
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 92-4 
 
 

 An agency has asked the Conflicts of Interest 

Board (the "Board") for an opinion as to whether, 

consistent with Chapter 68 of the City Charter, the 

agency may occasionally buy refreshments for its public 

ceremonies from a store which is owned and operated by 

the parents of a high-level public servant employed by 

the agency. 

 The agency, which employs over ninety people, 

advised the Board that such small purchases, ranging 

from $70 to $250, may, under the law, be made without 

seeking competitive bids and would not be purchased 

from this store exclusively.  The public servant has no 

financial or legal relationship to his parents' store 

and is insulated from the agency's purchasing 

decisions.  

 Charter Section 2604(b)(3) provides that no public 

servant shall use or attempt to use his or her position 

to obtain any financial gain or other private or 

personal advantage, direct or indirect, for a public 

servant or any person who is "associated" with a public 

servant, which includes a public servant's parents.  

See Charter Section 2601(5).   



 It is the opinion of the Board that it would not 

be a violation of Chapter 68 for the agency to make  

occasional small purchases from this store, inasmuch 

as, under the particular circumstances here described, 

such purchases would not create the appearance that the 

public servant was using his official position to 

benefit his parents.  See Charter Section 2604(b)(3) 
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