NOTICE OF ADOPTION OF RULE

NOTICE IS HEREBY GIVEN, pursuant to the authority vested in the
Commissioner of the Department of Buildings by Section 643 of the New York
City Charter and in accordance with Section 1043 of the Charter, that the
Department of Buildings hereby adopts the addition of section 3616-05 to
subchapter Q of Chapter 3600 of Title 1 of the Official Compilation of the Rules of
the City of New York, regarding exemption from Fire Department connection

requirements.

This rule was first published on October 28, 2011 and a public hearing thereon

was held on December 2, 2011.

Dated: “’\K(” //M/

New York, New York | R¥bert D. LiMandri
Commissioner




Statement of Basis and Purpose

This rule amendment is promulgated pursuant to the authority of the

Commissioner of Buildings under Sections 643 and 1043 of the New York City
Charter.

Pursuant to Section Q104.1 of the New York City Building Code, this rule
establishes the technical standards for the installation of fire department
connections as per NFPA 13R, Standard for the installation of Sprinkler Systems
in Residential Occupancies up to and Including Four Stories in Height, 2002
edition, for purposes of applying such referenced standard in the City of New
York in relation to sprinkler system design.

The original standard, as modified and adopted, requires fire department
connections for sprinkler systems designed for Group R-2 and R-3 occupancies
in accordance with the standard. This rule removes the requirement for Group
R-3 one- and two-family dwellings as such connections are not used under
standard operating procedures of the Fire Department of New York City. The
removal of this requirement also reduces an unnecessary cost burden on one-
and two-family homeowners.

The fire department connections for sprinkler systems are typically used by the
fire department to increase the water pressure within a sprinkler system.
However, for one- and two-family dwellings, the domestic water supply can
provide adequate pressure to the sprinkler system, and the fire department will
not use the fire department connections even if they are provided in sprinkler
systems serving one- or two-family dwellings. The rule reduces the cost burden
on these homeowners by removing the requirement to install fire department
connections within the sprinkler system.

Subchapter Q of chapter 3600 of Title 1 of the Rules of the City of New York is
amended by adding a new section 3616-05, to read as follows:

§3616-05 National Fire Protection Association (“NFPA”) 13R _amendment
relating to exemption from Fire Department connection requirements in
one- and two-family residential buildings.

Pursuant to Section 28-103.19 of the New York City Administrative Code,
paragraph 6.6.4 of NFPA 13R-02, as modified by Section Q104.1 of the New
York City Building Code, is amended by adding language at the end of the
paragraph to read as follows:

Exception: Fire department connection is not required for installations in one-
and two-family dwellings.




