement of Basis and Purpose of the Rule

Throughout its history, the Board has frequently answered questions from community 

board members, as part-time public servants, about the application of Chapter 68, the City’s 

conflicts of interest law, to the conduct of their work as community board members.    Believing 

that other community board members would benefit from advice given to the individual requestors, 

the Board has issued eighteen advisory opinions relating to community board members.  See 

Advisory Opinion (“A.O.”) Nos. 1991-3, 1991-12, 1992-27, 1992-31, 1993-2, 1993-3, 1995-18, 

1995-27, 1996-4, 1996-8, 1998-9, 2003-2, 2003-3, 2004-1, 2004-3, 2005-3, 2008-2, and 2010-1.  

These advisory opinions contain a total of 116 pages of Board discussion and analysis of Chapter 

68 as applied to community board members in connection with various issues arising from their 

board service.  

The Board recognizes that it can be difficult for members to understand how the 

interpretations of Chapter 68 contained in these opinions may apply to their service.  To provide 

clear, concise, and comprehensive guidance, and in fulfillment of its Charter mandate under § 

2603(c)(4), the Board consolidates ten of these opinions into a single rule that codifies these Board 

interpretations of Chapter 68’s application to community board members. The other eight opinions 

remain as separate opinions applicable only to the individuals who sought the Board’s advice at 

the time.
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By defining “public servant” to include community board members in Charter § 2601(19), 

Chapter 68 makes clear that its various prohibitions—such as the prohibitions on using or 

disclosing confidential City information contained in Charter § 2604(b)(4), on accepting valuable 

gifts contained in Charter § 2604(b)(5), and on appearing before a member’s own community 

board on behalf of private interests contained in Charter § 2604(b)(6)—apply equally to 

community board members as to all public servants.  Relevant to and reflected in this rule, Chapter 

68 prohibits any public servant, including a community board member, from using his or her City 

position for the financial benefit of the member or of any person or firm “associated” with the 

member.  See Charter §§ 2601(5), 2604(b)(1)(b), and 2604(b)(2).  Board Rules § 1-15 addresses 

this prohibition with respect to the three basic activities of community board members: (1) voting 

on matters as community board members, (2) discussing matters at a community board meeting, 

and (3) chairing a community board committee or meeting.  Board Rules § 1-15 and the amended 

Board Rules § 1-02 define and clarify certain provisions of Chapter 68 as applicable to community 

board members.  

1. Voting on Matters as Community Board Members

Board Rules § 1-15(a), which applies Charter § 2604(b)(1)(b), prohibits a community 

board member from voting on any matter that may result in a personal and direct economic gain 

to the member or to any associated person or firm.  See A.O. 1991-3 at 3 (“[A] community board 

member is specifically prohibited under the revised Chapter 68 from voting on matters in which 

he or she has a direct economic interest.”).  The definition of “personal and direct economic gain” 

as a specific economic gain (or mitigation of a loss) that would flow to the member or associated 

person or firm as a proximate result of the matter’s ultimate approval or rejection incorporate 

several of the Board’s advisory opinions on community board voting: 
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 The Board in A.O. No. 2003-2 advised that a community board member 
who owns a licensed liquor facility is not prohibited from voting on the 
liquor licensing of another, possibly competing, facility within the district, 
because any impact on the member’s interests would be speculative and 
indirect.

 The Board in A.O. No. 2005-3 advised that community board members who 
are homeowners in a proposed rezoning area covering 310 blocks are not 
prohibited from voting on the proposed rezoning area because “the 
economic benefit to the members, while in some sense ‘direct,’ is not 
specifically directed to them alone.”  

 The Board in A.O. 2008-2 advised that an ideological interest or policy goal, 
regarding such issues as noise pollution or planting trees, does not by itself 
rise to the level of a personal and direct economic gain for an organization.  

Board Rules § 1-15(a)(3) codifies the Board’s application in A.O. No. 2008-2 of the 

definition of “associated” in Charter § 2601(5), which includes “a person with whom the public 

servant has a business or other financial relationship.”  First, it clarifies that a community board 

member is associated not just with the firm that employs the member, but also with his or her 

individual supervisor(s), that is, “any person who, in the member’s private employment, may hire 

or fire the member, assign work to the member, approve the member’s leave, or evaluate the 

member’s work performance.”  A.O. No. 2008-2 at 6-7 (advising that a community board member 

employed as the executive director of a not-for-profit organization is associated with someone 

serving on the board of that organization where that person was “effectively her boss” at the not-

for-profit organization).  Second, it clarifies that a community board member employed by a not-

for-profit organization is associated with a major donor to the not-for-profit, given that an 

organization’s most substantial donors are “in effect underwriting the member’s salary” at the not-

for-profit.  A.O. No. 2008-2 at 9.  Board Rules § 1-15(a)(3) establishes 10% of the not-for-profit’s 

operating budget as an easy-to-calculate threshold at which the amount of the donation becomes 

so substantial to create an association between the donor and the not-for-profit employee.
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Board Rules § 1-15(b) codifies the Board’s longstanding advice that community board 

members who serve another City agency as an official, officer, or employee may not vote on any 

matter involving the member’s other City agency, and it applies that advice to the other 

governmental or quasi-governmental entities listed in Charter § 2601(11) and Board Rules § 1-08, 

such as federal and state agencies, public authorities, and local development corporations.  See 

A.O. No. 1991-3 (adopting the conclusion of the Board’s predecessor agency, the Board of Ethics, 

that it would be “inappropriate for an employee of a City agency to cast a formal vote [on a 

community board] which might be in opposition to a position theretofore or thereafter taken by his 

or her agency”).  This rule is consistent with the Board’s longstanding interpretation of the “catch-

all” provision of Charter § 2604(b)(2), which prohibits a public servant from having a position or 

engaging in conduct that “is in conflict with the proper discharge of his or her official duties.”

2. Discussing Matters at a Community Board Meeting

Board Rules § 1-15(b) codifies the Board’s long-standing advice to community board 

members, starting in A.O. No. 1991-3, that they may participate in any discussion at the 

community board in matters involving the member’s private interests or other government or 

quasi-government entity served, provided that the member discloses his or her interest prior to 

such discussion.  See also A.O. Nos. 2003-2 and 2008-2.  

3. Chairing a Community Board Committee or Meeting

In A.O. No. 1993-2, the Board explained that “a committee chair can, if she or he so wishes, 

greatly influence a committee by controlling the agenda, recognizing speakers, and making 

rulings.”  Board Rules § 1-15(c) both codifies and clarifies the Board’s prior advice on chairing 

meetings.  Specifically, the rule states that a community board member may not serve as the chair 

of a committee or subcommittee that regularly considers matters involving that member’s private 
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interests (A.O. Nos. 1995-18 and 2003-2) or matters involving the interests of another government 

or quasi-government entity served by a member (A.O. No. 1993-2) and may not chair any meeting 

that considers matters involving a member’s private interests or other government or quasi-

government entity served (A.O. No. 1996-8).  The Board had not specified how frequently a matter 

involving the member’s private interest or other government or quasi-government service must 

arise for the committee to “regularly consider” such matters. The Board now defines that frequency 

as three or more times within a twelve-month period or, in the case of another City agency, 

jurisdiction over that government or quasi-government entity. 

4. Additional Defined Terms

Board Rules § 1-15(d) codifies the Board’s advice in A.O. No. 2004-1 that public members 

of community board committees, appointed pursuant to Charter § 2800(i), are not public servants 

within the meaning of Charter § 2601(19).

Board Rules § 1-15(e) codifies the Board’s advice in A.O. No. 2004-3 that an employee of 

the community board is a subordinate public servant of each community board member.

The amended Board Rules § 1-02 codifies A.O. 1991-12, in which the Board advised that 

a community board chair is not a public servant with substantial policy discretion.

5. Additional Advisory Opinions

Pursuant to Charter § 2604(c)(4), the Board must determine which of its advisory opinions 

have interpretive value in construing the provisions of Chapter 68.  Of its eighteen advisory 

opinions on community boards, the Board does not incorporate eight opinions into this rule: 

 In three advisory opinions, Nos. 1992-31, 1996-4, and 1998-9, the Board 
applied provisions of Chapter 68 to community board members as it would 
to other public servants, reflecting that Charter § 2601(19) defines “public 
servant” explicitly to include community board members. 
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 In two advisory opinions, Nos. 1992-27 and 1995-27, the Board advised 
community board members on the rules by which they may engage in 
fundraising activities to benefit the community board.  The subject of 
official fundraising was comprehensively addressed in Board Rules § 1-14, 
effective June 16, 2019. 

 In three advisory opinions, Nos. 1993-3, 2003-3, and 2010-1, the Board 
answered specific questions concerning the government or quasi-
government service of community board members: service with a local 
development corporation, proposed service on the staff of a Council 
Member, and service on a Community Education Council of the New York 
City Department of Education, respectively.  In the interests of creating a 
single standard that applies to all community board members, the rule does 
not incorporate the particular exceptions described in these opinions, thus 
limiting their application to the particular public servants who requested the 
Board’s advice.  The Board can and will continue to address any unusual or 
special circumstances on a case-by-case basis through the waiver process 
available to all public servants pursuant to Charter § 2604(e). 

Text of the Rule

New material is underlined.

[Deleted material is in brackets.]

Section 1.  The first unnumbered paragraph of section 1-02 of Title 53 of the Rules of the City of 
New York is amended to read as follows:

(a) For purposes of Charter § 2604(b)(12) and § 2604(b)(15), a public servant is deemed to 

have substantial policy discretion if he or she has major responsibilities and exercises 

independent judgment in connection with determining important agency matters.  Public 

servants with substantial policy discretion include, but are not limited to: agency heads, 

deputy agency heads, assistant agency heads, [members of boards and commissions, and] 

public servants in charge of any major office, division, bureau, or unit of an agency, and 

members of boards and commissions other than community boards.  Agency heads shall:

* * *
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§ 2.  Title 53 of the Rules of the City of New York is amended by adding a new section 1-15, to 
read as follows:

§ 1-15  Special Rules for Community Board Members.

(a) Voting and Private Interests.  For purposes of Charter §§ 2604(b)(1)(b) and 2604(b)(2), a 

community board member shall not vote at a community board meeting on any matter that may 

result in a personal and direct economic gain to the member or to any person or firm associated 

with the member, within the meaning of Charter § 2601(5), but the member may participate in 

discussion about such matter at a community board meeting after the member discloses at such 

meeting his or her private interest. 

(1) For purposes of this paragraph, a “personal and direct” economic gain means a specific 

economic gain that would flow to the member or an associated person or firm as an 

anticipated result of the matter’s ultimate approval or rejection.

(2) For purposes of this paragraph, “economic gain” includes the mitigation of a loss.

(3) For purposes of Charter § 2601(5), the definition of “a business or other financial 

relationship” includes, but is not limited to, a relationship with:

(i) any person who, in the context of the member’s private employment, may hire or 

terminate the member, assign work to the member, approve the member’s leave, or 

evaluate the member’s work performance; or

(ii) any person who or firm that donates to the member’s not-for-profit employer in an 

amount of 10% or more of the not-for-profit’s annual operating budget.

(b) Other Government and Quasi-Government Service.  For purposes of Charter § 2604(b)(2), 

a community board member who serves any entity listed in Board Rules § 1-08 as an official, 

officer, or employee:
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(1) may not appear, whether paid or unpaid, on behalf of such entity before the member’s 

community board;

(2) may not vote at a community board meeting on any matter involving such entity; and

(3) may participate in discussion at a community board meeting on matters involving such 

entity only after the member discloses at the meeting his or her position with such entity.

(c) Service as Chair of a Community Board or Its Committees or Subcommittees.  

(1) For purposes of Charter §§ 2604(b)(1)(b) and 2604(b)(2), a community board member: 

(i) shall not chair any meeting of the community board, a community board committee, 

or a community board subcommittee where any matter particularly affecting the 

member’s private employer, financial interest, or other private interest is being 

considered; and  

(ii) shall not chair a community board committee or subcommittee that regularly 

reviews matters particularly affecting the member’s private employer, financial 

interest, or other private interest, including the interest of any person or firm 

associated with such member.

(iii) For purposes of this subparagraph, a committee or subcommittee of a community 

board “regularly reviews” matters involving the member’s private employer, 

financial interest, or other private interest if the committee or subcommittee 

considers or expects to consider a matter involving the member’s employer or 

interest three or more times within a twelve-month period.

(2) For purposes of Charter § 2604(b)(2), a community board member who serves another 

government or quasi-government entity listed in Board Rules § 1-08 as an official, officer, 

or employee:
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(i) shall not chair any meeting of the community board, committee, or subcommittee 

that considers any matters involving that entity; and  

(ii) shall not chair a committee or subcommittee that regularly reviews matters 

involving that entity.

(iii) For purposes of this subparagraph, a committee or subcommittee of a community 

board “regularly reviews” matters involving a government or quasi-government 

entity if either (A) the committee or subcommittee has jurisdiction over matters 

within the entity’s responsibilities or (B) the committee or subcommittee considers 

or anticipates considering matters involving that entity three or more times within 

a twelve-month period.

(d) Public Members of Community Board Committees.  A public member of a community 

board committee, appointed pursuant to Charter § 2800(i), is not a public servant within the 

meaning of Charter § 2601(19).

(e) Community Board Staff.  For purposes of Charter §§ 2604(b)(2), 2604(b)(3), 2604(b)(9)(b), 

2604(b)(11)(c), 2604(b)(14), and Board Rules § 1-10, a public servant employed by the 

community board is a subordinate public servant of each community board member.

(f) Agency Head Designations.  A community board member serves as the agency head for any 

agency head designation or approval for himself or herself required by Charter § 2604(e) or 

the Board Rules.  The chair of a community board is the agency head for the public servants 

employed by the community board.


