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 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a public servant 

who serves part-time on a City commission (the 

"Commission") as to whether, consistent with the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, he may retain his ownership interests in 

various apartment buildings, and a position with the 

firm that owns one of the buildings, and continue his 

involvement with various not-for-profit organizations. 

 For the reasons discussed below, it is the opinion 

of the Board that the public servant may retain his 

ownership interests in the apartment buildings and his 

position with the firm that owns one of the buildings, 

and continue his involvement with the various not-for- 

profit organizations, provided that he acts in 

accordance with the conditions discussed in this 

opinion. 

Background 

 The public servant serves as a member of the 

Commission, which has some regulatory authority over 
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certain classes of buildings and districts in the City. 

 Thus, for example, owners of certain buildings may 

have renovations or other kinds of work done on their 

properties only if they have obtained the Commission's 

permission. 

 The public servant has advised the Board that he 

is a shareholder in a cooperative corporation (the 

"Corporation") which owns and manages an apartment 

building in a district in Brooklyn over which the 

Commission has some regulatory authority, and also has 

an interest in a partnership which owns shares 

representing an additional 20 apartments in the 

Corporation.  Moreover, he is a member of the 

Corporation's board of directors on behalf of the 

sponsor of the cooperative. 

 He has further advised the Board that he has 

ownership interests in other buildings in Brooklyn, 

some of which are located in districts regulated by the 

Commission. 

 The business dealings with the City of the 

Corporation and all other buildings referred to have 

been and are expected to remain limited to normal 

dealings with the Department of Finance and to 

obtaining annual licenses and permits for such standard 



COIB Advisory Opinion 95-12 
May 15, 1995 
Page 3 
 

 

matters as fuel storage and boiler maintenance.  None 

of the buildings has any pending matters with the 

Commission. 

 Furthermore, the public servant has advised the 

Board that if any of these buildings were to have any 

matter involving the Commission, he would completely 

recuse himself, both as an owner and as a commissioner, 

from any participation in that matter. 

 The public servant also has advised the Board that 

he is a trustee of a religious congregation which owns 

buildings in a district which is subject to the 

regulation of the Commission, and which has business 

dealings with City agencies other than the Commission. 

 The congregation has no matters pending before the 

Commission and, again, if any matters involving the 

congregation were to come before the Commission, the 

public servant has advised the Board that he would 

recuse himself from such matters. 

 In addition to the foregoing activities, the 

public servant serves as a trustee of a local not-for-

profit organization which sponsors cultural events and 

of two not-for-profit organizations whose principal 

places of business are located in upstate New York.  

None of these organizations has business dealings with 
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the City. 

Discussion 

Ownership Interests 

 Members of the Commission serve part-time and are 

considered public servants, but not regular employees 

of the City.  See Charter Sections 2601(19) and (20) 

and Board Rules, Section 1-06.  Their conduct must, 

therefore, be consistent with Charter Section 

2604(a)(1)(a), which provides that no public servant 

shall have an ownership interest in or a position with  

a firm which is engaged in business dealings with the 

City agency served by the public servant.  The 

definition of "firm" includes partnerships, 

corporations and other forms of commercial enterprise. 

 See Charter Section 2601(11).  "Business dealings" 

with the City agency served by the public servant 

means, among other things, any transaction with the 

agency involving any license, permit, grant or benefit. 

 See Charter Section 2601(8). 

 Since none of the apartment buildings located 

within a district subject to the Commission's 

jurisdiction in which the public servant has an 

interest is currently involved in any matter with the 

Commission, and since no such matter is imminent, the 
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public servant's interests in these properties are not 

prohibited by Charter Section 2604(a)(1)(a).1  However, 

the public servant should disclose these particular 

interests on the Commission's public records.  

Furthermore, in the event that the buildings' owners 

seek to renovate or make other changes to the 

buildings, or if any other matters involving these 

interests or having an impact on these interests ever 

come before the Commission, the public servant is 

required to recuse himself, both as a member of the 

Commission and as a property owner, from participation 

in such matters.2  In addition, the public servant 

should, at the time such matters arise, seek further 

                         
    1  Since none of the apartment buildings in which 
the public servant has an interest is currently 
involved or is expected to be involved in any matter 
before the Commission, the public servant's interests 
would not be prohibited by the Board's Advisory Opinion 
No. 92-7, in which the Board determined, among other 
things, that public servants could not serve as 
directors of cooperative corporations which would be 
likely to have matters coming before their agencies. 

    2  Such recusal requires that the public servant 
will not vote on any matters which involve these 
buildings' business dealings with the Commission, or be 
otherwise involved, directly or indirectly, in such 
business dealings.  This includes, but is not limited 
to, participating in the Commission's discussions, 
attending meetings with City officials and others and 
receiving copies of relevant documents.  See Advisory 
Opinion No. 92-5. 
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guidance from the Board.3   

 The public servant also must perform any work in 

connection with his ownership interests in the various 

apartment buildings in accordance with Chapter 68.   

That is, the public servant is required to perform this 

work at times when he is not required to perform his 

official duties for the Commission; he may not use his 

official position or title with the Commission to 

obtain any financial gain, contract, license, privilege 

or other private advantage, direct or indirect, for 

himself or for any person or firm associated with him; 

he may not use City equipment or other City resources 

in connection with this work; and he may not disclose 

or use for private advantage any confidential 

information concerning the City.  See Charter Sections 

2604(b)(2), (3) and (4), respectively. 

Not-for-profit Organizations 

 As stated above, the public servant is a trustee 

of a religious congregation which owns buildings in a 

district which is subject to the regulation of the 

                         
    3  Chapter 68 empowers the Board, in certain 
circumstances, to issue orders and grant waivers which 
would allow public servants to retain otherwise 
prohibited ownership interests and prohibited 
positions.  See Charter Sections 2604(a)(3) and (4) and 
2604(e), respectively. 
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Commission and which has business dealings with City 

agencies other than the Commission.  Charter Section 

2604(c)(6) provides that a public servant may hold a 

position with a not-for-profit organization interested 

in business dealings with the City, provided that such 

public servant takes no direct or indirect part in such 

business dealings; the not-for-profit organization  

has no direct or indirect interest in any business 

dealings with the City agency in which the public 

servant is employed and is not subject to supervision, 

control or regulation by such agency, unless it is 

determined by the head of the agency that the public 

servant's work on behalf of the not-for-profit 

organization is in furtherance of the purposes and 

interests of the City; all work performed in connection 

with that position is performed at times during which 

the public servant is not required to perform services 

for the City; and the public servant does not receive 

any compensation in connection with this activity. 

 Thus, the public servant is required to obtain a 

determination from the Chair of the Commission that his 

work on behalf of the congregation is in furtherance of 

the purposes and interests of the City.  See Charter 

Section 2604(c)(6).  He should also recuse himself, as 
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that term is defined above, from any matters which 

involve or have an impact on the congregation which 

might come before the Commission and otherwise act in 

accordance with the provisions of Charter Sections 

2604(b)(2), (3) and (4).   

 With respect to the public servant's involvement 

with the other not-for-profit organizations, none of 

which has business dealings with the City or the 

Commission, the public servant may continue working for 

these organizations, again provided that he acts in 

accordance with Charter Sections 2604(b)(2), (3) and 

(4), which are discussed above. 

Conclusion 

 It is the Board's opinion that the public servant 

may retain his ownership interests in and, in one case, 

his position with, the firms which own the various 

apartment buildings discussed in this opinion, provided 

that he acts in accordance with the conditions 

discussed above.  Furthermore, the public servant may 

continue working for the various not-for-profit 

organizations, again provided that he does so in a 

manner consistent with the conditions discussed in this 

opinion. 
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