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   Advisory Opinion No. 92-7 

 

 A number of public servants have asked the 

Conflicts of Interest Board whether, consistent with 

the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of 

the City Charter, they may serve as officers or 

directors of the cooperative corporations boards which 

own the apartments where they reside and in which they 

hold a financial interest in excess of $25,000.  

Discussion 

 In general, a public servant may not have an 

ownership interest in or a position with a corporation, 

or other type of firm, which the public servant knows 

is engaged in business dealings with the City.1  See 

Charter Section 2604(a).   

 This prohibition does not apply to a cooperative 

                                                           
1       For the purposes of Chapter 68 an "ownership 
interest" in a firm includes an investment in such firm 
of $25,000 or more held by the public servant or his or 
her spouse, while a "position" with a firm includes 
serving an officer or director of such firm.  See 
Charter Sections 2601(12), 2601(16) and 2601(18). 
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corporation, however, although it is likely to be 

involved in business dealings with the City, because   

Chapter 68's definition of those business dealings 

specifically excludes "[a]ny transaction involving a 

public servant's residence."  See Charter Section 

2601(8).  In addition, the legislative history of 

Charter Section 2604(b)(6) indicates that a public 

servant may represent his or her co-op board before the 

City without compensation.  Report of the New York City 

Charter Revision Commission, Vol. II (December 1986-

November 1988) at 177.2   

 Situations may arise, however, in which a public 

servant's service as a director of the board of a 

cooperative corporation or of a condominium may be 

prohibited under Charter Section 2604(b)(2) as a direct 

or indirect financial or other private interest which 

is in conflict with the proper discharge of his or her 

official duties.  In addition, Charter Section 

2604(b)(3) provides that no public servant shall use or 

attempt to use his or her position as a public servant 

to obtain any private or personal advantage, direct or 

                                                           
2       Charter Section 2604(b)(6) provides that no 
public servant shall, for compensation, represent 
private interests before any City agency, appear 
directly or indirectly on behalf of private interests 
in matters involving the City. 
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indirect, for the public servant or a person or firm 

associated with the public servant.3 

 

  Our predecessor agency, the Board of Ethics, had 

occasion to apply similar provisions of former Chapter 

68 in three opinions which we find are consistent with 

revised Chapter 68, which became effective on 

January 1, 1990.  Thus, in Opinion No. 233 (1972), the 

Board of Ethics held that a high-ranking City official 

could not serve on the board of a cooperative 

corporation in which he owned an apartment when his 

agency was directly involved with the administration of 

the real property tax.  In Board of Ethics Opinion No. 

255 (1973), another official was advised that he could 

serve on his co-op board because that would not 

conflict with his official duties.  Similarly, in 

Opinion No. 425 (1978), the Board of Ethics ruled that 

the proposed chair of the Landmarks Preservation 

Commission could not serve as a director of a 

cooperative corporation which owned a landmarked 

building and would therefore be likely to have matters 

coming before his agency.   

                                                           
3      Charter Section 2601(5) defines "associated" to 
include each firm in which the public servant has a 
present or potential interest. 
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Conclusion 

 It is the opinion of the Board that it is not a 

violation of Chapter 68 for a public servant to hold an 

ownership interest in a cooperative corporation which 

owns his residence, notwithstanding the corporation's 

business dealings with the City. 

 Further, a public servant's service on the board 

of either of a cooperative corporation or a condominium 

does not, in and of itself, present a conflict of 

interest under Chapter 68, provided that the public 

servant does not directly or indirectly communicate 

with his or her own agency on behalf of such 

corporation.  See Charter Section 2604(b)(3).    

 Agency heads and other high-level public officials 

should, however, be guided by the Board of Ethics 

opinion referred to above.  Such public servants should 

also consult with the Board if in doubt as to whether 

their service on boards of cooperative corporations or 

condominiums creates a conflict, real or apparent, 

given the specific nature of their official duties. 
 
 
      Sheldon Oliensis 
       Chair 
 
       
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 



 

 
 
 5 

 
       Robert J. McGuire 
         
      Shirley Adelson Siegel 
 
 
Dated:  March 9, 1992 


