
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 91-14 
 

 The Conflicts of Interest Board has been asked for 

an opinion as to whether, consistent with Chapter 68 of 

the City Charter, a high-level public servant whose 

primary employment is not with the City may accept a 

position with a firm which has business dealings with 

the City, but not with the executive branch of City 

government.  This position will not involve the public 

servant's appearances before the public servant's 

agency, which is not part of the executive branch. 

 Charter Section 2604(a)(1) provides that no public 

servant shall have an interest in a firm which such 

public servant knows is engaged in business dealings 

with the agency served by the public servant.  An 

"interest" in a firm includes employment with such 

firm.  See Charter Section 2601(18). 

 In general, the agency served by a paid public 

servant is the agency employing such public servant.  

See Charter Section 2601(3).  For the purposes of 

Charter Section 2604(a), however, the agency served by 

the public servant whose request is before us is the 

executive branch, since we have determined that this 

public servant is charged with "substantial policy 
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discretion involving City-wide policy".  See Charter 

Section 2604(a)(5)(b). 

 It is the opinion of the Board that it would not 

be a violation of Chapter 68 for the public servant to 

accept a position with this firm, since it does not 

have business dealings with the executive branch. 

 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
       
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated: November 19, 1991 
   


