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Advisory Opinion No. 98-12 

The Conflicts of Interest Board (the "Board") has received a request for an 

opinion from a public servant employed by a City agency (the "Agency"), asking 

whether, consistent with the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, she may sell beauty products to her subordinates within the Agency. 

The Board has also been asked whether a superior may ask a subordinate to 

contribute to a charitable organization. 

For the reasons discussed below, it is the opinion of the Board that it 

would be a violation of Chapter 68 for the public servant to sell beauty products 

to her subordinates within the Agency.  It would also be a violation of Chapter 68  

for a superior to solicit charitable contributions from a subordinate.  The Board 

has determined, however, that a subordinate may sell products to a superior, or 

solicit donations for charitable purposes from a superior, if the amount involved is 

de minimis.  The Board considers de minimis to be $25.00 or less.  Further, the 

Board has also determined that agencies may determine whether and to what 

extent employees who are peers may sell products to each other or solicit 

donations from each other for charitable purposes. 
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Background 

From time to time, the Board receives requests from public servants 

regarding the propriety of selling items within their agency or soliciting donations 

to charitable causes.  As examples, public servants sell sweets for their children's 

schools, seek sponsors within their agency for walkathons, or sell cosmetic 

products to earn outside, non-City income.  The sale of items can include  

anything from Girl Scout cookies to raffle tickets for charity.  In some cases it is a 

superior selling to a subordinate and in others it is a subordinate selling to a 

superior or a peer selling to a peer. 

 

Discussion 

The sale of items, whether for charitable purposes or as part of a side 

business, is governed by several Charter provisions. These provisions are 

contained in Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3) and (b)(14).  The purpose of all 

of these provisions is to preserve the integrity of public service, to prevent City 

employees from being exposed to official coercion in their City positions, and to 

prevent employees from using their City positions for personal gain. 

Charter Section 2604(b)(2) provides that no public servant shall engage in 

any business, transaction, or private employment, or have any financial or other 

private interest, direct or indirect, which is in conflict with the proper discharge of 
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his or her official duties.  Charter Section 2604(b)(3) provides that no public 

servant shall use or attempt to use his or her official position to obtain any 

financial gain, contract, license, privilege or other private or personal advantage, 

direct or indirect, for the public servant or any person or firm associated with the 

public servant.  

Charter Section 2604(b)(14) states, "No public servant shall enter into any 

business or financial relationship with another public servant who is a superior or 

subordinate of such public servant."  

The Charter Revision Commission defined the superior-subordinate 

relationship as follows: 

Subordinates are not limited to individuals directly under and reporting to 
the public servant, but include all individuals in lower positions in the 
organizational hierarchy of the agency, whose work the public servant has 
the power to direct or whose terms and conditions of employment the 
public servant has the power to affect. 

 
 See Volume II, Report of the New York City Charter Revision Commission, 

December 1986 - November 1988, p. 178. 

 

Conclusion 

It is the opinion of the Board that superiors may not ask subordinates to 

purchase items or contribute to charitable causes.  Accordingly, the sale of raffle 

tickets, Girl Scout cookies, cosmetic products or similar items by a superior to a 

subordinate is entirely proscribed by Charter Section 2604(14) and therefore 
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would violate Chapter 68.  In addition, it is the opinion of the Board that for a 

superior to request a subordinate to sign up for a bike-a-thon, walk-a-thon, or 

similar charitable activity or to request a charitable donation would also be in 

contravention of Charter Section 2604(14) and therefore would violate Chapter 

68, unless the charitable activity or fundraiser is sponsored by the City. 

The question then remains as to whether a subordinate may sell products 

to or solicit donations from superiors.  In this regard, it is the opinion of the  

Board that if the amount involved is de minimis, then such an exchange would  

not violate Chapter 68.  The Board considers de minimis to be $25.00 or less. 

However, City agencies may determine that a lesser amount is appropriate.  

Further, it is the opinion of the Board that agencies may determine whether and   

to what extent employees who are peers may sell products to each other or solicit 

donations from each other for charitable purposes. 

In addition, to the extent the above-mentioned activities are permitted, 

they must be conducted in accordance with Charter Sections 2604(b)(2) and 

(b)(3).  This means that these activities must be performed at times when the 

public servants are not required to perform services for the City and that the 

public servants may not use their official City position or title to obtain any 

private or personal advantage; and that public servants do not use City equipment, 

letterhead, personnel or other City resources in connection with this non-City 

work.  See Charter Sections 2604(b)(2) and (b)(3), respectively. 
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The Board notes that the City endorses and promotes certain charitable 

initiatives on an on-going or annual basis. The Board's decision excludes these 

types of charitable events sponsored by the City.  Such events would include the 

annual Combined Municipal Campaign, blood drives, toy drives, or other City 

sponsored charitable activities. 

The Board's decision on this matter is conditioned on the correctness and 

completeness of the facts supplied to us. If such facts are in any respect incorrect 

or incomplete, the advice we have given in this opinion may not apply. 

 

Benito Romano 
Acting Chair 
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