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 The Conflicts of Interest Board (the “Board”) has received requests for 

opinions from two public servants who are also elected officials.  They ask 

whether they may serve as ex officio members of not-for-profit organizations and, 

if so, whether they must first obtain a waiver from the Board pursuant to Charter 

Section 2604(e).1  They also ask whether they may designate members of their 

staff to serve as ex officio members or directors of not-for-profit organizations in 

their place.  For the reasons discussed below, it is the opinion of the Board that it 

would not be a violation of Chapter 68 for an elected official to serve as an ex 

officio member of a not-for-profit organizations without first obtaining a waiver 

from the Board.  Further, elected officials may, in writing, designate members of 

                     
1  This provision reads: “A public servant or former public 
servant may hold or negotiate for a position otherwise prohibited 
by this section, where the holding of the position would not be 
in conflict with the purposes and interest of the city, if, after 
written approval by the head of the agency or agencies involved, 
the board determines that the position involves no such conflict.  
Such findings shall be in writing and made public by the board.”  
Charter Section 2604(e).  
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their staff to serve on their behalf as ex officio members or directors of not-for-

profit organizations, provided that they comply with the conditions set forth in 

this opinion. 

 

Background 

 In Advisory Opinion No. 92-22, the Board determined that elected public 

officials could serve as ex officio members on the board of directors of not-for-

profit organizations which receive funding from the City.  In addition, the elected 

official could vote on the not-for-profit organization’s budget and could 

recommend allocation from the City’s budget to the organization, provided that 

the elected official disclosed his or her interest to both the Board and his or her 

agency.  The Board based that conclusion on the provisions of Charter Section 

2604(b)(1)(a), which permits an elected official to take an action affecting his or 

her interest in a firm in which he or she has a position even though the action 

would be prohibited by Charter Section 2604(a),2 provided that the official 

discloses the interest to the Board and, in the case of a member of the City 

Council, also discloses the action on the official records of the Council in the case 

of matters before the Council.   Left unanswered in Advisory Opinion No. 92-22, 
                     
 
2 Section 2604(a) provides in relevant part:  “[N]o regular 
employee shall have an interest in a firm which such regular 
employee knows is engaged in business dealings with the City  
. . . .”  An elected official is a “regular employee.”  Charter 
Section 2601(20).  An “interest in a firm” may be either an 
ownership interest in the firm or a position with the firm.  
Charter Section 2601(12).  Serving on a board of directors 
constitutes a position with a firm.  Charter Section 2601(18).   
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however, were the questions of whether elected officials must request a waiver 

pursuant to Charter Section 2604(e) to serve in an ex officio position with an 

organization which is engaged in business dealings with the City and whether 

they may designate members of their staff to serve ex officio in their place. 

 Both public servants are elected officials who serve as ex officio members 

of various not-for-profit organizations.  In some cases, the elected officials 

designate members of their staff to attend meetings of the organizations as 

representatives of the elected official.  Often, the not-for-profit organization not 

only engages in business dealings with the City but also with the elected official’s 

agency.  When this is the case, sometimes the elected official or his or her 

designee may be involved in the not-for-profit organization’s business dealings 

with the City.  This is particularly true when there exists a formal or informal 

“partnership” between the agency and the not-for-profit organization.     

 

Discussion 

Charter Section 2604(c)(6) provides that a public servant may serve as a 

director or officer of a not-for-profit organization which is engaged in business 

dealings with the City, provided that the public servant takes no direct or indirect 

part in such business dealings.  In addition, Charter Section 2604(c)(6) provides 

that the public servant may perform the volunteer work only on non-City time; 

that the not-for-profit organization may not have business dealings with the City 

agency served by the public servant, except where it is determined by the agency 
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head that such activity is in furtherance of the purposes and interests of the City; 

and that the public servant may not receive a salary or other compensation for his 

or her work for the organization. 

When a public servant serves as an ex officio member of a not-for-profit 

organization, but is not able to conform with the provisions of Charter Section 

2604(c)(6), the Board has sometimes granted waivers pursuant to Charter Section 

2604(e).     

It is the opinion of the Board that under Charter Section 2604(b)(1)(a) no 

waiver is required for elected officials to serve ex officio as a member of the 

board of a not-for-profit organization.  Further, it is the opinion of the Board that 

elected officials may designate members of their staff to serve in their place, 

where service upon the board is part of the elected official’s and the staff 

member’s official duties.  Such designation must be in writing.  While this 

designation need not be submitted to the Board, it must clearly state that ex 

officio membership on the board of the not-for-profit organization is a part of the 

elected official’s and staff member’s official duties.  In the future, questions 

regarding ex officio positions of elected officials and their staffs need be 

submitted to the Board only when there is uncertainty as to whether serving as an 

ex officio is in the scope of the public servant’s duties.  

 This opinion is limited to the ex officio representation by elected officials 

and those staff members designated, in writing, by the elected official to serve as 

their representatives on the board of directors of the not-for-profit organization 
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as part of the elected official’s and staff member’s official City duties.  This 

opinion does not extend to those situations where an elected official does not sit 

on a board or directors as part of his or her official duties or where other public 

servants may sit as ex officio representatives on the board of directors of not-for-

profit organizations.  Any other public servant who serves as an ex officio 

representative member for a not-for-profit organization must seek guidance from 

the Board before doing so.  Thus, for example, a Commissioner or other 

employee in a City agency may not serve as an ex officio representative on the 

board of a not-for-profit organization without seeking guidance from the Board 

first.   

The Board’s decisions on matters such as these are conditioned on the 

correctness and completeness of the facts supplied to us. If such facts are in any 

respect incorrect or incomplete, the advice we have given in this opinion may not 

apply.   

 

 

 
      Bruce A. Green 
      Acting Chair 
    
     

      Benito Romano 
      Jane W. Parver 
 
February 15, 1998 
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