
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 92-33 
 
 

 A high-level appointed official has requested an 

opinion as to whether, consistent with Chapter 68 of the 

City Charter, a City agency could accept a gift for use 

as an award in that agency's employee incentive program. 

  A business entrepreneur (the "Donor") has offered 

the agency a gift consisting of entertainment 

opportunities at a facility owned or controlled by the 

Donor.  These entertainment opportunities would then be 

awarded to individual agency employees who are being 

recognized for outstanding performance through an 

employee incentive program.  The actual recipients would 

be selected from such employees by raffle or by lottery, 

in conjunction with events scheduled as part of the 

incentive program.  The approximate value of each 

entertainment opportunity was estimated at $300-$500. 

 In addition to any other business dealings which 

the Donor might have with the City, an organization the 

Donor controls has business dealings with the subject 

agency, as the operator of certain public facilities.  

The agency has offered to exclude certain employees who 



 

 

 
 
 2 

are  

 

 

 

responsible for these business dealings from eligibility 

for the gift, in an effort to prevent any conflict of 

interest.   

 The Donor also has business dealings with the 

subject agency in connection with a project which has 

been proposed for construction within the City.  The 

Donor and the agency have been engaged in extended 

negotiations concerning this project, which will likely 

lead to an ongoing contractual relationship between the 

Donor and the agency. 

 For the reasons set forth below, it is the opinion 

of the Board that, under the special circumstances of 

this case, it would be a violation of Chapter 68 of the 

City Charter for the agency to accept the proposed gift 

from the Donor. 

 Proposed Gift 

 As noted above, the Donor has ongoing business 

dealings with the subject agency.   

 If offered directly to an individual public 

servant, the Donor's proposed gift would be prohibited 

under Chapter 68 of the City Charter.  Charter Section 
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2604(b)(5) provides that a public servant may not accept 

a valuable gift, as defined by rule of the Board, from a 

person or firm which such public servant knows is or 

intends to become engaged in business dealings with the  

 

 

City, except for acceptance of a gift which is customary 

on family or social occasions.  The Board, in turn, has 

defined a "valuable gift" as "any gift to a public 

servant which has a value of $50.00 or more, whether in 

the form of money, service, loan, travel, entertainment, 

hospitality, thing or promise, or in any other form."  

Rules of the Board, Section 1-01(a). 

 However, the Board has also recognized that under 

certain circumstances, gifts from persons or firms doing 

business with the City may be accepted by City agencies, 

notwithstanding the provisions of Charter Section 

2604(b)(5), because they can be treated as gifts to the 

City, rather than to an individual public servant.  

Thus, in our Advisory Opinion No. 92-21, the Board 

determined that two City agencies could solicit and 

accept gifts from the private sector in support of 

agency programs, provided that certain steps were taken 

to insure that the gifts did not become an inducement 

for, or a form of pressure on, public servants to take 
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official action in favor of the donors.  The Board 

indicated that in assessing the propriety of any gift to 

the City, the factors to be considered include whether 

the donor has business dealings with the City, and 

whether the donor has an interest in any matter awaiting 

determination by the agency.   

 

 

 We note that employee incentive programs serve a 

valuable purpose, and City agencies may, in appropriate 

circumstances, accept gifts from the private sector in 

support of those programs.  The facts and circumstances  

of this case, however, require that the gift of 

entertainment opportunities be declined. 

 While the opportunities are being offered to the 

City agency and not to individual public servants, and 

would be randomly awarded to agency employees in 

recognition of their outstanding performance, the nature 

of the Donor's present business dealings with the City 

precludes us from treating the offer as a gift which may 

be accepted as a permissible gift to the City.  We note, 

in particular, the complex and controversial nature of 

the negotiations relating to the proposed project, which 

has been under consideration for an extended period of 

time.  It is subject to a variety of governmental 
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approvals, and has been the focus of ongoing public 

scrutiny.  The project is currently undergoing review 

and approval pursuant to Uniform Land Use Review 

Procedure (ULURP), and the negotiations are being 

conducted against a backdrop of shaping the project so 

that objections are met and approvals are secured. 

 Under these circumstances, if the subject agency 

were to accept the proposed gift, it could be creating 

an  

 

appearance that its future decisions on the project were 

influenced by the Donor's generosity.  Acceptance of the 

gift would therefore violate Charter Section 2604(b)(2), 

which prohibits a public servant from engaging in any 

business, transaction or private employment which is in 

conflict with the proper discharge of his or her 

official duties. 

 In addition, if the subject agency were to accept 

the proposed gift, it could be creating an appearance 

that the actions of individual agency employees, with 

respect to the project, were motivated by the 

expectation of, or a sense of obligation on account of, 

an entertainment opportunity awarded to them or to 

colleagues within the agency.  Public confidence in 

their integrity and impartiality would be compromised by 
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the suggestion that official actions were being taken as 

a result of a private benefit.   See Charter Section 

2604(b)(3), which prohibits a public servant from using, 

or attempting to use, his or her official position to 

obtain any financial gain, contract, license, privilege, 

or other personal or private advantage. 

 

 

 

 

 

 For these reasons, it is the Board's conclusion 

that under the special circumstances presented in this 

case,  

acceptance by the subject agency of the proposed gift  

from the Donor would constitute a violation of Chapter 

68 of the City Charter. 
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Robert J. McGuire recused himself from consideration of 
this matter and did not vote on this matter. 
 
 
Dated:  November 23, 1992 
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