
 

build safe|live safe                                 nyc.gov/buildings 

 

 

PRESENTATION: Worker Safety Overview – DAY 1 
 

Q1.  Do the LL196 requirements apply to small jobs without a super like an apartment 
renovation, come Mar 2021?  

A1.  Local Law 196 required of workers at job sites that must designate a Construction 
Superintendent, Site Safety Coordinator or Site Safety Manager. 

 

Q2.  Site Safety Training (SST) card requirements are extended to March 2021, correct?  

A2.  That is correct Temporary SST, Limited SST and SST Cards have been extended to March 2021. 
This does not apply to SST Supervisory cards. 

 

Q3.  Site Safety Training (SST) supervisory cards are currently required to be present on site?  

A3.  Yes, SST supervisory cards are required to be present on-site. 

 

Q4. Renewal of site safety training card after 5yrs of issue date, do we have to maintain OSHA 
30 Card in active at all times? 

A4. OSHA Cards do not expire. Per LL196 these cards need to be refreshed if older than 5 years 
old, in order to obtain an SST Card. Once a SST Card is issued, you need not refresh the OSHA 
card again. 

 

Q5.  Can a professional engineer perform as SSM? then, does he need OSHA education? 

A5. The PE can perform as an SSM as long as they have the SSM certification along with an SST 
Supervisory Card. All workers at a job site are required to have OSHA education. 

 

Q6.  I just got my SST card today and received my OSHA card in 2016. My SST card indicates 
it expires September 23, 2025. So in 2025 do I have to redo the OSHA class or just renew 
my SST card with the 8hr Refresher? 

A6. You would just need to renew the SST Card with the 8hr of training. 

 

Q7. Was I supposed to stop the work or hire an alternate Construction Super (CS) during these 
4 1/2 days to attend these events? 

A7. A CS would be able to designate a Competent Person (who has an SST Supervisory Card) and 
indicate it in the logbook. 
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Q8.  Does the Department have a projected timeline on the use of uniform SST cards? 

Presently there are many variations from different providers.  

A8.  Beginning April 1, 2020, the DOB-approved course providers were informed of the standardized 
template the Department has established. This can be found at nyc.gov/nycsafety. 

 

Q9.  Are housekeeping plans required by law?  

A9.  No, housekeeping plans are not required by law. However, Housekeeping is a good general 
safety practice required by Chapter 33 of the Building Code. 

 

Q10.  My job site is closed but received a violation for housekeeping. No work has been done 
since the permit expired. Can we still do housekeeping without a valid permit?  

A10.  No, construction activities should be performed on an expired permit. Housekeeping is a 
construction activity and permit needs to be renewed in order to perform the Housekeeping within 
the site. 

 

Q11.  Does DOB have a list of contractors and safety records of said contractors?  

A11.  DOB does not have a comprehensive list of all contractors throughout the City with their safety 
records. 
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