
 

 

 

 

 Advisory Opinion No. 90-3 

 
 

 An elected official requested an opinion as to 

whether, consistent with Chapter 68 of the New York 

City Charter ("Conflicts of Interest"), the elected 

official may be a guest of a private philanthropic 

organization in a visit to a foreign country that will 

involve a program of briefings by prominent government 

officials.  The trip would otherwise cost $1600 for 

lodging and meals, plus a $500 contribution to the 

organization. 

 Charter Section 2604(b)(5) provides that a public 

servant, which includes an elected official, cannot 

accept any valuable gift from any firm which such 

public servant "[k]nows is or intends to become engaged 

in business dealings with the City...."1  Although the 
                         
     1 Charter Section 2601(8) defines "business 
dealings with the City" as: 
 
  any transaction with the City 

involving the sale, purchase, 
rental, disposition or exchange of 
any goods, services, or property, 
any license, permit, grant or 
benefit, and any performance of or 
litigation with respect to any of 
the foregoing.... 
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organization partially funds several social service 

organizations which have contracts with a City agency, 

the organization does not itself have direct business 

dealings with the City or any City agency. 

 It is the opinion of the Board that the 

organization is not a firm engaged in business dealings 

with the City and therefore it would not be a violation 

of Charter Section 2604(b)(5) for the elected official 

to accept this gift. 

 The Board is concerned, however, that the elected 

official's acceptance of such a valuable gift from a 

private organization when no clear City purpose is 

involved,2 may give rise to an appearance that the gift 
                         
     2 Pursuant to our proposed rule interpreting 
Charter Section 2604(b)(5), a public servant's 
acceptance of travel-related expenses from a private 
entity can be considered a gift to the City, rather 
than to the public servant, under all of the following 
conditions: 
 
  (1) the trip is for a City purpose and 

therefore could properly be paid for 
with the City funds; 

 
  (2) the travel arrangements are appropriate 

to that purpose; 
 
  (3) the trip is no longer than reasonably 

necessary to accomplish the business 
which is its purpose; and 

 
  (4) to avoid any appearance of impropriety, 

it is recommended that each such trip by 
the public servant and acceptance of 
payment therefore be approved in advance 
and in writing by the head of the public 
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was made to lobby or solicit the goodwill of the 

elected official, in ways not immediately apparent.  

While the Board recognizes that this practice has gone 

on in the past, it creates an appearance which we find 

disturbing. 

 
      Merrell E. Clark, Jr. 
      Chair 
 
      Robert J. McGuire 
       
      Beryl R. Jones 
 
Dated:  April 4, 1990 
       

                                                        
servant's agency or, if the public 
servant is an agency head, by a deputy 
mayor. 


