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     A public servant has requested an opinion from the 

Conflicts of Interest Board (the "Board") as to 

whether, consistent with the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the City Charter, he may 

serve as a paid member of the boards of directors of 

two cooperative housing corporations (the 

"Corporations"), neither of which is his residence.  

For the reasons discussed in this opinion, the Board 

has determined that the public servant may not serve as 

a paid member of the boards of directors of the 

Corporations. 

Background 

     The sponsors of the conversion to cooperative 

ownership of two apartment buildings located in the 

Bronx (the "Sponsors") continue to hold sufficient 

shares in the Corporations to allow them to elect board 

members for each of the two buildings.  The Sponsors 

have asked the public servant to serve, for 

compensation, on the boards of directors of the 

Corporations.  The public servant would be expected to 
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attend monthly meetings of the Corporations and to 

report back to the Sponsors as to what transpired at 

these meetings.  He would be compensated at a rate of 

$250 per meeting for this work. 

     The public servant is a manager in a division of a 

City agency (the "Agency") which handles, among other 

things, real property tax matters and other issues 

which concern cooperative housing corporations.  While 

his responsibilities include working on issues of 

concern to cooperative housing corporations and 

supervising other employees in such matters, he has 

stated that he has never worked on any matters 

involving the Corporations, the Sponsors, or any 

properties located in the Bronx during his tenure with 

the Agency. 

Discussion 

     Charter Section 2604(b)(2) provides that no public 

servant shall engage in any transaction or have any 

financial or other private interest, direct or 

indirect, which conflicts with the proper discharge of 

his or her official duties.  In his official City 

position, the public servant is required to act as an 

advocate for the City in matters which may concern 
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cooperative housing corporations.  Often, in tax 

matters, among others, the City's interests are in 

opposition to the interests of private cooperative 

corporations.  Accordingly, the public servant's 

private employment could conflict with the proper 

discharge of his official duties.  

     When a public servant has private employment, 

there should never be any question that the public 

servant, in performing his official duties, is acting 

in the best interests of the City.  As a supervisor in 

an agency which regularly considers matters which could 

affect the interests of the Corporations, his dual role 

as both a City manager in this particular field and as 

a paid member of the boards of directors of the 

Corporations could create an appearance that the public 

servant was using his official City position to obtain 

a private advantage for the Corporations.  Thus, the 

dual role would also be inconsistent with Charter 

Section 2604(b)(3), which prohibits a public servant 

from using or attempting to use his or her City 

position to obtain any financial gain, contract, 

license, privilege or other private or personal 

advantage, direct or indirect, for the public servant 
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or any person or firm associated with the public 

servant.   

     The Board has previously addressed the issue of 

public servants' service on the boards of directors of 

cooperative corporations.1  In determining whether such 

service would violate Chapter 68, the Board considered 

the nature of the work of the public servants' agencies 

and the extent of the public servants' involvement in 

matters which might be of concern to cooperative 

corporations.  Thus, in Advisory Opinion No. 94-27, the 

Board determined that it would not violate Chapter 68 

for a public servant to serve on the board of directors 

of a cooperative corporation, in part, because the 

public servant's official duties were sufficiently 

removed from the regulation of private cooperative 

                         
    1  In many of these cases, the public servants asked 
whether they could serve on the boards of cooperative 
corporations which were their personal residences.  In 
cases where the cooperative corporations had business 
dealings with the City, such service did not violate 
Charter Section 2604(a)(1)(b), which prohibits public 
servants from having interests in firms which engage in 
business dealings with the City, because the definition 
of "business dealings with the City" excludes matters 
related to a public servant's residence.  See Charter 
Section 2601(8).  However, such service was still 
subject to the restrictions of Charter Sections 
2604(b)(2) and (b)(3). 
 



Advisory Opinion No. 95-22 
September 11, 1995 
Page 5 
  
 

corporations and related issues.  However, in Advisory 

Opinion No. 95-11, the Board determined that a public 

servant could not serve on the board of directors of a 

cooperative corporation because the corporation was 

engaged in business dealings with the public servant's 

City agency, and specifically, with the division in 

which the public servant was employed.  Under the 

circumstances of that case, the Board advised that the 

public servant's position as a member of the board of 

directors of the corporation would conflict with his 

official duties and could create the appearance that he 

was using his official position to obtain a private 

advantage for the corporation.  In the instant case, 

the public servant's proposed service on the boards of 

directors of the Corporations could create similar 

appearance problems, especially in light of the nature 

of the public servant's City employment.   See Charter 

Sections 2604(b)(2) and (b)(3). 

Conclusion 

     It is the opinion of the Board, for the reasons 

discussed above, that the public servant may not serve 

as a paid member of the boards of directors of the 

Corporations.       
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