
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion 91-16 
 
 

 A public servant has asked the Conflicts of 

Interest Board whether it would be a conflict of 

interest under Chapter 68 of the City Charter for him 

to be employed as a consultant by a not-for-profit 

organization to work on matters that involve assisting 

the same constituency which he serves in his official 

capacity. 

 Charter Section 2604(b)(2) prohibits a public 

servant from having a private employment or other 

private interest, direct or indirect, which is in 

conflict with the proper discharge of his or her 

official duties.    

 It is the opinion of the Board that the public 

servant's proposed outside employment would be in 

violation of Chapter 68, because the similarities of 

this organization's objectives to the mission of his 

agency could create an appearance that he is earning 

income from a private firm for performing services 

which he is already obligated to perform for the City 



as part of his official duties.  Further, such 

employment may cause confusion as to whether the public 

servant is working for the City or his private employer 

at any given time.  See Charter Section 2604(b)(2) and 

our Advisory Opinion No. 91-5, in which we advised a 

public servant that he could not teach a course 

concerning a subject matter which directly involved his 

official duties for which he would receive compensation 

from a private firm.   
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