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RE: 
	

Professional Certification of Applications and Plans 

PURPOSE: To implement an optional plan review system for a Professional Engineer (PE) or 
Registered Architect (RA) who files as applicant to certify compliance with 
applicable laws and codes on applications filed by him/her and to enable a contractor 
to request a work permit after all required information is data entered into the 
Building Information System (BIS). 

EFFECTIVE: 
	

January 30, 1995 	- Manhattan 
February 13, 1995 	- Bronx, Queens, Staten Island 
March 13, 1995 	- Brooklyn 
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SPECIFICS: 

Restrictions: 

For a job requiring Board of Standards and Appeals (BSA) approval, plans and 
applications must be filed through the standard plan review process, but may be 
professionally certified after the BSA has rendered their decision. 

• 
	For a job requiring Landmarks or City Planning Commission approval or certification, 

a PE/RA may only use the professional certification option after obtaining such 
approval or certification from the respective agency. 

For any application where a waiver must be sought from compliance with any 
provision of Local Law 58 of 1987, a PE/RA may use the professional certification 
option only after obtaining both an advisory opinion from the Mayor's Office for 
People with Disabilities, and a determination from the Borough Commissioner that 
a waiver is to be granted. If such a determination is made, then a PE/RA must certify 
that all provisions and conditions of the waiver have been satisfied. If the Borough 
Commissioner determines that a waiver will not be granted, the applicant must revise 
the application accordingly before the professional certification option can be utilized. 

• 
	For a filing concerning property of foreign governments, plans and applications must 

include a "Letter of No Objection" from the Office of Foreign Missions of the U.S. 
Department of State, consistent with Technical Policy and Procedure Notice 5/94. 

• Applications filed prior to the effective date(s) of this PPN cannot be self-certified. 

Applicant: 

The applicant must submit a complete set of plans and documents required for the 
work type(s) filed. This submission must be complete and in accordance with code, 
zoning, and applicable laws. The submission shall, at a minimum, meet the 
requirements set forth in Administrative Code sections 27-156 and 27-157 for new 
buildings and sections 27-161 and 27-162 for alterations. 

The submission must include: 

Separate lists of items required for approval, permit, final signoff or 
Certificate of Occupancy as well as required controlled inspections. (See 
Enclosed). For each item on the list the applicant must make a notation of 
Yes (Y) or No (N) to indicate whether or not the item is required. Each list 
must be signed and sealed by the applicant. The application will be rejected 
if any information is missing, incomplete or not provided as required. 
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if any information is missing, incomplete or not provided as required. 
• 

	

	Two self-addressed stamped envelopes which will be forwarded to the 
applicant and owner if the package is incomplete. 
A notation in Section 16 of the PW-1 by the applicant stating: 

"I hereby state that I have exercised a professional standard of care in 
certifying that the filed application is complete and in accordance with 
applicable laws as of this date. I am aware the Commissioner will rely 
upon the truth and accuracy of this statement. If non-compliance is 
disclosed I agree to notify the owner of the remedial measures which 
must be taken to meet Department of Buildings' requirements. I 
further realize that any misrepresentation or falsification of facts made 
knowingly or negligently by me, my agents or employees or, 
additionally, by others with my knowledge, will render me liable for 
legal and disciplinary action by the Department of Buildings and other 
appropriate authorities, including termination of participation in the 
Professional Certification Program at the Department of Buildings." 

The owner(s) must state and sign on the AI-1 Form: "I have authorized 
'professional certification' of plans by the applicant as indicated in Section 16 
of the PW-1 for work specified on the enclosed plans and application. I agree 
to take the remedial measures necessary to meet DOB requirements if 
necessary." 

Applicants who file under the professional certification option cannot subsequently 
request plan examination review or approval, but may request in writing, on an AI-1 
form, an interpretation or reconsideration about a code or zoning issue  in advance 
of filing  their application. Such interpretation shall be given by the Borough 
Commissioner, in writing, and a copy of same will become part of the job application. 
Applicants who wish to withdraw an application filed under the professional 
certification option after approval and prior to permit must file a new application, with 
fees, which will then be assigned for plan review, unless the applicant opts for 
Professional Certification of this new application as well. 

Applicants must state they are opting for professional certification in Section 16 of the 
PW-1 form. 

All work types filed under a job number must be professionally certified. In instances 
where multiple work types are filed by multiple applicants, simultaneously, under one 
job number, only one list of items required for approval, permit, final signoff or 
Certificate of Occupancy, as well as required controlled inspections, shall be 
submitted. 

Amendments to applications which are professionally certified must be professionally 
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certified as well. Subsequent filings do not exist under this program since the package 
being submitted by the applicant is entered as "approved" on receipt. Any such filing 
shall be filed as a new job and will receive a separate job number. 

The applicant will submit the completed package to the pre-filing section for data 
entry. The applicant, at that time, must alert the pre-filer that the application will be 
professionally certified as indicated on the PW-1. 

The applicant will pay the filing fee at the cashier. 

An approval status will be data entered into the computer unless the package is 
incomplete. An incomplete package may be re-submitted to DEAR by the applicant 
when all required information has been compiled and will be given priority processing. 
An applicant who repeatedly submits applications which are incomplete or incorrect 
may be referred to the Investigations and Disciplinary Unit (IDU) for possible 
suspension from participation in the professional certification program and for 
notification to peer review groups. 

BOROUGH OFFICE  
Pre-filing/Fee Estimator: 

The pre-filer will accept the package and data enter the required data. The pre-filer 
will verify that a PW-1 and AI-1 were submitted containing the signed and sealed 
statements listed above. The pre-filer will stamp the application and plans 
"Professional Certification." 

The pre-filer will indicate "Y" next to "If Professional Certification of Application by 
Applicant" on the "Record Initial Pre-Filing Data" Screen indicating that the 
application is being professionally certified. The Fee Estimator will calculate the fee 
required on the job. Fees will be calculated based on the work type(s) filed. 

Cashier: 
The Cashier will accept the fee and forward the package to DEAR. 

DEAR: 
DEAR will review the documents for clerical completeness. 

If the package does not contain all documents and information required for approval 
as stated on the required items list, a form letter (Attachment A), shall be placed in 
the self-addressed stamped envelopes included in the package and mailed to the 
applicant and owner. The status of the application will be listed in the computer as 
"On Hold". (The application must not be rejected if the only missing documentation 
is the self-addressed stamped envelopes. If other documents are also missing which 
cause the application to be rejected, the Department is under no obligation to notify 
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the applicant by mail ) 
All data entry must be completed within 10 work days. A rejection letter must be 
forwarded to the applicant within that time frame as well. 

At DEAR the clerk will data enter the plan examination information and approval by 
using codes assigned for this purpose. 

Applicants must pickup the folder and have it microfilmed prior to the first permit 
being issued. 

BOROUGH COMMISSIONER: 
Within 45 days of permit, at least 20% of all professionally certified applications -
representing a mixture of application types - will be given a complete audit plan 
review. The mix will be prioritized based on public safety impact and anticipated 
completion date of construction. A review will also be made at any time upon receipt 
of a complaint or evidence of non-compliance. Results of the audits shall be reported 
monthly to the Assistant Commissioner for Operations. 

Applications chosen for audit review will be assigned to an examiner. The examiner 
will review the application consistent with established policy and objections found will 
be noted on an objection sheet and forwarded with an appointment card to the 
applicant and the owner. This application will then be processed through the standard 
plan examination process. The applicant may not professionally certify these 
objections. If the applicant does not appear for the scheduled appointment, a 10 day 
notice of intent to revoke the permit shall be sent to the applicant and owner. 

Upon plan review audit, for those applications found to have serious code and/or 
zoning objections, the Borough Commissioner shall be notified and, at his discretion, 
a 10 day notice will be sent to the applicant and owner with a copy to IDU. At the 
discretion of the Borough Commissioner, and in the interest of public safety, any 
application and/or permit may be revoked immediately and the applicant and owner 
shall be notified of such action, with a copy of such notification forwarded to the 
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