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Advisory Opinion No. 98-5 
 

 A public servant has requested an opinion from the 

Conflicts of Interest Board (the "Board") as to 

whether, consistent with the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the City Charter, she may 

register for part-time temporary employment as a 

clerical worker, in light of Charter Section 

2604(a)(1), which imposes restrictions on public 

servants seeking to perform non-City work. 

 For the reasons discussed in this opinion, the 

Board has determined that, subject to the conditions 

set forth in this opinion, it would not be a violation 

of Chapter 68 for the public servant to register with, 

and work for, temporary agencies. 

 

Background 

 The public servant is employed part-time by a City 
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agency (the "Agency") and seeks to register with 

several temporary agencies to perform part-time 

clerical work for private firms (the "client firms") 

that have a contractual relationship with one or more 

temporary agencies.  The Board has been advised that 

individuals generally register with a number of 

temporary agencies to perform work.  These individuals 

are called by the temporary agency on an as-needed 

basis to work at various firms.  Temporary workers do 

not usually know where they will be assigned until the 

day before they are required to report to work.  The 

length of assignments at client firms vary from one day 

to several months.   

 Although some City agencies use temporary 

employees from time to time, temporary agencies are 

used most often in the private sector.  The client 

firms using the services of temporary workers may 

include accounting and law firms, financial concerns 

and other businesses.  The client firm where temporary 

employees are placed may have business dealings with 

the City, even if the temporary agency itself does not. 

 The issue, therefore, is whether and under what 

circumstances a public servant needs a waiver pursuant 

to Charter Section 2604(e), when working as a temporary 
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worker at a client firm through a temporary agency.   

 

Discussion 

 Charter Section 2604(a)(1)(a) provides that no 

public servant1 shall have an interest2 in a "firm" 

which engages in business dealings with the public 

servant's own agency.  Charter Section 2604(a)(1)(b) 

provides that no regular employee3 shall have an 

interest in a firm doing business with the City.  The 

public servant here works only part-time for the City 

                         
    1 "'Public servant' means all officials, officers 
and employees of the city, including members of 
community boards and members of advisory committees, 
except unpaid members of advisory committees shall not 
be public servants."  Charter Section 2601(19). 

    2 "Interest" is defined as "an ownership interest in 
a firm or a position with a firm."  Charter Section 
2601(12).  An "'ownership interest' means an interest 
in a firm held by a public servant . . . which exceeds 
five percent of the firm or an investment of twenty-
nine thousand dollars. . . ."  Charter Section 
2601(16), as amended by Board Rules §1-11.  A 
"position" is defined as "a position in a firm, such as 
an officer, director, trustee, employee, or any 
management position, or as an attorney, agent, broker, 
or consultant to the firm, which does not constitute an 
ownership interest in the firm."  Charter Section 
2601(18).   

    3 "'Regular employee' means all elected officials 
and public servants whose primary employment, as 
defined by rule of the board, is with the city, but 
shall not include members of advisory committees or 
community boards."  Charter Section 2601(20). 
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and is thus subject only to the first of these two 

provisions. 

 Charter Section 2601(11) defines a "'firm' as a 

sole proprietorship, joint venture, partnership, 

corporation and any other form of enterprise . . . ."  

Thus, for the purposes of Chapter 68, a temporary 

agency is a firm.  Therefore, if the temporary agency 

engages in business dealings with the City, any public 

servant employed by that temporary agency would have a 

prohibited position with that firm.  To work for that 

temporary agency, the public servant would be required 

to apply to the Board for a waiver under Charter 

Section 2604(e).4  The waiver, if granted, would permit 

the public servant to hold a position with the 

temporary agency which would otherwise be prohibited by 

Charter Section 2604(a)(1).   

 The question then arises whether work for the 

client firm constitutes a position with that firm, as 

well as with the temporary agency.  Often temporary 

workers do not know where they will be sent until a 

                         
    4 A public servant may hold an otherwise prohibited 
position where the Board determines, after receiving 
the written approval of the head of the public 
servant's agency, that the holding of such a position 
would not be in conflict with the purposes and 
interests of the City.  See Charter Section 2604(e).   
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short time before they are required to perform services 

for a client firm.  In addition, most assignments are 

of very limited duration, ranging from a day or two to 

a week.  The Board would not consider such short 

assignments to be a "position" with the client firm 

under Charter Section 2601(18).   

 Some assignments, however, last longer.  Temporary 

workers can be assigned to a client firm for several 

months or longer on one assignment, or, alternatively, 

can be assigned and reassigned repeatedly to the same 

client firm.  In these situations, the temporary worker 

may develop a relationship with the client firm and, in 

effect, identify himself or herself as an employee of 

the client firm, notwithstanding that the temporary 

agency is actually paying the temporary worker.  The 

temporary assignment would then effectively become a 

"position" with the client firm within the meaning of 

Charter Section 2601(18).   

 Accordingly, it is the opinion of the Board that 

the temporary assignment becomes a position with the 

client firm whenever the public servant works more than 

30 days with the same client firm in any twelve month 

period, whether the days are consecutive or seriatim.  

In such a situation, the public servant would be 
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required to determine whether the client firm is 

engaged in business dealings with the City and, if so, 

to obtain a waiver from the Board, pursuant to Charter 

Section 2604(e), before working more than 30 days for 

the client firm.   

 It is also the opinion of the Board that for any 

temporary assignment, temporary workers must fully 

recuse themselves from any matters involving the City 

(in the case of regular employees) or their own agency 

(in the case of part-time public servants), which might 

come before them at their temporary assignment, 

including the typing of documents.  Recusal means that 

there may be no direct or indirect involvement in any 

matter involving the City or agency, as the case may 

be.  This includes, but is not limited to, not 

participating in discussions concerning the City or 

agency, not attending meetings and not receiving copies 

of relevant documents.   

 Further, the public servant must perform this work 

only at times when she is not required to perform 

services for the City; she may not use her official 

City position or title to obtain any private advantage 

for herself, the temporary agencies or their clients; 

she may not use City equipment, letterhead, personnel 
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or other City resources in connection with this non-

City work; and she may not disclose or use for private 

advantage any confidential information concerning the 

City.  See Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3) and 

(b)(4), respectively.   

 

Conclusion 

 The Board has determined that, for the purposes of 

Charter Section 2604(a)(1)(a) and (b), an employee in a 

temporary assignment with a client firm shall be deemed 

to have a "position" with that client firm whenever the 

public servant works for more than 30 days for the firm 

in any twelve month period, regardless of whether the 

days are consecutive.  Accordingly, it is the opinion 

of the Board that the public servant may, consistent 

with the conditions described in this opinion, seek, 

and engage in, temporary employment with temporary 

agencies.   
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