
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 91-9 
 

 A public servant has asked the Conflicts of 

Interest Board whether it would be a violation of the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter if he were retained by a municipality 

outside of New York State as a consultant to evaluate a 

lawsuit against that municipality and to serve as an 

expert witness on behalf of the municipality if the 

case goes to trial.  The municipality would pay its 

standard fee for such work. 

 The public servant did not solicit the proposed 

consulting work, which he would perform on his own time 

and which concerns a subject matter that directly 

involves his official duties.  The public servant's 

agency head submitted a letter to the Board, stating 

the belief that the agency's reputation will be 

enhanced if the public servant is permitted to engage 

in this work, and that the City's interests could be 

prejudiced if another municipality prohibited one of 

its employees from being an expert on the City's behalf 

under similar circumstances. 
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 It is our opinion that, under the circumstances 

here present, it would not be a violation of Chapter 68 

for the public servant to be a consultant to and expert 

witness for the municipality. 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
 
Dated:  September 26, 1991 
 
   


