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PRESENTATION: Cranes – Risk Mitigation 

Q1.  Can the HMO be updated i.e. hoist operator out sick?  

A1.  The DOB NOW: Build allows  multiple HMO to be registered. 

 

Q2.  Under what circumstances can a Master Rigger supervise a crane operation without filing 
a notice of crane with the DOB?  

A2.  Rule 3319-01 Section (c)(1) 2. which stating the requirements for a certificate of on-site 
inspection is not required for a mobile crane that is utilized under the direct and continuing 
supervision of a licensed Master Rigger. 

 

Q3.  Can a crane lift over an open sidewalk if it is protected with a sidewalk shed? Or must the 
sidewalk be closed?  

A3.  The sidewalk must be closed during crane lifting operations. 

 

Q4. Where can I find the service notice on filing a mini crane? 

A4. The service notice on mini crane use can be found at 
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/pdf/industry_notice_mini_cranes_use.pdf.  

 

Q5.  Are architects allowed to file crane applications or conduct crane inspections? 

A5. Rule 3319-01 section (g)(2) states that to apply for a certificate of on-site inspection in 
accordance with Section 3319.6 of the New York City Building Code, an engineer, licensed and 
registered to practice the profession of engineering under the education law of the state of New 
York, must file, on behalf of the equipment user, a crane or derrick notice application with the 
Department. 

 

Q6. What do you need if a mini crane has a two-ton capacity? 

A6. Please review the service notice on mini crane use that can be found at 
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/pdf/industry_notice_mini_cranes_use.pdf.  

 

Q7. Where can I find information on log requirements for different types of cranes? 

A7. Please refer to Building Code 3319, Rule 3319-01 and Rule 3319-02 for log requirements.  

 

Q8. Does the CD8 need to be filed for Mast Climbers for onsite inspection? 

A8. No, CD8 forms are only required for mobile cranes, tower cranes, and derricks. The MC5 form 
is required for onsite inspection for mast climber.  
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Q9. What form is filled out when a mobile crane is moved to a new location approved on the 
CD8? 

A9. The service notice on mini crane use can be found at 
https://www1.nyc.gov/assets/buildings/pdf/industry_notice_mini_cranes_use.pdf.  

 

Q10. What is the rule on soil condition requirements for cranes? 

A10. Rule 3319-10 Section (s)(7) states that if crane is operated on the sidewalk or roadway, the 
pressure on such surface must not exceed 3,500 psf. If crane operation takes place inside the 
site, a geotechnical engineer letter is required to specify the maximum bearing pressure based 
on the soil condition. 

 

Q11. Is the anemometer display equipped with an audible alarm? 

A11. Based on Local Law 13 of 2018, the anemometer must be available to the HMO at the operator’s 
station with a real time display, or provide a HMO designated person to monitor display and alert 
the HMO when measurements near, meet, or exceed the thresholds specified in the approved 
wind action plan.  
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