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Directive Number 14 of 1975
 

 
 
 

Q. Where can I find additional information on the Directive? 

A. The text of Directive #14 of 1975 may be viewed on the Department’s website at 
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/pdf/di7.pdf. 

In addition, a Code Notes document which includes helpful references and further 
clarification is available on the Department’s website at 
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/pdf/code_notes_directive-14of1975-
alterations.pdf.  

 
 
 

Q. Who can file a job under Directive 14 (D14)? 

A. Only a registered design professional (RDP) may file an application under Directive 
14.  As per the Administrative Code, an RDP is either a registered architect or 
professional engineer. BPP’s are not required to be filed as Directive 14 
applications, and can continue to be filed by Landscape Architects. 

 
 
 

Q. What does the Department review during plan exam of a D14 project? 

A. Work filed under D14 is subjected to limited plan examination.  The documents will 
be reviewed against the requirements of the Administrative Code and Zoning 
Resolution.  Additionally, the plan examiner will verify that there is no change to 
occupancy, fire protection, accessibility, the NYC Energy Conservation Code, or 
Flood Hazard.   

 
 
 

Q. What work must receive a final inspection by the Department? 

A. Department of Buildings Bulletin 2018-008 provides a listing of all of the work types 
that require the Final Inspection to be performed by the Department.  In addition, 
New Buildings applications and applications that will end with the issuance of a new 
or amended Certificate of Occupancy will also require Final Inspection by the 
Department. 
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Q. What work must be final inspected by a registered design professional?  
 
A. Department of Buildings Bulletin 2018-008 provides a listing of all of the work types 

that require the final inspection to be performed by a Registered Design 
Professional.  

Registered design professionals are not required to perform final inspections for 
Builders Pavement Plan (BPP) currently filed through BIS, or for Fire Protection Plan 
(FPP) applications 

 
 
 

Q. How are final inspections impacted by multiple applications? 

A. Each application for work is subject to final inspection in accordance with             
§28-116.2.4. 

 
 
 

Q. What impact does ‘D14’ have on an R-3 building with a single application? 

A. Directive 14 is not limited according to building use group. 

 
 
 

Q. What impact does ‘D14’ have on an Alt-1 filing? 

A. An Alt-1 filing will require an amendment to the certificate of occupancy and cannot 
be filed according to Directive 14, or be final inspected by a registered design 
professional. 

 
 
 

Q. Will my job be audited if filed as ‘D14’? 

A. As a means of ensuring compliance, the Department does audit a percentage of 
Directive 14 filings. 

 
 
 

Q. If my project was already filed, do I have to submit a PAA? 

A. Buildings Bulletin 2018-008 outlined the requirements for applications filed on or 
after August 9, 2018.  Work filed prior to that date may be diligently pursued to 
completion, with final inspection performed by the Department. 

  

https://www1.nyc.gov/assets/buildings/bldgs_bulletins/bb_2018-008.pdf
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/bldgs_bulletins/bb_2018-008.pdf
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Q.  Must all Alt-2 filings be final inspected by the registered design professional?  

A. The complete list of work types for which the registered design professional must 
perform the final inspection may be found in Buildings Bulletin 2018-008. 

 
 
 

Q. Must the applicant and individual performing the final inspection be the same 
registered design professional?  

A. The Code does not require the final inspection to be performed by the applicant of 
record who filed the plans.  Whether the initial applicant, or another, the design 
professional is bound to the same duties and responsibilities to perform the 
inspection on behalf of the Department.  

 
 
 

Q. My job has already been filed as non-Directive 14 for a work type now 
requiring a Final Inspection by the design professional.  Will the Department 
still perform the Final Inspection?  

A. For any application filed after the effective date of Buildings Bulletin 2018-008, and 
for a work type now required to be final inspected by the applicant, the Department 
will no longer perform the final inspection.  The applicant must re-file the job. 

 
 
 

Q. Are New Building (NB) and Alteration Type 1 (Alt-1) Applications required to 
follow the procedures outlined in Buildings Bulletin 2018-008?  

A. No, NB and Alt-1 applications do not need to follow the procedures outlined in 
Buildings Bulletin 2018-008. 

 
 
 

Q. What is the impact of Buildings Bulletin 2018-008 on registered design 
professionals who previously surrendered his or her Directive 14 filing 
privileges?  

A. An RDP who previously surrendered D14 filing privileges may file applications and 
select Directive 14 as the method of plan review, but must first contact the Special 
Enforcement Unit.  Note, such professional is still prohibited from performing the 
required final inspection.  The building owner must retain the services of another 
Architect or Engineer to perform the required Final Inspection. 

 

https://www1.nyc.gov/assets/buildings/bldgs_bulletins/bb_2018-008.pdf
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/bldgs_bulletins/bb_2018-008.pdf
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/bldgs_bulletins/bb_2018-008.pdf
https://www1.nyc.gov/site/buildings/about/agency-units.page#set
https://www1.nyc.gov/site/buildings/about/agency-units.page#set
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Q. What is the impact of Buildings Bulletin 2018-008 on buildings for which Local 
Law 49 of 2017 requires the final inspection be performed by the Department?  

A. Local Law 49 of 2017 included provisions for plan examination and final inspection 
of work in some multiple dwellings, including affordable housing and/or rent 
regulated units.  The Department will still require the registered design professional 
to complete the final inspection, as specified in Buildings Bulletin 2018-008.  The 
Department will perform its own final inspection as required by the local law.  Both 
inspections must be performed. 

 
 
 

Q. Are special inspections impacted by Buildings Bulletin 2018-008?  

A. Special inspections are of selected materials, equipment, installation, fabrication, 
erection or placement of components and connections, meant to ensure compliance 
with the approved construction documents and referenced standards.  Special 
inspections are required by chapter 17 of the New York city building code.  Such 
inspections are separate from final inspections, and are not impacted by Buildings 
Bulletin 2018-008. 

 
 
 

Q. What is the impact of Buildings Bulletin 2018-008 on sales offices and similar 
temporary uses? 

A. The construction of a sales office in a new or altered building or other similar 
temporary uses cannot be submitted in accordance with Directive 14.  Therefore 
Buildings Bulletin 2018-008 has no impact on such facilities. 

 
 
 

Q. What application would be filed for a change of egress which does not affect 
occupancy or use? 

A. D14 stipulates that there be no change with respect to egress.  The Department has 
previously clarified that this relates to major alterations to existing exits, including 
replacement of stairs or fire escapes, or a modification to the egress path or travel 
distance.  However, the relocation of exit door in small ground floor retail 
establishments does not constitute a change of egress. 

Even where there is no change to the use or occupancy of a building, a major 
alteration to existing exits must be filed as a Type 1 alteration in accordance with 
§28-118.3.3.  The final inspection will be performed by the Department.  

 

 

https://www1.nyc.gov/assets/buildings/local_laws/ll149of2017.pdf
http://www.nyc.gov/html/dob/apps/pdf_viewer/viewer.html?file=2014CC_AC_Chapter1_Administration.pdf&section=conscode_2014#nameddest=ARTICLE_118

