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Advisory Opinion No. 98-10  
 
 

 The Board has received a request for an opinion 

from a public servant who is an attorney with a City 

agency (the "Agency"), as to whether she may, 

consistent with Chapter 68 of the City Charter, 

volunteer her legal services to a community school 

board (the "Community School Board"), which is part of 

the Board of Education (the "BOE").  

 For the reasons discussed below, it is the opinion 

of the Board that the public servant may volunteer her 

services to the Community School Board, provided she 

complies with the conditions set forth in this Opinion.  

Background 

 The public servant has advised the Board that she 

is a supervisory attorney within the Agency's legal 

division.  As part of her job duties, she appears on 
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behalf of the Agency in court proceedings.  The public 

servant's job duties do not involve community school 

boards or any other part of the BOE. 

 The public servant has further advised the Board 

that she wishes to provide legal services on a pro bono 

basis to the Community School Board.  As the parent of 

two children who attend school in the Community School 

Board's district, she has been involved in her 

children's Parent Teacher Association and Planning 

Committee since 1993.  She has also participated in the 

district's past four annual retreats and has been 

trained as a Parent Facilitator.   

 

Discussion  

 This case involves the question of whether, and to 

what extent, Chapter 68 permits public servants to 

engage in the uncompensated private practice of law 

against the interests of the City or in uncompensated 

appearances before the City.  Although Chapter 68 does 

not prohibit public servants from having second jobs or 

from engaging in volunteer work for not-for-profit 

organizations, it does contain certain restrictions on 

these activities.  See, e.g., Charter Sections 
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2604(a)(1)(a), (a)(1)(b), (b)(2), (b)(3), (b)(4) and 

(c)(6).   

 Although the public servant here is proposing to 

provide pro bono services to the Community School 

Board, these activities are not governed by the 

Charter's restrictions governing volunteer activities. 

 Charter Section 2604(c)(6)1 applies only to volunteer 

work for not-for-profit organizations.  The Community 

                         
    1  Charter Section 2604(c)(6) provides:   
 
"[A] public servant [may] act[] as attorney, agent, 
broker, employee, officer, director or consultant for 
any not-for-profit corporation, or association, or 
other such entity which operates on a not-for-profit 
basis, interested in business dealings with the city, 
provided that: 
 
"(a) such public servant takes no direct or indirect 
part in such business dealings; 
 
"(b) such not-for-profit entity has no direct or 
indirect interest in any business dealings with the 
city agency in which the public servant is employed and 
is not subject to supervision, control or regulation by 
such agency, except where it is determined by the head 
of an agency, or by the mayor where the public servant 
is an agency head, that such activity is in furtherance 
of the purposes and interests of the city; 
 
"(c) all such activities by such public servant shall 
be performed at times during which the public servant 
is not required to perform services for the city; and 
 
"(d) such public servant receives no salary or other 
compensation in connection with such activities." 
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School Board is a City agency, as defined in Charter 

Section 2601(2)2; it is not a not-for-profit 

organization within the meaning of Charter Section 

2604(c)(6).  Therefore, the provisions of Section 

2604(c)(6) do not apply to the public servant's pro 

bono work for the Community School Board.   

 The Board has previously considered whether public 

servants may engage in the compensated outside practice 

of law.  In Advisory Opinion No. 91-7, the Board 

determined that public servants could engage in the 

compensated outside practice of law, provided that the 

public servant obtains written approval from his or her 

agency, does not do private legal work for a person or 

firm which has business dealings with the City, does 

not represent private clients before any City agency or 

appear directly or indirectly on their behalf on 

matters involving the City, does not appear as counsel 

against the interests of the City in any litigation in 

which the City, or any public servant of the City 

acting in the course of official duties, is a 

complainant, does not give opinion evidence as a paid 

                         
    2  "'Agency" means a . . . community school  
board. . . ."  Charter Section 2601(2). 
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expert against the interest of the City in any civil 

litigation brought by or against the City, and does not 

use or attempt to use his or her official position to 

obtain any advantage for a private client.  Charter 

Sections 2604 (a)(1)(b), (b)(6), (b)(7), (b)(8) and 

(b)(3), respectively.   

 Advisory Opinion No. 91-7, however, does not 

address the issue of either uncompensated appearances 

before the City or the uncompensated private practice 

of law on behalf of a City agency.  The Board must, 

therefore, consider whether the foregoing restrictions 

in Chapter 68, particularly the restrictions on the 

representational activities of public servants, apply 

in those contexts.  Charter Section 2604(b)(6) states, 

in pertinent part, that "[n]o public servant shall, for 

compensation, represent private interests before any 

city agency or appear directly or indirectly on behalf 

of private interests in matters involving the city."  

(Emphasis added.)  Charter Section 2604(b)(7) states, 

in pertinent part, that "[n]o public servant shall 

appear as attorney or counsel against the interests of 

the city. . . ."  (Emphasis added.)  The Charter 

defines an appearance as a communication for 
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compensation.3   

 The 1988 Charter Revision Commission expressly 

excluded uncompensated appearances from the definition 

of appearances:  "Encompassed within this term are 

personal appearances, as well as communications made in 

writing, by telephone, or in any other form, which are 

made for compensation.  The definition excludes 

communications involving ministerial matters and non-

compensated appearances."  See Volume II, Report of the 

New York City Charter Revision Commission, December 

1986 - November 1988, at 150 (emphasis added).  Since 

the public servant will be providing uncompensated 

legal services to the Community School Board, the 

public servant's proposed representational activities 

for the Community School Board are not proscribed by 

Charter Sections 2604(b)(6) and (b)(7).    

 The Board must also consider the provisions of 

Charter Sections 2604(b)(2) and (b)(3) in determining 

whether the public servant's proposed activity is 

permitted under Chapter 68.  Charter Section 2604(b)(2) 

provides that no public servant shall engage in any 

                         
    3  "'Appear' means to make any communication, for 
compensation, other than those involving ministerial 
matters."  Charter Section 2601(4). 
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private employment, or have any financial or other 

private interest, direct or indirect, which is in 

conflict with the proper discharge of his or her 

official duties.  In addition, Charter Section 

2604(b)(3) provides that no public servant shall 

disclose any confidential information concerning the 

City or use any such information to advance any private 

interest of the public servant or of any person or firm 

associated with the public servant. 

 After considering all of the facts and 

circumstances of this case, it is the opinion of the 

Board that if the public servant provides pro bono 

legal services to the Community School Board, she would 

not be engaging in an activity which is in conflict 

with the proper discharge of her official duties nor 

would she be using her official position to obtain a 

personal or private advantage for herself or someone 

with whom she is associated.  However, in engaging in 

this outside work, the public servant must comply with 

certain restrictions.  The public servant must perform 

all work on behalf of the Community School Board during 

times when she is not required to perform services for 

the Agency.  She must also not use her official City 
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position or title at the Agency to obtain a private 

advantage for herself or the Community School Board.  

Further, she may not use Agency equipment, letterhead, 

personnel or other Agency resources in connection with 

her activities on behalf of the Community School Board. 

 In addition, she may not disclose or use for private 

advantage any confidential information concerning the 

City.  Lastly, if the Community School Board ever has 

business dealings with the Agency, the public servant 

must recuse herself from those business dealings.  

Recusal means that she will not be involved, directly 

or indirectly, in those matters.  This includes, but is 

not limited to, not participating in discussions 

concerning the Community School Board in her City job, 

not attending meetings with City officials and others 

to discuss the Community School Board and not receiving 

copies of relevant documents.  Should the issue of the 

Community School Board come up during any meeting at 

the Agency, the public servant must leave that portion 

of the meeting.  In addition, in the same manner as 

described above, she must recuse herself as a volunteer 

of the Community School Board from any matters 

involving the Agency.  See Charter Sections 2604(b)(2), 
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(b)(3), and (b)(4), respectively. 

 

Conclusion 

 Accordingly, the Board has determined that the 

public servant may volunteer her legal services to the 

Community School Board, provided that she complies with 

the provisions of Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3) 

and (b)(4), as discussed above.  In addition, she must 

disclose to the Agency her outside work for the 

Community School Board. 

 The Board's decision in this case is based on the 

fact that the public servant's work for the Community 

School Board is uncompensated.  The public servant is 

prohibited from accepting compensation of any kind for 

this outside volunteer work.  If the public servant 

accepts any form of compensation, then the Board's 

approval of this outside activity is revoked and the 

public servant will be prohibited from performing any 

legal services for the Community School Board. 

 The Board's determination in this case applies to 

the specific facts of this case.  If other public 

servants also wish to provide uncompensated legal 

services for City government agencies, the public 
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servant must seek guidance from the Board before 

pursuing any such representational activity.   

 The Board's decision in this matter is conditioned 

on the correctness and completeness of the facts 

supplied to us.  If such facts are in any respect 

incorrect or incomplete, the advice given in this case 

may not apply. 
 
 
 
 
    
  
      Bruce A. Green  
      Acting Chair 
 
      Jane W. Parver 
      Benito Romano 
 
Dated: December 7, 1998 


