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Charter Sections: 2604(b)(2), (b)(3), (b)(4), (b)(5), (b)(13), and (e)

Advisory Opinion No. 99-4

The Conflicts of Interest Board (the “Board”) has received requests for
opinions from two public servants regarding outside teaching. The first public
servant asks whether, consistent with the conflicts of interest provisions of
Chapter 68 of the City Charter, he may accept payment for teaching a class about
the workings of his agency and in particular about recent new initiatives at the
agency. The second public servant asks whether he may teach a course at a State
University the subject of which is similar to the subject of a course he teaches as
part of his City job. Neither public servant would use or disclose any confidential
City information in his teaching.

For the reasons discussed below, it is the opinion of the Board that it
would be a violation of Chapter 68 for the first public servant to teach, for
compensation, the class about his agency, but that it would not violatev Chapter 68

for the second public servant to teach the State University class.
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Background

Public Servant No. 1

Public Servant No. 1 is a high level employee at a City agency who has
been asked to teach a class at a private university about the workings of his
agency and especially about its successful new initiatives. The audience would be
drawn from the local business community. He has been offered $1,000 to teach
this class. He has advised the Board that he would take an annual leave day to
teach the class. In the alternative, if the Board determines he cannot accept the
fee, he has proposed to treat the day as a regular workday and to accept

reimbursement of his incurred expenses, but not the offered $1,000 stipend.

Public Servant No. 2

Public Servant No. 2 is employed as an instructor at a training center run
by his agency. At that center he teaches, among other things, a course whose
curriculum was developed by a private corporation in cooperation with his
agency. The same private corporation has now developed a course, to be taught at
a State University, whose curriculum will be virtually identical to the curriculum
of his agency course. The State University seeks to hire the public servant to
teach its course. The public servant has played and will play no role in
developing the curriculum of either course. The course at the State University
will be taught to a different audience from the audience for his City course.

Furthermore, his City agency could not reasonably be expected ever to teach the
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State University’s audience since the latter is outside the scope of the agency’s

mission.

Discussion

Many public servants seek to moonligﬁt as college level instructors or to
teach one-day courses. From time to time the subject matter of the proposed
outside course may relate to the public servant’s City agency in either a general or
specific way. The question presented to the Board is how to apply the provisions
of Chapter 68, as interpreted in previous Board opinions, to the proposed
activities of these two public servants.

Charter Section 2604(b)(3) states that “[n]o public servant shall use or
attempt to use his or her position as a public servant to obtain any financial gain,
contract, license, privilege or other private or personal advantage, direct or
indirect, for the public servant or any person or firm associated with the public

servant.”

Charter Section 2604(b)(13) provides, “No public servant shall receive

compensation except from the city for performing any official duty or accept or

receive any gratuity from any person whose interest may be affected by the public

servant’s official action.” (Emphasis added.)

In Advisory Opinion No. 91-5, the Board determined that a public servant
could not be employed to teach a course for compensation “concerning the subject

matter which directly involved his official duties.” Advisory Opinion No. 91-5 at
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1. The Board stated that it would “be a violation of Chapter 68 for the pul.)lic
servant to teach this course, for compensation, in that it would be a private
employment which is in conflict with the proper discharge of his duties, which is
prohibited by Charter Section 2604(b)(2).”"

In Advisory Opinion No. 95-3, the pubfic servant was a supervising
financial analyst and a regular full-time employee of the City. She asked the
Board whether she could teach one or two general accounting courses per
semester in the continuing studies department of a local university. The Board
determined that the proposed teaching would not violate Chapter 68. The Board
stated that its determination was based on “consideration of these factors, among
others: the scope of the public servant’s proposed teaching duties is limited; the
general nature of the courses’ subject matter is unrelated to the public servant’s
official duties; and the amount of compensation is comparable to that paid to
other adjunct professors.” Advisory Opinion No. 95-3 at 3.

The Board has thus, in determining what a public servant might teach in
his or her private capacity, looked to whether the course concerned a “subject
matter which directly involved his official duties” or whether “the general nature
of the course’s subject matter is unrelated to the public servant’s official duties.”
See Advisory Opinion Nos. 91-5 and 95-3, respectively. The Board now

determines that these prior formulations, while useful, may not be dispositive. A

: “No public servant shall engage in any business, transaction or private employment, or
have any financial or other private interest, direct or indirect, which is in conflict with the proper
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comparison of the following two examples, both of a public servant teaching a
~ course whose subject is “related to” his or her official duties, makes the point. In
the first example, an attorney on the staff of the Conlflicts of Interest Board
proposes to teach a class at a private university, for compensation, about Chapter
68. In the second example, an attorney at a ma{yoral agency, whose duties include
advising her agency about the requirements of Chapter 68, proposes to teach the
same class. In both cases, the subject matter of the class is “related to the public
servant’s official duties.” For the reasons which will be set forth below, however,
the first example would violate Chapter 68, while the second would not.

More particularly, in the first case, since the duty of the Board is to teach
Chapter 68 not only to public servants but also to virtually anyone within reason
who is interested, the Board attorney could reasonably have been assigned to
teach that subject to the university class as a part of his official duties and may
therefore not do so for private compensation. See Charter Section 2604(b)(13).

In contrast, because the attorney at the mayoral agency could reasonably have

been assigned the duty of teaching Chapter 68 only to her own agency, but not to

the public at large, it would not violate Charter Section 2604(b)(13) for her to

teach that subject for private compensation.2

discharge of his or her official duties.” Charter Section 2604(b)(2).

2 The federal ethics regulations reach this same result. See STANDARDS OF ETHICAL

CONDUCT FOR THE EXECUTIVE BRANCH, 5 C.F.R. § 2635.807(a)(2)(1), Example 5, which states
that a Commerce Department employee responsible for labor negotiation may teach for
compensation an outside course on unfair labor practice decisions, but an employee of the Federal
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This formulation thus rests on Charter Section 2604(b)(13), which
explicitly sets forth the applicable standard: “No public servant shall receive
compensation except from the city for performing any official duty....” In
determining what constitutes “any official duty” for the purposes of Charter
Section 2604(b)(13), the Board will look to a pﬁblic servant’s assigned tasks and
also to any task which might reasonably be assigned to the public servant.?

In addition to the prohibition of Charter Section 2604(b)(13) against
private compensation for “performing any official duty,” the following factors,
without limitation, must be considered in evaluating other issues raised by outside
teaching:

() in teaching the class, the public servant does not divulge any

confidential City information;”

(2)  the public servant does not utilize City time, resources, personnel,

or equipment for the teaching or for the preparation of any

materials to be used for the course;’

Labor Relations Authority (the agency responsible for those decisions) may not teach that outside
course for pay.

3 See also the recently issued New York State Ethics Commission’s (the “State”) Advisory
Opinion Nos. 98-15 and 98-16, where the State similarly determined that its previous, indeed
comprehensive, consideration of the topic of outside teaching, contained most particularly in its
Advisory Opinion No. 89-10, required revisiting. In these recent opinions, the State noted that its
earlier test of whether “the subject matter is sufficiently unrelated to a state employee’s job
responsibilities. . . * was confusing. See State Advisory Opinion No. 98-15 at 4-5. The State
instead will now look to whether the outside task was one which the public servant performed or
might reasonably be assigned to perform as part of his or her State job. See State Advisory

Opinion No. 98-16 at 2.

s See Charter Section 2604(b)(4).
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(3)  the public servant does not use his or her position as a public
servant to obtain a disproportionate rate of pay for teaching a
course or to obtain compensation except from the City for
performing his or her official duties; and®

(4)  the public servant does not use his or her official title or position in
any marketing of the course, although such information may be

listed as part of biographical information about the public

servant.’

With these factors in mind, the Board now turns to the requests here at
issue. Public Servant No. 1 seeks to teach a class for pay about his agency. This
course would focus specifically on the workings of his agency and its recent
initiatives. Teaching the public about these subjects is indeed a task that the
public servant might reasonably be expected to perform as part of his official
duties. Therefore, to teach such a course for private compensation would violate
Charter Section 2604(b)(13). The public servant would otherwise be paid for
work which the City could ask him to perform as part of his City job.

Public Servant No. 2 seeks to teach a class for a State University whose

subject is virtually identical to what he teaches for his agency, but whose

s See Charter Section 2604(b)(2).

& See Charter Section 2604(b)(3) and (b)(13), respectively.
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audience is one whom his agency would not reasonably assign him to teach,
since the audience is outside the agency’s mission. Like the attorney in the
mayoral agency, in the example above, whose duties included teaching Chapter
68 to her agency but not to anyone else, this public servant can also teach this
course to a different “outside” audience for pri.vate compensation. In each case,
teaching this class is not a task that the public servant might reasonably be
assigned to perform as part of his official duties. Therefore, teaching such a

class for compensation would not violate Charter Section 2604(b)(13).

Conclusion

Public Servant No. 1

It is the opinion of the Board, for the reasons stated above, that it would be
a violation of Chapter 68 for the public servant to teach the above-described
course for pay. The public servant may, however, teach the course for no
compensation on City time and accept payment for travel expenses in accordance

with Charter Section 2604(b)(5) and Board Rules Section 1-01(h).2

’ See Charter Section 2604(b)(3) and Board Order No. 76.

8 Charter Section 2604(b)(5) prohibits public servants from accepting any valuable gift
from any person or firm the public servant knows is or intends to become engaged in business
dealings with the City. This Charter provision is fleshed out in the Board Rules § 1-01 (*Valuable
Gifts”). This rule, inter alia, permits public servants to accept travel-related expenses from a
private entity as a gift to the City if certain conditions are met. The trip must be for a City purpose,
the travel arrangements must be appropriate to the City purpose, and the trip must be no longer
than reasonably necessary to accomplish the purpose of trip. Board Rules § 1-01(h).
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Public Servant No. 2

It is the opinion of the Board, for the reasons stated above, that the public
servant may teach the course for the State University subject to certain
conditions. This work must be performed at times when he is not required to
perform services for the City. While performiﬁg this work, he must not use his
official position or title to obtain any private advantage for himself, the State
University, or his students. Further, he must not disclose or use for private
advantage any confidential information concerning the property, affairs, or
government of City which he obtained as a result of his official duties. See
Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3), and (b)(4), respectively.

The Board’s decisions on matters such as these are conditioned on the
correctness and completeness of the facts supplied to us. If such facts are in any
respect incorrect or incomplete, the advice we have given may not apply.

This opinion supercedes Advisory Opinion Nos. 91-5 and 95-3 to the

extent those opinions are inconsistent with this opinipn.
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