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Advisory Opinion 98-11

The Conflicts of Interest Board has received
requests from several public servants asking when the
one-year post-employment appearance ban contained in
Charter Sections 2604 (d)(2) and (d)(3) begins to run
for public servants leaving City service. For the
reasons discussed below,/fhe Board has determined that,
for the purposes of the<épp1ication of Charter Sections
2604 (d) (2) and (d) (3), the date of termination from
City service (and thus, the date on which the one-year
appearance ban begins to run) is the date on which a
public servant effectively resigns and stops working
for the City; it is not the date on which the public
servant receives all payment by the City for unused

leave balances or payment for lagged paychecks.

Discussion

Chapter 68 contains a number of restrictions
governing the conduct of City employees after they have

left City service. These restrictions, contained in
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Charter Section 2604 (d), are called the "post-
employment restrictions." The primary purpose of these
restrictions is to protect and preserve the integrity
of government decision-making.

One of the post-employment restrictions,

! is often

contained in Charter Section 2604 (d) (2),
referred to as the "one-year ban." This Charter
provision prohibits former public servants from
appearing? before their former City agency within one
year of separation from City service. Thus, for one
year after leaving City service, former public servants
may not write letters, attend meetings, make telephone
calls or otherwise be in contact with their former
agencies on non-ministerial matters.? Certain former

high-level public servants may not have contact with

their branch of City government for one year after

I charter Section 2604(d) (2) provides that "[n]o
former public servant shall, within a period of one
year after the termination of such person’s service
with the city, appear before the city agency served by
such public servant."

2 wipppear’ means to make any communication, for
compensation, other than those involving ministerial
matters." Charter Section 2601(4).

3 charter Section 2501(15) defines a "ministerial
matter" as "an administrative act, including the
issuance of a license, permit or other permission by
the city, which is carried out in a prescribed manner
and which does not involve substantial personal
discretion."
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leaving City service.*

After a public servant leaves City service, he or
she receives a lagged paycheck representing salary
payments for service rendered prior to leaving City
service. 1In addition, departing public servants are
entitled, subject to the time and leave regulations of
the City, to payment for unused annual leave,
compensatory time and sick leave. The manner in which
managerial and non-managerial employees receive such
payment varies.

Managerial employees are paid a lump sum. After
an audit by the Comptroller’s Office, managerial
employees who have left City service receive payment

for unused leave time in accordance with the City’s

time and leave regulations.

4 Charter Section 2604(d) (3) contains a broader
appearance ban for certain designated high-level public
servants: "No elected official, nor the holder of the
position of deputy mayor, director of the office of
management and budget, personnel director, commissioner
of general services, corporation counsel, commissioner
of finance, commissioner of investigation or chair of
the city planning commission shall, within a period of
one year after termination of such person’s employment
with the city, appear before any agency in the branch
of city government served by such person." Charter
Section 2604(d) (3). Charter Section 2604 (d) (3)
delineates two branches of City government: the
legislative branch, consisting of the City Council and
office of the City Council; and the executive branch,
consisting of all other agencies of the City.
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In contrast, non-managerial employees continue to
receive periodic checks, ordinarily in an amount and at
intervals equivalent to their previous paychecks, in
payment for unused annual leave, sick leave and
compensatory time. The former public servant will
continue to receive these checks at regular intervals
until all leave balances are exhausted. The former
public servant is not, however, working for the City,
is not entitled to any City benefits (other than those
available to former City employees) and does not
continue to accrue any leave.

Because employees continue to receive lump sum
payments or regular checks from the City for unused
leave time, the question arises whether these public
servants have terminated their Citf service for
purposes of Chapter 68. |

The New York State Ethics Commission in its
Advisory Opinion No. 91-12 considered this very issue.
In that Opinion, the State Ethics Commission stated:
"[T]he date of termination is the date on which a
former employee was removed from the payroll and ceased
employment benefits related to active employment."
State Ethics Commission Advisory Opinion No. 91-12 at
244. That Opinion also states:

Removal from the payroll means that the
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individual is not reflected in the payroll
records of the appointing authority as being
eligible to receive payment for services to
be rendered prospectively. The receipt of
"lagged" paychecks with payment for unused
leave accruals does not extend the period "on
the payroll" because it involves payment for
previously rendered services or accrued
benefits. ‘

State Ethics Commission Advisory Opinion No. 91-12, n.
3.

Conclusion

The Board adopts the approach taken by the State
Ethics Commission. Therefore, for purposes of the
post-employment restrictions in Chapter 68, the date of
termination from City service is the date a public
servant effectively resigns and stops working for the
City. It is the public servant’s removal from the
active payroll that triggers the imposition of the one-
year appearance ban contained in Charter Section
2604 (d) (2). The fact that the former public servant is
receiving lagged paychecks or payment for unused leave
does not alter or extend the date of termination from
City service.

Accordingly, when a public servant resigns and is
removed from the payroll, the then former public
servant is subject to the one-year appearance ban

contained in Charter Sections 2604 (d) (2) and (d) (3).
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The Board specifically notes, however, that public
servants who are "on leave" from their positions for
personal reasons, such as child care, are still
considered public servants for purposes of Chapter 68,
irrespective of the length of such leave. Even if
public servants "on leave" from their City positions
are not be getting paid by the City, they are
nevertheless employees of their respective agencies;
these public servants may return to City service at the
end of their leave without reapplying for a job. All
employees who are "on leave'" are public servants,

subject to all of the restrictions contained in Chapter
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