
 
 
 
       
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 91-17 
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

been asked for an opinion as to whether, consistent 

with the conflicts of interest provisions of Chapter 68 

of the City Charter, a public servant may serve as a 

member of a political party committee if he or she does 

not hold an office, executive position or other 

leadership position on such committee. 

  Charter Section 2604(b)(15) prohibits a public 

servant who is charged with substantial policy 

discretion, as defined by rule of the Board, * from 

serving as the chair or officer of the county committee 

of a political party.  
                         
     *This rule provides that: 
 
  For purposes of Charter Sections 

2604(b)(12) and 2604(b)(15), a 
public servant is deemed to have 
substantial policy discretion if he 
or she has major responsibilities 
and exercises independent judgment 
in connection with determining 
important agency matters.  Public 
servants with substantial policy 
discretion include, but are not 
limited to: agency heads, deputy 
agency heads, assistant agency 
heads and public servants in charge 
of any major office, division, 
bureau or unit of an agency. 

  



 Since Charter Section 2604(b)(15) does not 

prohibit a public servant from serving as a member of a 

political party committee, it is the opinion of the 

Board that such conduct does not violate Chapter 68. 

      
   
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
 
Dated:  December 5, 1991 
  


