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     The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from the Chair of a 

community board (the "Community Board") as to whether, 

under the current conflicts of interest provisions of 

Chapter 68 of the City Charter, Board of Ethics Opinion 

No. 673 retains its interpretive value.  Specifically, 

the Board has been asked to clarify the circumstances 

under which a community board member may chair a 

committee which considers matters related to the 

community board member's private interests. 

     For the reasons discussed in this opinion, the 

Board has determined that under the current Chapter 68, 

a community board member may not chair a committee if 

that committee is likely to have matters before it 

which concern the community board member's private 

interests or employment.  This opinion, in applying 

this new standard, supersedes Board of Ethics Opinion 

No. 673.     

Background 

     As the predecessor agency to the Board, the Board 
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of Ethics issued opinions concerning the provisions of 

former Chapter 68.  When the City Charter was revised, 

effective January 1, 1990, the Board was created and 

charged with the responsibility of rendering advice to 

public servants with respect to the provisions of the 

new Chapter 68.  Nonetheless, since a number of the 

provisions of the revised Chapter 68 are similar to 

those of former Chapter 68, many of the opinions of the 

Board of Ethics are consistent with the provisions of 

current Chapter 68.  However, unless the Board has 

formally adopted the advice given in a Board of Ethics 

opinion, it is not a binding opinion and should not be 

used by public servants as guidance for conducting 

their non-City activities in a manner consistent with 

the current Chapter 68. 

     In Opinion No. 673, the Board of Ethics considered 

whether a City concessionaire, who was also a member of 

a community board, could chair a community board 

committee which had the power to make recommendations 

with respect to his concession.  The Board of Ethics 

concluded, "[i]t is our opinion that a person with 

significant financial interests coming within the 

special field of interest of a community board 
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committee may be a member of such committee but should 

not be its chair."   

     Based on Board of Ethics Opinion No. 673, two 

members of the Community Board resigned from their 

positions as chairs of certain committees.  As a 

result, the Chair of the Community Board has asked for 

clarification from the Board as to circumstances under 

which a community board member is prohibited from 

chairing a committee which has matters before it 

related to the community board member's private 

interests.   

Discussion 

     Neither the current nor the former Chapter 68 

contains any reference to or definition of a 

"significant financial interest."  Rather, former 

Chapter 68 makes reference to "substantial" and 

"insubstantial" investments in firms.  When the Charter 

was revised, the Charter Revision Commission explained 

that the term "substantial investment" was being 

replaced by the term "ownership interest," which is 

defined in current Charter Section 2601(16).1  "By 

                         
    1  Charter Section 2601(16), as modified by Board 
Rules § 1-11, states that an ownership interest means 
"an interest in a firm held by a public servant, or the 
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substituting the imprecise concept of a 'substantial' 

investment with a bright-line rule, the commission 

seeks to provide public servants with clear guidance 

concerning the lawfulness of their activities."  See 

Report of the New York City Charter Revision 

Commission, Vol. II (December 1986 - November 1988) at 

169.  In addition, Charter Section 2601(12) states that 

an "interest" in a firm means an ownership interest in 

a firm or a position with a firm.  

     In Advisory Opinion No. 93-2, the Board determined 

that it would violate Chapter 68 for a community board 

member who was also a member of a community school 

board to chair a community board committee which would 

be likely to consider matters related to the business 

of the school board.  In this opinion, the Board noted 

that while a community board member may hold an 

                                                        
public servant's spouse or unemancipated child, which 
exceeds five percent of the firm or an investment of 
twenty-nine thousand dollars in cash or other form of 
commitment, whichever is less, or five percent or 
twenty-nine thousand dollars of the firm's 
indebtedness, whichever is less, and any lesser 
interest in a firm when the public servant, or the 
public servant's spouse or unemancipated child 
exercises managerial control or responsibility 
regarding any such firm...."  
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interest in a firm which may be affected by an action 

on a matter before the community board, the member may 

not vote on any matter before the community board which 

may result in a personal and direct economic gain to 

the member or any person with whom the member is 

associated.  See Charter Sections 2604(a)(1)(a) and 

(b)(1)(b).  The Board also explained in the opinion 

that these provisions were intended to "insure that 

actions taken by a community board are not tainted by 

questions of self-interest or divided loyalty on the 

part of any member."   

     By analogy, the Board reasoned that the same 

concerns present when a community board member votes on 

a matter involving his or her private interest could 

also be present when a member chairs a committee which 

considers matters related to that interest because a 

committee chair can "greatly influence a committee by 

controlling the agenda, recognizing speakers and making 

rulings."  See Advisory Opinion No. 93-2.  There is 

thus a possibility that a community board member could 

use his or her position as a committee chair for the 

private advantage of a firm in which the community 

board member had an ownership interest or position.  
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Thus, to avoid potential conflicts, a community board 

member may not chair a committee if that committee is 

likely to have matters before it which concern the 

community board member's private interests or 

employment.  

Conclusion 

     For the reasons stated above, it is the opinion of 

the Board that a community board member may not chair a 

committee which is likely to have matters before it 

which concern the community board member's private 

interests or employment.  This opinion supersedes Board 

of Ethics Opinion No. 673. 
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