
 

 

 

 

 Advisory Opinion No. 91-7 

 

 Several public servants who are attorneys have 

separately asked the Conflicts of Interest Board 

whether it would be a violation of the conflict of 

interest provisions of Chapter 68 of the City Charter 

for them to engage in the private practice of law.   

 The primary employment of these public servants, 

who serve in both attorney and non-attorney titles, is 

with the City.  Their private practices would involve 

such matters as real estate closings, general legal 

counseling, uncontested divorces, trusts and estates 

and name changes.  They represent that their private 

practices would be conducted outside of their regular 

hours of City employment and would not involve the use 

of City facilities.  It is our opinion, as explained 

below, that such practice may be allowed if conducted 

in compliance with the provisions of Chapter 68 and 

with agency approval. 

 In its Opinion No. 578 (1980), the Board of 

Ethics, this Board's predecessor, advised an attorney 

who worked for the City in a non-attorney title that he 

could maintain such a practice subject to the 
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prohibitions of former Chapter 68, then in effect, 

which did not expressly prohibit a City employee's 

private law practice. 

 The Board of Ethics cautioned this City employee, 

however, that: 
 "[we] are mindful of the difficulties that 

confront an attorney who is restrained from 
practicing his profession during normal business 
hours.  Indeed, we take note of the observations 
of Judge Gibson in Goldstein v. Bartlett, 92 Misc. 
2d 262, 267 (Sup. Ct., Albany Co., 1978), aff'd on 
the opinion below, 64 A.D.2d 956 (1978), a 
proceeding brought by law secretaries to the 
Justices of the Supreme Court challenging 
restrictions imposed upon their right to engage in 
the private practice of law: 

 
  'Inevitably, the exigencies of the private   

  practice and the convenience of private 
clients required communication and sometime 
actual representation, with concomitant 
distraction, during the regular hours  

  (including the normal hours of court sessions)  
  required to be devoted to the employment; and 

occasionally the incidental use of official 
library, telephone and other facilities to 
accommodate the temporal and other 
necessities of the private practice.  Many of 
the permitted activities (e.g. title   
closings; uncontested judicial accountings)  
  would normally have to be conducted during 
    customary day time business hours.  In   
      short, the conflict was inevitable and, 
       indeed, inherent.' 

   

 Other New York courts have subsequently affirmed 

the validity and rationale of agency regulations which 

prohibit private practice by attorneys employed in city 

or state agencies.  In Civil Service Bar v. Schwartz, 

114 Misc. 2d (Sup. Ct., N.Y. County 1982), aff'd, 97 
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A.D.2d 715 (1982), the court upheld a regulation which 

prohibited attorneys employed in the Office of the 

Corporation Counsel from engaging in the private 

practice of law, except in unusual circumstances and 

then only with agency permission.  The court noted that 

this regulation was issued to achieve the highest level 

of professionalism, to eliminate any possible 

appearance of impropriety and to insure that by 

eliminating "the inevitable infringement" on their 

official responsibilities caused by private practice, 

the attorneys in the office would devote their full 

time to their City jobs.  

 In Matter of Lazarus v. Steingut, 129 Misc. 982 

(Sup. Ct., N.Y. County 1985), the court upheld a 

regulation of the Workmen's Compensation Board (WCB) 

which prohibited its attorneys from engaging in the 

private practice of law, concluding "[t]hat the 

continued practice of law by Board attorneys poses a 

potential conflict between private interest and public 

service." 

 Chapter 68 of the Charter was revised as of 

January 1, 1990.  Like former Chapter 68, it does not 

expressly prohibit a public servant who is an attorney 

from engaging in the private practice of law. 

   We therefore hold in this opinion, which 
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supersedes Board of Ethics Opinion No. 578, that public 

servants who are attorneys may engage in the private 

practice of law during their off-duty hours, provided 

that they do not use City office space or equipment and 

that their practices are conducted in compliance with 

Chapter 68.   

 This means that a public servant who is an 

attorney may not do private legal work for a person or 

firm which has business dealings with the City, nor may 

such public servant use or attempt to use his or her 

official position to obtain any advantage for a private 

client.  See Charter Sections 2604(a)(1)(b) and 

2604(b)(3).   

 Such public servant may not represent private 

clients before any City agency or appear directly or 

indirectly on their behalf in matters involving the 

City.1  See Charter Section 2604(b)(6).   

 Such public servant may not appear as counsel 

against the interests of the City in any litigation in 

which the City, or any public servant of the City 

acting in the course of official duties, is a 

complainant.  See Charter Section 2604(b)(7).2  He or 
                         
    1  For a public servant whose primary employment is 
not with the City, this prohibition is limited to the 
public servant's agency. 

    2  See note 1. 
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she may not give opinion evidence as a paid expert 

against the interests of the City in any civil 

litigation brought by or against the City.3  See 

Charter Section 2604(b)(8).  Finally, a public servant 

who is an attorney may not have a private law practice 

which conflicts with the proper discharge of his or her 

official duties.  See Charter Section 2604(b)(2).  

 Like the Board of Ethics, we are concerned that a 

City attorney's private practice of law, even outside 

of normal business hours and not on City premises, may 

come in conflict with the proper discharge of his or 

her official duties.  It is therefore our opinion that 

Chapter 68 requires that a public servant who is an 

attorney must obtain written agency approval to engage 

in the private practice of law.  Such practice must, of 

course, be conducted in compliance with the foregoing 

provisions of Chapter 68. 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated:  August 12, 1991 
                         
    3  See note 1. 


