spacer


spacer Engine Company 277
STV, Inc.
Brooklyn

The sculptural design of this Engine Company takes advantage of the building’s open site, with the structure curved over a square base. Rather than traditional masonry and steel construction, it was decided to use cast concrete panels and cast stone block - adding to the building's sculptural appeal. The front and rear facades are glass curtain wall systems under a perforated metal screen, allowing natural light to penetrate the interior of the building. As part of the Department of Cultural Affairs’ Percent for Art Program, artist Julian LaVerdiere created Sentinel Lanterns, which flanks the entrance. The Art Commission of the City of New York honored this project with an Excellence in Design award in 2005.
spacer
spacer
space spacer space space